21.-26. oktober 2024

Kursus nr. 43

Standardpris kr. 5.550,-

 

Danmark er der, hvor ”bøgen spejler sin top i bølgen blå”. Men bøgetræer og friske strande er ikke i sig selv danske. Malere, komponister og digtere har gjort dem danske. Danmark blev til i romantikken, og der er vi så længe, vi taler dansk.

Vi lader som om, Danmark er gammelt, men landet er faktisk ungt. Danmark er både et sted og et fænomen – noget, vi forestiller os i fællesskab med andre danskere.

Dage på Rude Strand med fokus på Danmark og danskerne i fortid, nutid og fremtid.

UDFLUGT
Kunstmuseet AROS i Aarhus

MEDVIRKENDE
• Marita Akhøj Nielsen, dr.phil., konsulent ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
• Dorthe Nors, forfatter
• Anke Spoorendonk, tidl. kulturminister i Slesvig-Holsten
• Johs. Nørregaard Frandsen, professor, forfatter
• Søren Jensen, organist, cand.mag.
• Peder Frederik Jensen, forfatter
• Malene Fenger Grøndahl, journalist, forfatter
• Carla Osborg, foredragsholder
• Peter Flejsborg, arkitekt, kunsthistoriker
• Hanne Odgaard, pianist
• Michelle Elmhøj, sanger
• James Khoanyana, musiker

KURSUSLEDERE
Eva Bach og Aage Augustinus, tidl. højskoleforstandere

Program:

MANDAG DEN 21. OKTOBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Hvor ligger provinsen?
v/ Johs. Nørregaard Frandsen

Forestillingen om provins er en fortælling, der dukker op i politik og kultur. Provinsen er oprindelighed, hjemlighed, nærhed og natur, men også ’langt ude’ og tilbagestående bonderøve. Forestillingerne om provins gennemsyrer dansk kultur, men forandrer sig også. De kan opsøges i kunst, litteratur, sprog og erindring. Foredraget er som en munter rejse gennem fortællinger, forestillinger og erindringer, fra Holberg til Guldalderen, fra Grundtvig over det moderne gennembrud til vor tids ’Udkants-Danmark’. For hvor ligger provinsen?

Kl. 19.30 På krydstogt i Højskolesangbogen – danskernes drømmebog
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

Højskolesangbogen har gennem mere end 100 år været den sangbog, der har haft den mest fremtrædende plads i det folkelige landskab. Den har på en måde været det folkelige Danmarks friværdi, som jo er den værdi, der vokser op af den folkelige græsplæne, mens vi sover.
Den seneste udgave af Højskolesangbogen, den 19. i rækken, udkom i 2020. Heri er tilstræbt en balance mellem tradition og fornyelse. Der er det mærkelige ved traditionen, at hvis den ikke fornyes, så dør den. Traditionen består først og fremmest i at synge. Fornyelsen i, hvilke sange, man synger.

 

TIRSDAG DEN 22. OKTOBER

Kl .10.00 Grundtvig – dansk kulturs væg-til-væg-tæppe
v/ Aage Augustinus

Grundtvigs betydning for eftertiden er utrolig vidtrækkende – langt mere vidtrækkende end de kredse og bevægelser, der kalder sig grundtvigske. Man kan med nogen ret påstå, at de fleste danskere (med eller mod deres vidende) er påvirket af grundtvigske tanker. Dansk kultur, pædagogik, politik og kirkeliv ville ikke have været det samme uden ham. Med en vis ret kunne man kalde ham dansk kulturs “væg-til-væg-tæppe”.
Foredraget vil med udgangspunkt i Grundtvigs liv og værk søge at indkredse det grundlæggende og blivende i hans tænkning. Især hans tanker om folkeoplysning vil blive behandlet.

Kl. 13.30 Mulighed for sang i Højskolesangbogen
v/ Hanne Odgaard

Kl. 15.30 Landsforræder? Leonora Christinas skæbne og skrifter
v/ Marita Akhøj Nielsen

Med til billedet af Danmark hører også de, der faldt uden for det gode selskab. Christian 4.s datter Leonora Christina blev født ind i den absolutte elite, men hun og ægtefællen Corfits Ulfeldt allierede sig med arvefjenden Sverige og blev stemplet som landsforrædere. Hendes overklasseliv blev afløst af næsten 22 års fangenskab i Blåtårn på Københavns slot under uhumske og ydmygende forhold. Fængslet knækkede hende ikke – hun havde overskud til at skildre sit liv i to meget forskellige skrifter, en selvbiografi på fransk og hovedværket Jammers Minde om tiden i Blåtårn.

