22. – 27. september 2025

Kursus nr. 39

Standardpris kr. 5.450,-

Hvordan er vi danskere forbundet? Hvad ligger der gemt i vores fælles historie, vores sprog, vores sange, krop, kultur, mad, lokalsamfund og vores særlige danske humor? Hvad laver vi i vores fællesskaber, og hvad betyder de for os? Vi skal bl.a. høre om, hvordan det er at spille på et hold, hvor fællesskabet er det, som skaber succes. Vi skal lære noget om måltiders betydning og mærke, hvordan fællessang og bevægelse forbinder os med hinanden.

Mød bl.a. OL-guldvinder Marianne Florman, diætist Anne W. Ravn samt Piet Hein-ekspert Peter Borberg. Hør også spændende oplæg ved dialektforskerne Michael Bach Ipsen og Kirstine Boas, samt revyforfatter René Vase. I løbet af ugen skal vi på en dagsudflugt til Jellingmonumenterne og høre et foredrag om vores fælles dåbsattest.

 

MEDVIRKENDE
• Michael Bach Ipsen, dialektforsker
• Kirstine Boas, Ph.d.
• Aage Augustinus, tidl. højskoleforstander
• Marianne Florman, OL-guldvinder
• Anne W. Ravn, diætist
• Tor Fabian, fysioterapeut, leder Folkesundhed Aarhus kom.
• Peter Borberg, Piet Hein-ekspert
• René Vase, revyforfatter

UDFLUGTER
Odder Rådhus og heldagsudflugt til Kongernes Jelling

KURSUSLEDERE
Linn Trentel Busch og Søren Jensen

Program

 

MANDAG DEN 22. SEPTEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering, – Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Introduktion til kurset

Kl. 16.15 Fællessang fra højskolesangbogen v/ Søren Jensen

Kl. 19.30 Koncert ved familien Agerskov Buur

Vi er jo bundet sammen med vores familie, og nogle familier har endda en ekstra ting, der binder dem sammen, nemlig musikken. Thomas og Birgitte Buur har spillet sammen med sønnerne Asger og Jacob, fra drengene var små, og de er alle konservatorieuddannede. Forældrene på tangenter, og sønnerne på hhv. cello og violin. I denne aftens koncert vil Familien Buur spiller smukke og bevægende toner fra barokkens legende triller til nutidens toner. Brasiliansk skønmaleri, egne folkemusiske kompositioner og dramatisk tango vil også indgå.

 

TIRSDAG DEN 23. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Det danske sprog
v/ Michael Bach Ipsen og Kirstine Boas

Sproget binder os sammen! Men hvordan er vores sprog, og forstår vi altid hinanden? Hvordan er det lige med dialekterne? Det bliver vi klogere på i dette foredrag, der er delt i to: I første del vil Michael Bach Ipsen fra Modersmål-Selskabet fortælle om det danske sprogs særpræg og dialekter, og hvordan og hvorfor udtale forandrer sig. I anden del af foredraget vil ph.d.-studerende Kirstine Boas sætte fokus på unges brug af dialekter i dag. Denne adskiller sig nemlig fra både deres forældres og bedsteforældres brug af dialekterne. Begge foredragsholdere tager udgangspunkt i deres aktuelle illustrerede børnebøger, Michaels ABC på vendelbomål og Kirstines ABC på fynsk.

Kl. 13.30 Mulighed for bevægelse v/ Linn Trentel Busch

Kl. 15.30 Forbundethed
v/ Marianne Florman

Hvordan mon det føles at stå med en OL-guldmedalje om halsen? Og hvordan er det at være forbundet til de andre spillere på landsholdet? Marianne Florman blev et kendt ansigt i 1996, da hun efter 6 år på kvindelandsholdet var med til at vinde guld i Atlanta. I dag arbejder Marianne også med forbundethed som foredragsholder og som coach i True Lead Academy – med fokus på heste og personlig udvikling.

Kl. 19.30 Musikquiz v/ Søren Jensen
Vi har alle en masse sange i vores fælles kulturelle rygsæk. Sange, vi har hørt og sunget gennem vores liv, og som vi husker med glæde – eller med krummede tæer! I denne hyggelige quiz sætter vi hukommelsen på en prøve og lytter til, gætter på og synger en række sange fra vores fælles fortid.

