27. november – 2. december 2023
Kursus nr. 48
Standardpris kr. 5.250,-
Velkommen til klassisk uge på Rude Strand.
Vi vil åbne sanserne og sammen gå på opdagelse i et fortryllet og levende landskab. Vil vil udforske, hvad musikken kan – lige fra barokken over wienerklasikken og operaen til den nutidige og endda terapeutiske musik.
Til at guide os på turen har vi inviteret en håndfuld passionerede rejseførere med både vidt udsyn og fuldstændig nørdet viden om musik.
Ugen byder på to levende koncerter på højskolen og tur til Musikhuset Aarhus med det nyopsatte musikdramatiske værk »Ravnen«, samt naturligvis en perlerække af afspillede eksempler og musikværker.
Det hele er rammet ind af klassisk (!) højskoleliv: Masser af fællessang, gode samtaler og ikke mindst lækre måltider. Vel mødt i musikken!
UDFLUGT
Den Jyske Opera i Musikhuset Aarhus
MEDVIRKENDE
• Søren Schelling, sanger og operaformidler
• Anne-Marie Meiniche og Niels Nørager, pianister
• Silkeborg Kammerkor
• Christian Hørbov-Meier, dirigent
• Mathias Hammer, DR-vært og pianist
• Leif V.S. Balthzersen, forfatter og musikformidler
• Henrik Goldschmidt, oboist
• Line Tjørnhøj, komponist
• Louise Brandstrup, journalist og højskolelærer
KURSUSLEDERE
Søren Jensen og Helge Teglgård
Program:
MANDAG DEN 27. NOVEMBER
Kl. 13-14 Indkvartering, kaffe te og boller
Kl. 14.45 Introduktion til kurset
Kl. 16.15 Carl Nielsen, sange og symfonier
v/ Helge Teglgård
Carl Nielsens liv er eventyrligt, men også kompliceret – man kunne kalde det polyfonisk! Det har vi levende bevis for i den musik, der beskriver hans tanker, både i de helt enkle folkelige sange, i det kammermusikalske og i de store symfoniske værker.
Vi synger de bedste af de velkendte sange og lytter til de både smukke og besynderlige musikstykker med særligt fokus på hans femte symfoni.
Kl. 19.30 Fire-hændigt
v/ Anne-Marie Meiniche og Niels Nørager
En skøn firehændig koncert med indlagte fællessange. Duoen leverer et festligt og afvekslende program med nogle af den fire-hændige klaverlitteraturs mest elskede værker. Undervejs fortæller duoen levende om musikken og dens komponister og måske også lidt om de udfordringer, der kan dukke op, når to solomusikere skal deles om eet sæt tangenter!
TIRSDAG DEN 28. NOVEMBER
Kl. 10.00 LYT – en dirigents tanker
v/ Christian Hørbov-Meier
Hvad hører du? Hvordan kan man forbedre sin lytteoplevelse? Kræver det noget særligt at høre klassisk musik, eller er der en simpel måde at gå til musikken på?
Det er nogle af de spørgsmål, dirigent Christian Hørbov-Meier vil besvare i formiddagens oplæg om musik og det at arbejde med musikalsk (gen-)skabelse.
Kl. 13.30 Tilbud om aktivitet
Kl. 15.30 Malerne og musikken
v/ Søren Jensen
Hvilken musik hørte de store malere? Havde musik nogen betydning for den kunst, der blev frembragt? Og hvad er egentlig sammenhængen mellem musik og billede? Musik taler jo til øret, mens billeder taler til øjet.
Disse spørgsmål bliver besvaret, mens vi hører en masse god og spændende musik og ser på nogle dejlige og interessante billeder fra kunstens brogede verden.
Kl. 19.30 Koncert med Silkeborg Kammerorkester
v/ Christian Hørbov-Meier
Vi har inviteret et strygerorkester hjem i højskolens dagligstue! Orkestret er dannet i 1958 af Niels Ringgaard og dirigeres i dag af Christian Hørbov-Meier.
Samarbejde med Den Kreative Skole i Silkeborg og hele det lokale kulturmiljø har været en stor del af orkestrets virke. Det omkring 20 m/k store ensemble spiller værker fra barokken frem til wienerklassikken. Denne aften skal vi blandt andet nyde Vivaldi og Mozart.
