15. – 20. april 2024

Kursus nr. 16A

Standardpris kr. 5.050,-

Kurset er afviklet. 

Vi skal på hele tre udflugter i dejlige Østjylland: Skanderborg med besøg på Himmelbjerget, Den Genfundne Bro og Ejer Bavnehøj. Aarhus med sightseeing i bus eller på to ben – og en hel dag til skønne Samsø. Alle ture er fyldt med fortællinger og viden om denne skønne egns historie, kultur og særkende.

Spændende foredragsholdere vil forkæle os med nye perspektiver på livets gang og sørge for godt med vitaminer til både hjerne og hjerte.

Kurset ligger parallelt med kurset ”Folkedans og højskole”, som vi vil dele morgensamlinger og fællessang med.

UDFLUGTER
Aarhus med Aarhus Ø, Dokk1 og midtbyen
Heldagstur til Samsø
Søhøjlandet med Den Genfundne Bro og Himmelbjerget

MEDVIRKENDE
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Louise Brandstrup, journalist og højskolelærer
• Lars Fomsgaard, hjerneforsker, hypnotisør, coach, forfatter
• Ejvind Nielsen, kunstner og tidl. præst
• Basseralle v/ Lene Riis og Ole Jensen

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

MANDAG DEN 15. APRIL

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Rude Strand – en del af Østjylland
v/ Carsten Holvad
En fortælling om højskolens historie.

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Søren Jensen

TIRSDAG DEN 16. APRIL

Kl. 10.00 Født flokdyr
v/ Louise Brandstrup

Mennesker er sociale væsener, der kun udvikler sig og trives i mødet med artsfæller. Følelsen af at tilhøre en flok er en betingelse for, at vi har det godt. Vi bliver klogere på, hvorfor det dog er sådan og morer os med begreber som spejling og nudging.

Kl. 13.15 Udflugt til Aarhus

Turen begynder med en spændende rundvisning omkring den nye havnefront, den helt nye Aarhus Ø. Herefter besøger vi DOKK1, som er det nye, imponerende borger- og kulturhus på Aarhus havn. Herefter er der byvandring forbi Aarhus Teater, Aarhus Domkirke og Strøget. Vi skal desuden en en tur i højden på Salling Rooftop med en helt særlig udsigt over midtbyens tage.

Kl. 19.30 Sange fra Dronning Margrethes regeringstid
v/ Søren Jensen

Vi fejrer Dronningens regentjubilæum ved at synge en række af de danske sange, der er blevet skabt i de sidste 50 år. Sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange fra de højeste lag, men også sange hentet helt nede i folkedybet. Sange om klassekamp, parterapi, ny teknologi, national samling og meget, meget andet…

ONSDAG DEN 17. APRIL

Kl. 08.45 Heldagstur til Samsø.

Vi kører til Ballen, hvor vi laver et stop og nyder det hyggelige liv omkring havnen. Vi fortsætter til Langøre, som er et smukt mindre fiskerleje – også på østsiden af Samsø. Turen går så helt nord på, hvor vi har mulighed for at gå en god tur i bakkerne omkring Issehoved med udsigt til hav og Østjylland.
Vi spiser frokost i det fri og fortsætter til Nordby, hvor vi oplever gadekæret, brøndene og de smukke bindingsværkshuse. Her er der også mulighed for at handle lidt.
Undervejs fortælles om Samsø som energi- og landbrugsø.

Kl. 19.30 Humor i tilværelsen
v/ Ejvind Nielsen

Dette foredrag handler om humor og livsglæde som fundament og gennemslagskraft i tilværelsen. Samtidig er det et muntert opgør med stilstand, brokkeri, magelighed, og pessimisme.

TORSDAG DEN 18. APRIL

Kl. 10.00 Kend dine kvinder i Højskolesangbogen
v/ Søren Jensen
Den 19. udgave af Højskolesangbogen har fået en mærkbar fornyelse med en markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 13.30 Mulighed for pilates eller gåtur

Kl. 15.30 Lær at styre dine tanker og følelser
v/ Lars Fomsgaard

Der er ikke ret mange mennesker, der ved, hvordan tanker og følelser opstår, og hvor de opstår i hjernen. Når man ikke ved det, er det ikke så mærkeligt, at tanker og følelser kan være svære at styre. Ved man derimod, hvordan og hvor de opstår, er de ret lette at styre. Foredraget bygger på over 250 nye forskningsresultater, og bliver formuleret på en måde, så alle uden forudsætninger kan forstå det. Den viden og de teknikker, der bliver redegjort for, kan udføres af alle, har en revolutionerende effekt og kan modvirke stress, angst, depression og andre invaliderende tilstande.

Kl. 19.30 Mulighed for folkedans

FREDAG DEN 19. APRIL

Kl. 10.15 Heldagstur til Søhøjlandet.

En dejlig bustur gennem det smukke Østjylland med fortællinger undervejs og flere stop med mulighed for kortere gåture.
Vi kører til Vestbirk, hvor vi går en kort tur til den smukke Genfundne bro. Herefter kører vi Slåen Sø, hvor vi går en fin lille tur i skoven med udsigt over søen. Turen fortsætter til Himmelbjerget, hvor vi bl.a. oplever den storslåede udsigt ud over Julsø. På vej tilbage til højskolen gøres stop ved Ejer Baunehøj.

Kl. 17.45 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk ­underholdning ved Basseralle med Ole Jensen og Lene Riis.

LØRDAG DEN 20. APRIL

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.