10. – 15. november 2025

Kursus nr. 46

Standardpris kr. 5.950,-

VENTELISTE
(Ønsker du at komme på venteliste til så ring venligst 86 55 89 44)

Mørk er november, men ikke på Rude Strand. Vi vil nemlig oplyse november med varme og lysende toner på vores traditions- og vitaminrige klassiske musikkursus!

Der vil være interessante foredrag af vidende og spændende mennesker, gode og gribende koncerter med dygtige musikere, og – ikke mindst – vil vi en tur i Musikhuset Aarhus, hvor vi vil nyde en koncert med Aarhus Symfoniorkester.

Det alt sammen naturligvis serveret i en garniture af den helt rette højskoleånd med lækre måltider, gode samtaler og naturligvis masser af levende fællessang.

Mød bl.a. operasolisterne Matti Borg og Gitta Maria Sjöberg, musikvært på P1 Mathias Hammer, Aarhus Universitetskor mfl .

MEDVIRKENDE
• Aarhus Universitetskor
• Søren Kinch Hansen, dirigent
• Jens Rasmussen, mag.art. Musikvidenskabeligt Institut AU, foredragsholder, skribent og podcaster
• Carsten Holvad, højskoleforstander
• Buur´s Familieorkester
• Søren Schelling, cand.mag, sanger og operaformidler
• Herregårdstrioen
• Matthias Hammer, musikvært P1, medl. sangbogsudvalget
• Klavertrio med Ethan Hou Chengyi, Lin Qi og Zixuan Wu, studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium, Århus
• Gitta-Maria Sjöberg og Matti Borg, komponist, sanger, musik- og sanglærer og sopran, tidl. Kgl. Teater

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Søren Jensen

 

Program

 

MANDAG DEN 10. NOVEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering, kaffe te og boller

Kl. 14.45 Introduktion til kurset

Kl. 16.15 Hvad laver dirigenten egentlig?
v/ Søren Kinch Hansen

Som dirigent for et klassisk kor skal dirigenten forholde sig til, hvordan han arbejder med musikken, hvilket udtryk man efterstræber, og hvordan man ser på forholdet mellem tekst og musik. Dette arbejde
dykker vi ned i med ugens første oplæg, som også forbereder os på aftenens koncert. Vi får selv lejlighed til at stifte bekendtskab med en klassisk korsats.

Kl. 19.30 Koncert med Aarhus Universitetskor
v/ Søren Kinch Hansen

Aarhus Universitetskor er et ambitiøst klassisk kammerkor, som blev dannet i 1995 af Carsten Seyer-Hansen, og som siden 2011 har været dirigeret af Søren Kinch Hansen. Aftenens koncert låner titel (Voices of Nature) fra det indledende værk af Alfred Schnittke. Kormusikkens bedste satser låner ofte karakter, tekstligt og musikalsk udtryk fra naturen, hvor bølger bruser, bække klukker og græsset visner. Symbolik med naturen som grundled: stormen raser, hjertet græder. Vi kan glæde os til følgende værker: Afred Schnittke: Voices of Nature for 10 kvindestemmer og vibrafon; Eriks Esenvalds: Stars; Arvo Pärt: The Deer´s Cry; Karin Rehnquist: Bara du går över markerna; Vagn Holmboe: Høbjergning ved havet; og Per Nørgård: Jorden er som et barn.

 

TIRSDAG DEN 11. NOVEMBER

Kl. 10.00 Beethoven og hans Eroica-symfoni
v/ Jens Rasmussen

Beethoven satte som en af historiens største komponister helt nye standarder, hvad musikalsk temperament, passion, energi og kraftudfoldelse angår, og han førte mere end nogen anden musikken ind i romantikken. Det gælder ikke mindst for symfoniens vedkommende, hvor han med ”Eroica” brød næsten alle de grænser, der var at bryde. Jens Rasmussen fortæller om Beethovens plads i musikhistorien med fokus på netop dette storslåede og nyskabende hovedværk. Jens Rasmussen er mag. art. fra Musikvidenskabeligt Institut v. Aarhus Universitet og har gennem mange år arbejdet som musikhistorieunderviser, foredragsholder, skribent og podcaster.

Kl. 15.30 Forstanderen har ordet
v/ Carsten Holvad

Carste Holvad, forstander Rude Strand Højskole. Foto: Morten Telling, 2024

Der er dømt ren klassisk højskole og folkeoplysning, når Carsten Holvad tager et både personligt og alment emne op til kærlig behandling og fælles overvejelse.

Kl. 19.30 Koncert og fællessang
v/ Buur’s Familieorkester

Familien Buur spiller smukke og bevægende toner fra barokkens legende triller til nutidens toner. Brasiliansk skønmaleri, egne folkemusikalske kompositioner og dramatisk tango. Klaver, violin og cello fylder rummet
med vellyd, som vi også vil bruge som et levende og lækkert bagtæppe for en god håndfuld fællessange.

