5.–10. august 2024

Kursus nr. 32

Standardpris kr. 5.250,-

VENTELISTE (ring venligst 86 55 89 44)

 

Danmark fylder ikke meget på verdenskortet. Alligevel byder vores lille land på store forskelle. Fra Skagens forblæste klitter til blomstrende idyller i Det Sydfynske Øhav. Fra landmandsfamilier i Sønderjylland til singler i Ørestaden.

Men hvad binder os sammen som nation? Hvad skiller os, hvad samler os, og hvordan sikrer vi sammenhængskraften i en tid med store forandringer?

Det udforsker vi på dette kursus med fællesskab, sang og gode samtaler – i selskab med spændende mennesker med holdninger til det at være dansk i en global verden anno 2024.

UDFLUGT
Heldagsudflugt til Vikingemuseet Fyrkat i Hobro

MEDVIRKENDE
• Orla Borg, journalist, leder af The Fellowship Program, Constructive Institute
• Rune Engelbreth Larsen, idehistoriker, naturfotograf og forfatter
• Anne Hjernøe, kok, forfatter og TV-tilrettelægger
• Søren Jensen, historiker og pianist
• Ole Lauridsen, mag. art, tidl. redaktør af ”Sproghjørnet”
• Jesper Theilgaard, meteorolog, forfatter
• Mette Bock, præst, tidl. folketingsmedlem og kultur- og kirkeminister

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård, musiker og højskolelærer
Jørgen Koldbæk, journalist, tidl. direktør Skandinavisk Film Kompagni

Program:

MANDAG DEN 5. AUGUST

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.30 Præsentation og introduktion til kurset

Kl. 15.30 Danmark: Samling eller splid
v/ Orla Borg

Hvilken rolle spiller medierne i forhold til sammenhængskraften i Danmark?
Er medierne med til at samle danskerne, eller skaber de tværtimod splid?
Hvis det sidste er tilfældet, hvordan kan journalistikken så ændres?
Journalist Orla Borg, tidligere Jyllands-Postens Gravegruppe, nu leder af fellowship programmet på det uafhængige center for Constructive Institute ved Aarhus Universitet, har et bud.

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

 

TIRSDAG DEN 6. AUGUST

Kl. 10.00 Danmark får 15 natur-nationalparker – hvor og hvorfor?
v/ Rune Engelbreth Larsen

Naturen er i krise, men det er besluttet at etablere 15 Natur-nationalparker – med store dyr, bl.a. vildheste, elge og bisoner på arealer fra 5 til 50 kvadratkilometer. Hvor skal de placeres, hvad er meningen med de store dyr, og hvordan kan det egentlig gavne naturen? Begrebet ”naturnationalpark” stammer fra Rune Engelbreths bøger, og foredraget fokuserer på planerne og debatten om store dyr bag hegn.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Når vi samles om måltidet
v/ Anne Hjernøe

Gennem mange år har kokken, forfatteren og TV-tilrettelæggeren Anne Hjernøe beskæftiget sig med den mad, vi spiser – og de historier, der udveksles ved middags- eller festbordet. Hun har rejst i mange lande og fortæller med sit danske udgangspunkt om, hvad der sker, når vi samles om måltidet.

Kl. 19.30 Sange fra Dronningens regeringstid
v/ Søren Jensen

I 52 år regerede Dronning Margrethe den 2. Danmark. Historikeren og pianisten Søren Jensen har samlet en række danske sange fra perioden, der startede med EF-afstemning og en ordentlig øretæve til de etablerede partier – og hen mod slutningen endte med en kollektiv nedlukning af samfundet med en overraskende grad af samfundssind. Det bliver et genhør med sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange om klassekamp, parterapi, fodbold, national samling og meget mere…

 

ONSDAG DEN 7. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagsudflugt til Vikingemuseet Fyrkat

For mere end 1.000 år siden tog Harald Blåtand æren for, at han havde samlet riget og dermed skabt kongedømmet Danmark. For at befæste magten opførte han fem store ringborge rundt om i landet, og på dagens udflugt besøger vi en af dem, nemlig Vikingeborgen Fyrkat i Hobro. Her får vi en guidet tur på borganlægget, der daterer sig tilbage til år 980. Desuden besøger vi Vikingegården – en stormandsgård med ni rekonstruerede beboelseshuse og værksteder fra samme tid i egetømmer med lerklinede vægge og stråtag.
Fyrkat er sammen med de fire andre ringborge, Nonnebakken, Aggersborg, Trelleborg og Borgring blevet optaget på UNESCOs liste over umistelig verdensarv.
På turen gør vi som vikingerne, når de tog på togt. Vi medbringer frokost og anden proviant, som fortæres undervejs – og vi er tilbage på Rude Strand igen til aftensmaden.

Kl. 19.30 Danmarks Quiz.

 

TORSDAG DEN 8. AUGUST

Kl. 10.00 Sproget, der samler og spreder
v/ Ole Lauridsen

Sproget, modersmålet, er i princippet indbegrebet af den samlende kraft i land. Men sproget har utallige variationer som i mange tilfælde hidser gemytterne op og dermed spreder. Vi tager ikke ”synderne” alvorligt, vi kommunikerer dårligt med dem.
Den mangeårige redaktør af ”Sproghjørnet” i Danmarks Radio, Ole Lauridsen ser på ting fra talesproget – og lidt fra skriftsproget – der spreder. Målet er at få styr på, hvad man bør undgå.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 At leve med klimaforandringer
v/ Jesper Theilgaard

Klimaforandringerne er blevet et fælles vilkår for os alle. Der er stort fokus på at begrænse forandringerne, men vi kommer til at leve med de forandringer, som allerede er sat i gang. Det skal vi have nogle værktøjer til, så det ikke bliver alt for uoverskueligt, mener Jesper Theilgaard, der i mange år præsenterede vejrudsigter i Danmarks Radio. I dag driver han virksomheden Klimaformidling og mener, at det vigtigste redskab i kampen for klodens fremtid er viden og folkeoplysning.

Kl. 19.30 Filmaften

 

FREDAG DEN 9. AUGUST

Kl. 10.00 I Danmark går vi i flok – ikke i takt!
v/ Mette Bock

Mette Bock har bl.a. en fortid i politik – både som folketingsmedlem og kultur- og kirkeminister. I dag er hun sognepræst i Østjylland. På denne baggrund iagttager hun Danmark og vil i foredraget, med afsæt i slutningen af 1800-tallets formative år, se på, hvordan trådene kan spores frem til i dag. Særligt belyst gennem de politiske partiers og mediernes udvikling.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Landet Rundt i Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård
Hvor hører højskolesangene hjemme på Danmarkskortet?
Når vi synger sange om historie, geografi og natur fra alle hjørner af kongeriget skaber vi sammenhæng og samhørighed i vores lille land. Også den helt særligt danske tradition for lejlighedssange sætter byer, skoler og højskoler på landkortet. Så spring på bussen når vi synger os fra Møn til Skagen!

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen.
Herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning.

 

LØRDAG DEN 10. AUGUST

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.

VENTELISTE (ring venligst 86 55 89 44)