Kl. 19.30 Den store Danmarksquiz
v/ Eva Marie Bach og Aage Augustinus

 

ONSDAG DEN 23. OKTOBER

Kl.10.00 På landevejen med Carla
v/ Carla Osborg

Søren Kirkegård sagde: ”Mød mennesket, der hvor mennesket er”. Det gjorde Carla Osborg. Ugen efter Hjallerup marked den 31. maj 1990 sluttede hun sig til gruppen af landevejsriddere i Sindal. Carla var afsted i ni måneder for at studere vagabonder på nærmeste hold…

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 15.30 Det Danmark du kender
v/ Peder Frederik Jensen

Det Danmark du kender eller ikke kender? Peder Frederik Jensen sætter scenen på en landevej på Vestlolland, hvor en dreng køres ned af en bil. I bilen sidder den socialdemokratiske borgmester – på vej hjem fra byen i en salig brandert. Hvordan går det med sammenhængskraften i Danmark, og hvordan endte vi, hvor vi er endt? Peder bruger Lolland som prisme for hele fællesskabet, og vil fortælle om klasser, usikkerhed og globalisme set fra en roemark.

Kl. 19.30 Da Familien Danmark slap tøjlerne – sange fra velfærdsstatens barndom
v/ Søren Jensen

Vi vil synge sange fra bl.a. ­Giro 413 og Dansktoppen. Gode, sjove, banale og rørende sange. Sange, vi måske havde glemt, men nu puster nyt liv i. Sange, der vækker minder og sætter tanker i gang. Vi skal synge og snakke om forstads­idyl, nylonstrømper, beatleshår, konditræning, hippiedrømme, brune værtshuse og meget, meget mere. Klingende kulturhistorie!
Lad os åbne den indre historiebog og genopleve de arbejdsomme 50’ere, de optimistiske 60’ere, og de brogede 70’ere. Minder fra dengang, Danmark blev en velfærdsstat. Jens Otto Krags og Dirch Passers Danmark. Så det er bare at sætte sig tilrette i tidsmaskinen, indsnuse tidsånden, og synge sig tilbage til de svundne tider.

 

TORSDAG DEN 24. OKTOBER

Kl. 10.00 Der er et yndigt land – en fælles forestillet nation
v/ Peter Flejsborg og Aage Augustinus.

Bøgetræer og atter bøgetræer. Guldaldermalernes motiver havde alvorlig slagside. Bøgen blev dyrket som billede på demokratiet og det danske folk og egetræet blev som symbol på enevældens nationaltræ udkonkurreret af bøgen. Guldalderen gjorde Nordsjælland til et dansk ideal. Når malerne faktisk malede i Jylland, så gjorde de det på steder, hvor de fandt et landskab, der lignede det nordsjællandske: Store bøgeskove, der bølger ud mod kysten, nøjagtig som i nationalsangen.
Vi vil se billeder, der er med til at sige os noget om, hvorfor vi har de forestillinger om Danmark, som vi har i dag.

Kl. 13.00 Eftermiddagstur til Kunstmuseet AROS
v/ Peter Flejsborg, Eva Marie Bach og Aage Augustinus
På museet vil vi især koncentrere os om guldalderen. Derefter tager vi på en arkitektonisk rundtur i Aarhus.

Kl. 19.30 En dansk stemme syd for grænsen
v/ Anke Spoorendonk

Anke Spoorendonk fortæller om sit liv og virke i og for Sydslesvig. Hun vil her lægge vægt på relationerne mellem det danske, tysk og nordiske.

 

FREDAG DEN 25. OKTOBER

Kl. 10.00 Flygtningenes danmarkshistorie
v/ Malene Fenger Grøndahl

Husker du tv-showet med Volmer Sørensen i 1957, da der blev samlet ind til de ungarske flygtninge? Eller Danmarks længste kirkeasyl i Blågårds Kirke i 1992? I dette foredrag fortælles historien om de mange flygtninge, der er kommet til Danmark siden 1956 – ungarere, polske jøder, chilenere, vietnamesere, iranere og mange andre. Gennem personlige historier gives et indtryk af de forskellige flygtningegrupper og deres integration i det danske. Foredraget tager udgangspunkt i bogen ”Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004”.

Kl. 13.30 Mulighed for sang i Højskolesangbogen
v/ Hanne Odgaard
Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 15.30 En linje i verden
v/ Dorthe Nors

Dorthe Nors tog et år ud af sit travle forfatterliv og kørte op og ned langs kysten fra Skagen til Den Helder i Holland for at skrive om landskab og erindring på en af klodens farligste og smukkeste kystlinjer. Det blev til værket ”En linje i verden”. Bogen består af personlige fortællinger om tid, historie og tilhørsforhold samt fotos af Henrik Saxgren. I foredraget fortæller Dorthe Nors om arbejdet med bogen og forholdet mellem sted, identitet og sprog på en rejse ned langs den danske vestkyst og videre ud i verden.

Kl. 17.30 Et glas hvidvin i dagligstuen
– herefter festmiddag.

Kl. 20.00 Festaften
med musikalsk underholdning ved Michelle Elmhøj & James Khoanyana.

 

LØRDAG DEN 26.OKTOBER

Kl. 09.00 Kort morgensamling
– herefter afrejse.