6.-11. november 2023

Kursus nr. 45

Standardpris kr. 4.950,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i december 2024

Mens det mørkner derude rykker vi sammen om lyslevende foredrag og håbefulde sange fra Højskolesangbogen.

Giv os lyset tilbage er et dejligt, klassisk højskolekursus med masser af varmt fællesskab og fortællinger i aftenstunden, mild motion og musikalske foredrag.

Tag en varm frakke med og glæd dig til hyggelige og berigende højskoledage både ude og inde på Danmarks smukkeste mødested for seniorer.

Mød bl.a. tekstforfatterne Lisbeth Smedegaard og Leif Fabricius, komponist Erling Lindgren, forfatter Anna Marie Aggerholm og vagabondforsker Carla Osborg. Og hvem ved? Måske kigger selveste Dracula forbi…

UDFLUGT
Besøg på Egmonthøjskolen i Hou

MEDVIRKENDE
• Erling Lindgren, organist og komponist
• Hanne Brusgaard Petersen, chefterapeut ved Ålborg Universitetshospital, forfatter
• Søren Schelling, operasanger, forfatter og foredragsholder
• Bedsteforældrenes Klimaaktion, Aarhus afdeling
• Anna Marie Aggerholm, konsulent og ædru alkoholiker
• Søren Møllgaard Kristensen, forstander på Egmont Højskolen
• Carla Osborg, socialpædagog og landevejsridder
• Lisbeth Smedegaard Andersen, sognepræst emerita, kunsthistoriker og forfatter
• Eva Marie Bach, tidligere forstander på Rude Strand
• Stig Glent Madsen, stifter af nødhjælpsfonden ”Det nytter”, tidl. Formand for Dansk Flygtningehjælp
• Basseralle, Lene Riis og Ole Spillemand Jensen

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Louise Brandstrup

Program:

MANDAG DEN 6. NOVEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Velkomst og introduktion til kurset

Kl. 16.15 Koncert og fællessang
med Rude Strand sangkor

Kl. 19.30 Tradition og fornyelse
v/ Erling Lindgren


Hvordan skriver man den gode højskolemelodi? Og hvordan holder man den op mod alle de store gamle komponister og deres værker? Kom med indenfor i komponistens kreative værksted.

TIRSDAG DEN 7. NOVEMBER

Kl. 10.00 Lad håbet trække det længste strå
v/ Hanne Brusgaard Petersen


I 2016 mistede Hanne sin mand Kjeld i en meningsløs trafikulykke. Dette er en dybt personlig fortælling om at miste og holde af livet på trods; om at finde en ny kurs og tage afdøde med i det videre liv; om at vælge ikke at være alene med sorgen og om at vise konkrete veje til et nyt liv. Hele forløbet har Hanne beskrevet i bogen ”De pårørende er underrettet”.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 En tur i operaen
v/ Søren Schelling


En uhøjtidelig indføring i operaens fascinerende verden. Mød forførere og fuglefængere, vidunderbørn og verdensstjerner, og mærk suset fra mere end 400 års operahistorie. Foredraget kædes sammen af et live koncertprogram af populære operauddrag. Publikum inviteres også til selv at synge med og give den som operasangere.

Kl. 19.30 Bedsteforældrenes Klimaaktion!
Man bliver aldrig for gammel til at være en græsrod! Mød en lille håndfuld gæve seniorer fra Aarhus, der kæmper for budskabet om det gode klimavalg og presser politikerne til at tage ansvar for en effektiv grøn omstilling.

ONSDAG DEN 8. NOVEMBER

Kl. 10.00 Besøg på Egmonthøjskolen
v/ Søren Møllgaard Kristensen


Her får vi først en flot fortælling om højskolen og dens unikke koncept med at inkludere voksne med særlige forudsætninger. Derefter oplever vi det fantastiske vægmaleri: »Des Mere Stakkarle Hades« af kunstneren Jørn Bie. Værket på 20 x 4 m fortæller på imponerende vis Danmarks socialhistorie med en beskrivelse af indsatsen og holdningen til de udstødte og anderledes i samfundet op gennem historien.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Syng dig sund
v/ Helge Teglgård
Det er skønt at synge sammen – er det også sundt? Masser af forskning viser den positive virkning af sang: et dybere åndedræt, en bedre holdning og stimulering af hjernens evne til fornyelse. Og ikke mindst forøges følelsen af fællesskab. Det skal vi opleve konkret i fysisk udfoldelse, leg og masser af fællessang.

Kl. 19.30 Kong Alkohol på høje hæle
v/ Anna Marie Aggerholm


Kom med på en livsrejse med vendepunkter. Anna Marie var i 17 år aktiv alkoholiker, inden hun i 1999 kom i behandling og blev ædru . Dette er hendes historie om, hvordan alt og alle omkring hende mistede pusten og lod sig manipulere af benægtelse, løgne og retfærdiggørelser. En historie om, hvordan hun tog familie, venner og kolleger med i faldet. For en alkoholiker kan godt være en kvinde, der går i spadseredragt og nypudsede sko, og som hver dag går på arbejde.

TORSDAG DEN 9. NOVEMBER

Kl. 10.00 Livet på Landevejen
v/ Carla Osborg


Søren Kirkegård sagde: ”Mød mennesket, der hvor mennesket er”. Det gjorde Carla Osborg. Ugen efter Hjallerup marked den 31. maj 1990 sluttede hun sig til gruppen af landevejsriddere i Sindal. Carla var afsted i ni måneder for at studere vagabonder på nærmeste hold…

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Bibelens kvinder
v/ Lisbeth Smedegaard Andersen


Bibelen er skrevet af mænd, for mænd og om mænd, kvindernes rolle er tilsyneladende først og fremmest at føre slægten videre. Men kvinderne i biblen er ganske forskellige, og mange af dem er selvstændige og handlekraftige, fordi de må bruge andre midler end mændene for at få deres ønsker ført ud i livet. Der vil blive vist billeder af både ældre og nye kunstværker.

Kl. 19.30 Dracula!
v/ Eva Marie Bach


Bran Stokers romanklassiker Dracula fra 1897 har i de sidste 125 år givet inspiration til et stort antal gyselige romaner, horrorfilm og TV- serier. Den transylvanske Greve med de bloddryppende hjørnetænder er velkendt; vi skal se på fænomenet fra forskellige synsvinkler og perspektiver, måske med nye fascinerende detaljer om vampyrisme. Og vi skal se filmklip fra den første Dracula(stum)film, Nosferatu fra 1922.

FREDAG DEN 10. NOVEMBER

Kl. 10.00 Det nytter – og det går endda ret godt
v/ Stig Glent Madsen


Gennem mange år i ledelsen af Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp har Stig Glent-Madsen besøgt og fulgt projekter i mere end 40 udviklingslande. Han har hver gang – uden undtagelse – konstateret, at hjælpen har betydet en afgørende forskel. Børnedødeligheden er faldet, færre er syge, og bekymringen for det næste måltid er mindsket eller forsvundet.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 En sund sjæl i et sølle skrog
v/ Leif Fabricius


”En sund sjæl i et sundt legeme”, hedder det, og det er selvfølgelig idealet, men vi kommer ikke uden om at kroppen med alderen pålægger os visse begrænsninger. Der findes ingen medicin imod det … og dog!! Et positivt livssyn og en sund humoristisk sans er i hvert fald en glimrende modgift, når tidens tand gnaver løs.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
herefter tre retters menu

Kl. 20.00 Bal
Gårdsangerviser og spillemandsmusik med Basseralle.

LØRDAG DEN 11. NOVEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.