 

ONSDAG DEN 12. NOVEMBER

Kl. 10.00 Anton Webern og smeltediglen i Wien
v/ Søren Jensen

I tiden op til 1. verdenskrig var Wien en kulturel smeltedigel med nye og revolutionerende tanker inden for musik, kunst, arkitektur og en række andre områder. Tænk på komponisterne Gustav Mahler og Arnold Schönberg, malerne Egon Schiele og Gustav Klimt, og psykoanalysens fader, Sigmund Freud. Alle prøvede at fi nde nye veje inden for deres felt og samarbejdede også på kryds og tværs med andre kunstarter. Og på gaden kunne man endda møde senere så berygtede personer som Adolf Hitler og Vladimir Lenin! En af de mindre kendte skikkelser er komponisten Anton Webern, hvis allerførste komposition, Passacaglia opus 1, spilles til torsdagens symfonikoncert. Hør om denne særegne komponist, de mange mærkelige teorier, og det livlige kulturliv, der udfoldede sig i det østrig-ungarske kejserriges sidste krampetrækninger inden det store sammenbrud under 1. verdenskrig.

Kl. 15.30 En tur i operaen
v/ Søren Schelling

Tag med ind i en fascinerende verden af opera – fra forførere til fuglefængere, fra vidunderbørn til verdensstjerner, og mærk suset fra mere end 400 års operahistorie. Foredraget kædes sammen af et koncertprogram med populære operauddrag fremført live. Publikum inviteres også til selv at synge med og give den som operasangere. ”En tur i operaen” er for alle, der vil lade sig rive med af en fascinerende fortælling og skøn musik.

Kl. 19.30 Koncert med Herregårdstrioen

Meget af den kunstmusik, som blev spillet på Bachs tid, havde elementer fra den samtidige folkemusik. Musikstykker som menuet og bourree er oprindeligt betegnelser for danse. Det skal vi høre eksempler på i aftenens koncert med Herregårdstrioen i et repertoire, som er en blanding af barokmusik og folkemusik – ikke mindst svensk. For den svenske folkemusik er i høj grad i familie med barokkens musik! Trioen består af tre erfarne musikere, nemlig Bo Swahn på guitar, Poul Erik Jørgensen på kontrabas, og Jan Edlund på barokinstrumentet viola d’amore og det svenske folkeinstrument nyckelharpa. Glæd jer til en aften med både livlig og stemningsfuld musik – og en masse gode historier.

TORSDAG DEN 13. NOVEMBER

Kl. 10.00 Robert Schumann – den romantiske excentriker
v/ Mathias Hammer

Den tyske komponist Robert Schumann var hjemsøgt af indre dæmoner, mentale lidelser og alskens vrangforestillinger. Men det martrede menneske forstod på mirakuløs vis at benytte sin spaltede personlighed til at
skabe en enestående og dybt original musik, hvor en fi lterløs skabertrang konstant balancerer på grænsen mellem det gale og det geniale. Schumanns kærlighed til ungdomskæresten Clara Wieck, som siden skulle
blive hans hustru, er en romantisk historie, der er lavet Hollywood-fi lm om. Fra de lykkelige hvedebrødsdage til den unge Johannes Brahms meldte sin ankomst og komplicerede kærligheden. Og endelig til Schumanns alt for tidlige død, verdensfjern på et nervesanatorium. Mathias Hammer har altid elsket Robert Schumanns musik og vil ved dette foredrag fortælle om hans spektakulære liv og hans fascinerende musikalske ideer.

Kl. 15.00 Fællessang med Mathias Hammer
Mathias Hammer, der foruden at være pianist og musikformidler også har været en del af det seneste højskolesangbogsudvalg, vælger, motiverer og akkompagnerer fællessangen fra højskolesangbogen. Vi skal synge om Danmark og om danskerne. Om dem vi var, dem vi er, og dem vi gerne vil være. Vi skal synge om det særligt danske. Det vi elsker og enes om, men også det der deler og udfordrer os. NB: denne eftermiddag er skolens venner inviteret indenfor, så fl ere får glæde af Mathias og fællessangen.

Kl. 18.30 Afgang til Musikhuset Aarhus

Foto: Jonas Høholt – Wikipedia – CCSA4

Vi stiger på bussen og kører til Århus. Hér indtager vi vores pladser i Symfonisk Sal, hvor vi skal nyde følgende program: Anton Webern: Passacaglia opus 1; Robert Schumanns Cellokoncert; Beethoven: Symfoni nr.
3, ”Eroica”.

FREDAG DEN 14. NOVEMBER

Kl. 10.00 Koncert med klavertrio
v/ studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium, Århus

Vi får besøg af tre studerende ved Konservatoriet, Ethan Hou Chengyi på violin, Lin Qi, cello og Zixuan Wu, klaver, som vil demonstrere deres arbejde for at nå frem til alverdens koncertsale. Det vil de gøre bl.a. med Brahms’ piano trio No.1 Op.8.

Kl. 15.30 Sang og fortælling
v/ Gitta-Maria Sjöberg og Matti Borg

Programmet vil byde på musik af Matti Borg, bl. a. fra samlingen ”Lykkedag” med tekst af Juliane Preisler, og fra ”12 Eventyrsange” med tekster af Bjarne Jes Hansen, inspireret af H. C. Andersens eventyr. Desuden
skal vi opleve svenske viseklassikere af Evert Taube og klassiske sange af Sibelius, Grieg og Carl Nielsen. Gitta- Maria og Matti vil undervejs fortælle lidt om deres individuelle karrierer – og der også blive tid til en håndfuld fællessange.

Kl. 18.00 Et glas hvidvin i dagligstuen herefter treretters menu

Kl. 20.00 Musikalsk samvær

 

LØRDAG DEN 15. NOVEMBER

Kl. 08.00 Morgenmad

Kl. 08.45 Morgensamling og afslutning – derefter afrejse