14. – 19. august 2023

Kursus nr. 33

Standardpris 4.750,-

Kurset er afholdt. Et tilsvarende kursus afholdes i august 2024.

Danmark. Hvad binder os sammen som danskere? Den lille prik på verdenskortet med de store forskelligheder og de mange dialekter.

På dette højskolekursus hylder vi det særligt danske i såvel landskaber som i højskolesangbogen. Vi kigger kærligt på os selv og hinanden som de flokdyr, vi er – og hygger os inde og ude på vores dejlige højskole med krolf i parken og passionerede kokke i køkkenet. Velkommen på dansk højskole i sommerhumør.

Ugen inviterer på udflugt til Gl. Estrup Herregårdsmuseum.

Kom og mød:
• Søren Jensen, historiker og kapelmester
• Carsten Holvad, forstander, Rude Strand
• Kim Mouritzen, Køkkenchef, Rude Strand
• Louise Svane, sangerinde
• Niels Erichsen, pianist
• Leif Fabricius, tekstforfatter

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Louise Brandstrup

Program

MANDAG DEN 14. AUGUST

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Mød Rude Strand Sangkor
v/ Helge Teglgård

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG DEN 15.AUGUST

Kl. 10.00 Født flokdyr
v/ Louise Brandstrup
Mennesker er helt igennem relationelle væsener, der kun udvikler sig og trives i mødet med artsfæller. Følelsen af at tilhøre en flok er en betingelse for, at vi har det godt. Vi bliver klogere på, hvorfor det dog er sådan, og morer os over mange forskellige former for samvær og fællesskaber – også de digitale.

Kl. 13.30 Mulighed for aktivitet

Kl. 15.30 Hele Danmarks Grundtvig
v/ Helge Teglgård
Grundtvig var en på en gang mærkværdig og besværlig person i sin samtid, hvor han blandede sig i alskens teologiske og politiske konflikter. Og så er det alligevel der i hans sange og salmer, vi kender ham bedst. Der hvor han leverer os alle sammen ord og stemning til både kirkelige og folkelige forsamlinger af enhver art.

Kl. 19.30 Fra jordskredssejr til coronakrise
v/ Søren Jensen


Vi vil synge en række af de danske sange, der er blevet skabt i de sidste 50 år. Sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange fra de højeste lag, men også sange hentet helt nede i folkedybet. Sange om klassekamp, parterapi, ny teknologi, national samling og meget, meget andet…

ONSDAG DEN 16. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagsudflugt til Djursland med Gl. Estrup, Det Grønne Museum og Vivild Efterskole


Med forstander Carsten Holvad som guide kører vi til Djursland og Gl. Estrup, hvor vi rundvises både på herregården og Det Grønne Museum. Efter frokost kører vi videre til Vivild Efterskole, hvor Helle og Carsten Holvad var forstanderpar igennem 19 år, før de overtog Rude Strand Højskole.

Kl. 19.30 Vinsmagning og fortællinger
v/ køkkenchef Kim Mouritzen

TORSDAG DEN 17. AUGUST

Kl. 10.00 Fortælling og de 100 salmer
v/ Louise Svane og Niels Erichsen


Sangformiddag med sange fra det nye tillæg til den danske salmebog ”100 salmer”. En dejlig blanding af fortælling, fællessang og koncert. Louise Svane vil guide jer gennem nogle af de nye salmer til Niels Erichsens klaverakkompagnement.

Kl. 13.30 Mulighed for aktivitet

Kl. 15.30 En sund sjæl i et sølle skrog
v/ Leif Fabricius


”En sund sjæl i et sundt legeme”, hedder det, og det er selvfølgelig idea­let, men vi kommer ikke uden om at kroppen med alderen pålægger os visse begrænsninger. Der findes ingen medicin imod det … og dog!! Et positivt livssyn og en sund humoristisk sans er i hvert fald en glimrende modgift, når tidens tand gnaver løs.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter festmiddag og musikalsk samvær med The Butterfly Boys.

FREDAG DEN 18. AUGUST

Kl. 10.00 PH møder Liva
v/ Louise Brandstrup og Helge Teglgård


Mødet mellem tekstforfatteren PH og revystjernen ­Liva Weel slog i den grad gnister og resulterede i en lang række af revyklassikere, hvoraf en del også har fundet vej til højskolesangbogen. Hér vil vi nyde en god håndfuld af både velkendte og mindre kendte sange.

Kl. 12.00 Frokost – herefter afrejse