18. – 22. september 2023

Kursus nr. 38

Standardpris kr. 4.200,-

Kurset er afviklet.

Kom med på højskole og mød en perlerække af spændende foredragsholdere, der vil vække til forundring, forandring og fornyet fantasi. Og nyd de gode samtaler og levende debatter ved vores smukke havudsigt.

Vi skal synge og glædes ved musikken – og så skal vi forkæles med lækker mad fra højskolens egne kokke.

Ugen inviterer på en heldagsudflugt til smukke Samsø, hvor vi bl.a. skal besøge Samsø Energiakademi og høre om selvforsyning og bæredygtighed.

Senere på ugen besøges Egmont Højskolen, hvor vi skal opleve et fantastisk vægmaleri af Jørn Bie om Danmarks socialhistorie og høre om højskolens arbejde bl.a. med unge med fysiske handicaps.

Kom og mød:
• David Bugge, lektor i teologi ved Aarhus Universitet
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Malene Bjerre, journalist, kommunikationsrådgiver
• Lars Olsen, journalist og forfatter
• Peter Aabo Sørensen, idéhistoriker og adjunkt ved Aarhus Universitet
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer
• Niels Erichsen, pianist
• Karoline Butz, sangerinde

KURSUSLEDER
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

Program:

MANDAG DEN 18. SEPTEMBER

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til ugen

Kl. 16.15 Foredrag
v/ forstander Carsten Holvad

Kl. 19.30 Højskolesang med saft og kraft
v/ Helge Teglgård


Hvad skyldes det, når vi siger ”det var en god sang”? Vi skal helt ind i maskinrummet og undersøge både det digteriske og musikalske håndværk i sangene. Og så skal vi synge sangene sammen.

TIRSDAG DEN 19. SEPTEMBER

Kl. 10.00 En beundrende undren
v/ Peter Aabo Sørensen


En skarp og humoristisk fortælling om religionens udfordring til filosofien hos K.E. Løgstrup og Hannah Arendt.

Kl. 15.30 At tro er at læse livet som en roman
v/ Malene Bjerre


Skal det religiøse sprog være højtideligt og fyldt med traditionens ord? Affortrylles Bibelen, når den oversættes til nutidigt hverdagssprog? Eller giver det jævne sprog tværtimod mulighed for en ny og anderledes skønhed? Malene Bjerre har været med i oversættelsesarbejdet bag Bibelen på nudansk siden 2003. Hun stiller op til en diskussion om, hvordan poesi, sproglig stil og den religiøse dimension hænger sammen.

Kl. 19.30 The Beatles og dig
v/ Søren Jensen


Beatles ramte verden som en tsunami. Ikke bare med deres musik, men også deres måde at tænke på, deres kreativitet, deres humor – og det lange hår! Også Danmark blev ramt. Vi vil snakke om Beatles og danskerne, og ikke mindst synge nogle af de bedste og mest kendte sange

ONSDAG DEN 20. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Heldagstur til Samsø


Bustur rundt på den dejlige ø med dets afvekslende landskaber. Vi besøger Energiakademiet og hører, hvordan Samsø på 10 år blev selvforsynende med energi fra vind, sol og biomasse. I dag er øen verdenskendt som rollemodel i den grønne omstilling.
På turen rundt skal vi besøge øens smukkest beliggende landsby, Langør ved Stauns Fjord og videre til øens nordspids med gåtur ved Issehoved. Vi gør ophold i Nordby, der er præget af gadekær, stråtækte bindingsværkhuse og stokroser i de små, kringlede gyde med hyggelige forretninger.

Kl. 19.30 Carl Nielsen – sange og symfonier
v/ Helge Teglgård


Carl Nielsens liv er både eventyrligt og kompliceret. Det har vi levende bevis for i de helt enkle folkelige sange og i de store symfoniske værker. Vi synger sangene og lytter til musikken.

TORSDAG DEN 21. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Rige børn leger bedst
v/ Lars Olsen


Danmark er stadig et klassesamfund, og det risikerer at knække. Der er voksende skel mellem storbyer, domineret af folk med pæne indkomster og lange uddannelser, og det brede arbejder- og middelklasse-samfund udenfor, mener journalisten og forfatteren Lars Olsen. Han tegner et socialt Danmarks-portræt med fotos fra familiealbummet og personlige eksempler på moderne klasseskel.

Kl. 15.30 Udflugt til Egmont Højskolen


Egmonthøjskolen i Hou er en højskole for unge med handicaps – eller med særlige forudsætninger! På skolen skal vi opleve Jørn Bies 80 kvadratmeter store vægmaleri om Danmarks socialhistorie med en beskrivelse af indsatsen og holdningen til de udstødte og anderledes i samfundet op gennem historien.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften musikalsk underholdning ved Niels Erichsen og Karoline Butz.

FREDAG DEN 22. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Forundring fryder – fortælling og fantasi hos Martin A. Hansen, Jakob Knudsen og K.E. Løgstrup
v/ David Bugge


“Han var en fantastisk fortæller!” siger ældre mennesker ofte, når de ser tilbage på deres gamle lærer fra skolen. Og det er næppe tilfældigt, at netop dette har fæstnet sig i erindringen. Fortællingen kan nemlig noget helt særligt. Den kan vække forundring, nære fantasien og udvide vores horisont.
Foredraget vil i en let tilgængelig form præsentere de tre skribenter, der på forskellig vis har reflekteret over fortællingens øjenåbnende karakter.

Kl. 12.00 Frokost – Herefter afrejse.