 

ONSDAG DEN 24. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Noget at tygge på
v/ Anne Ravn

Mad er blevet mere end blot næring og nydelse i nutidens samfund. De mange madmyter kan føre til både forvirring, fortabelse og frelse. Men måltider kan også samle os til fest og fællesskab.
Forfatter, foredragsholder og klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital Anne W. Ravn, kendt fra bl.a. DRs udsendelse ”By på skrump”, fra ”Noget at tygge på” på DR’s P5, som klummeskribent i Kristeligt Dagblad og fra sundhedsbrevkassen i ugebladet Søndag. Anne vil underholde med tidens trends indenfor ernæring, sundhed og mad, og se på, hvordan madmyter, madtraditioner og måltider både binder os sammen – og i nogle tilfælde gør det modsatte!

Kl. 13.30 Mulighed for bevægelse v/ Linn Trentel Busch

Kl. 15.30 Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden
v/ Aage Augustinus

Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Alligevel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. – At det skal være til glæde, står for Grundtvig fast. Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til. Livets grundstemning er glæden, og den skal man arbejde på. Grundtvig kalder det ligefrem ”dødbideri”, når vi henfalder til sortsyn over dagens mulighed. Vi bider døden i utide, når vi ikke tager glæden på os. Grundtvig så det som sin livsopgave at fremme og vække lysten til at leve og glæden ved  livet og tilsvarende bekæmpe dét, der til alle tider vil true med at kvæle denne lyst.

Kl. 19.30 Det politiske fællesskab – Besøg på Odder Rådhus

Foto: Beethoven9, Wikipedia. CC BY-SA 4.0

Det lokale, politiske fællesskab. Ud over vores nære fællesskaber har vi også et kommunalt fællesskab, hvor de folkevalgte tager beslutninger, der påvirker vores hverdag. Men hvordan foregår det? Vi tager på besøg på Odder Rådhus og får en rundvisning ved Louise Kreutzfeldt, medlem af kommunalbestyrelsen. Hør om dagligdagen på rådhuset og om de mekanismer, der er i spil i et lokalsamfund.

 

TORSDAG DEN 25. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Heldagstur til Kongernes Jelling

Foto: Roberto Fortuna, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

I jagten efter vores fælles historie skal vi have en guidet rundvisning i Kongernes Jelling. Her venter overraskende, drabelige og underlige historier på turen rundt mellem gravhøje, runesten og  vikingekongernes forsamlingssted i Jelling. Her mærkes historiens vingesus, når vi besøger et af de særlige steder på UNESCO’s verdensarvsliste.

Kl. 19.30 Fællesskabet styrer
v/ Tor Fabian

Mød Fabian, fysioterapeut og leder af Folkesundhed i Århus kommune. Han har i snart 10 år drevet et af Danmarks største selvorganiserede træningsfællesskaber, hvor ALLE vitterligt kan rummes. Fællesskabet hedder SICK, og mantraet lyder: Alle kan være med – Alt er gratis – Alt kan ske.

FREDAG DEN 26. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Piet Hein – verdensdanskeren i kamp og kærlighed
v/ Peter Borberg

Han blev foreslået til Nobelprisen. Hans aforistiske digte med navnet Gruk er solgt i halvanden millioner eksemplarer og oversat til mere end 20 sprog. Hans superelliptiske bord er for længst slået igennem
som en klassiker inden for møbeldesign. Læg dertil mere end 3.000 patenter til spil, mekanik og design, der blandt andet indebærer lamper, solur og alverdens andre frembringelser. Alle bærer navnet
Piet Hein (1905-1996)! En mand, der var gode venner med personligheder som Niels Bohr, Albert Einstein, Charles Chaplin og Thor Heyerdahl, men som aldrig rigtig blev gode venner med sit hjemland. Forfatteren Peter Borberg har gennem de seneste år arbejdet på en stor biografi om Piet Hein, og i dette foredrag løfter han sløret for nye sider af den markante danskers personlighed og går tæt på mennesket og fænomenet Piet Hein, der levede et liv i evig strid med sig selv og sine omgivelser.

Kl. 13.30 Sans
v/ Linn Trentel Busch

Sans er en fusion af sang og dans. Vi spiller musik, du kender, imens vi lærer små koreografi er, der udfordrer motorik og hjerne. Musik og dans er nemlig begge dele fænomenale til at skabe forbundethed.

Kl. 15.30 Sku´ det nu være sjovt?
v/ René Vase

Om humor fra Storm P til Ulf P. Hvad griner vi af? Forandrer humor sig med tiden? Og kan man egentlig grine af alt? René Vase, forfatter til teater, comedy og revy i mere end 30 år, indbyder til et underholdende foredrag om humor, baseret på ganske lidt teori … – men en frygtelig masse praktisk erfaring!

Kl. 18.00 Et glas hvidvin – herefter treretters menu

Kl. 20.00 Musikalsk samvær med Butterfly Boys

 

LØRDAG DEN 27. SEPTEMBER

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 8.45 Morgensamling og afslutning – derefter afrejse.