ONSDAG DEN 29. NOVEMBER
Kl. 10.00 Introduktion til operaen Ravnen
v/ Søren Jensen
I 1832 satte den danske komponist J.P.E. Hartmann musik til H.C. Andersens tekst »Ravnen«. Det er et musikdramatisk værk i den bedste eventyrlige romantiske stil, hvor Hartmann virkelig er lykkedes med at udfolde hele det musikalske spektrum. Stykket blev uropført på Det Kgl. Teater, og har siden ufortjent været lidt i glemmebogen, men nu er det så taget frem igen af Den Jyske Opera med en nybearbejdet tekst.
I 1832 – midt under den højt besungne danske guldalder, var både Hartmann og Andersen kun 27 år gamle og endnu forholdsvist ubeskrevne blade. Men her viser de begge deres store talent, som gav dem begge en lang og succesfuld karriere!
Kl. 13.30 Musikhistorien på en eftermiddag
v/ Mathias Hammer
Vi får travlt med at opridse musikhistorien på en eftermiddag: fra startskuddet i den italienske renæssance, over tyske J.S. Bach, til de wienerklassiske mestre Mozart og Beethoven, 1800-tallets romantiske drømmere, Wagners megalomani til vi når ind i det 20. århundrede, hvor Stravinskij sprænger orkesterklangen, og Schönberg sprænger musikkens tonalitet til atomer.
Kl. 16.00 Musikquiz
v/ Mathias Hammer
I dag overtager Mathias Hammer Phillip Fabers værtsplads og arrangerer musikquiz. Hvem kan gætte klassiske værker ud fra de første toner? Hvem kan de store komponisters årstal? Og hvor obskur musikviden skal der mon til for at få bonuspoint?
Kl. 18.30 Afgang til Musikhuset Aarhus og forestillingen »Ravnen« med Den jyske Opera
TORSDAG DEN 30. NOVEMBER
Kl. 10.00 Den helt nye musik
v/ Line Tjørnhøj
Hvordan arbejder en af nutidens moderne, “klassiske” komponister? Hér fortæller Line Tjørnhøj både generelt om livet som komponist, men også mere specifikt om sit værk »enTmenschT« (2018), der er nomineret til Nordisk Råds Musikpris.
Line Tjørnhøj er en spændende ny komponist, der især bruger den menneskelige stemme i sine værker. Ofte til at behandle gruopvækkende emner, hvor mennesket udfordres til det yderste som konsekvens af magtmisbrug i forskellige afskygninger.
Med andre ord: en anderledes tilgang til musikkens muligheder end den, man normalt forbinder med den “pæne”, klassiske musik.
Kl. 15:30 Operafortælling Bajads v/ Søren Schelling
»Bajads« er en fri kunstnerisk bearbejdning af R. Leoncavallos operaperle »Pagliacci«, hvor teatermanden Canio, lige inden de skal på scenen, griber sin kone i at have en affære. Trods sin vrede og sorg må han alligevel trække i klovnedragten, spille sin rolle og få folk til at le. Operafortællingen flettes sammen med Leoncavallos vidunderlige musik og billedkunstneren Anne Marie Johansens illustrationer, der er skabt specielt til operafortællingen.
Kl. 19.30 Aftensalon
v/ Louise Brandstrup
FREDAG DEN 1. NOVEMBER
Kl. 10.00 Mendelssohn – liv og værker
v/ Leif V.S. Balthzersen
Felix Mendelssohn (1809-1847) var et vidunderbarn og voksede op i et trygt og kunstnerisk præget miljø i Berlin. Han begyndte tidligt at komponere og optræde som pianist, og samtidig var han som dirigent livet igennem en betydningsfuld skikkelse i det moderne koncertliv – blandt andet som leder af det berømte Gewandhausorchester i Leipzig, hvor vores egen Niels W. Gade blev hans assistent. Mendelssohns klassisk-romantiske værker – f.eks. violinkoncerten, symfonierne og Skærsommernatsdrøm-ouverturen – er forblevet store publikumsfavoritter.
Kl. 13.30 Tilbud om aktivitet
Kl. 15.30 Manden der ville reparere verden med musik
v/ Henrik Goldschmidt
For Henrik Goldschmidt er musik medicin, og kan bruges til at bringe dødsfjender sammen. Han har arbejdet med krigsramte børn i Palæstina og Israel og har senest optaget 35 ukrainske elever på sin musikskole.
VI hører om hans dramatiske familiehistorie, om grundlæggelsen af The Middle East Peace Orchestra og om Goldschmidts Musikakademi – en skole på Nørrebro i København, hvor børn i udsatte positioner får gratis musikundervisning.
Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
herefter afslutningsmiddag.
Kl. 20.00 Musikalsk samvær med risiko for dans.
LØRDAG DEN 24. JUNI
Kl. 09.00 Kort morgensamling – herefter afrejse.