8. – 13. april 2024

Kursus nr. 15

Standardpris kr. 5.050,-

Kurset er afviklet. Et tilsvarende kursus afholdes i april 2025.

 

Kan du lide en god fortælling og en god fortæller? Interesserer det dig, hvilken vej vi mennesker tager i livet? Og hvordan vi håndterer selv alvorlige bump på vejen og måske ligefrem vokser i vendepunkterne?

Vi skal også i selskab med Reumert-pris vinder Hans Rønne med hans teatermonolog »Det begynder at blive lidt koldt om fødderne« i Lars Knutzons iscenesættelse.

Så træd ind i højskolelivet og lad dig berige og begejstre af kendte og helt almindelige menneskers livshistorier – mens højskolelivet omfavner os med musik, mageløse måltider og mindeværdige samtaler.

UDFLUGT
Gylling Efterskole og Egmonthøjskolen i Hou

MEDVIRKENDE
• Hans Rønne, skuespiller og instruktør
• Villy Søvndal, tidl. udenrigsminister
• Anna Marie Aggerholm, ædru alkoholiker
• Trine Junge Jessen, designer og badass broderist
• Jesper Grønkjær, forfatter og eventyrer
• Melissa Thyregod Bertelsen, arkæolog og formidler
• Carsten Knudsen, musiker
• Johannes Brandstrup, sanger og sangskriver, YourHands
• Jeppe Kamper, guitarist
• Mette Hommel, tværfløjtenist
• Carsten Holvad, forstander
• Trio Tressonans

KURSUSLEDERE
Louise Brandstrup og Søren Jensen

Program

MANDAG DEN 8. APRIL

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, the og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 En livsrejsefortælling
v/ Louise Brandstrup

Kl. 19.30 Med håbet som drivkraft
v/ Villy Søvndal

Han har i mange år overvejet det paradoks, at den offentlige debat efterlader et indtryk af, at det går rigtig skidt i verden. Samtidig med vi lever i den længste fremgangsperiode i menneskehedens historie. Vores tidligere udenrigsminister Villy Søvndal fortæller om sit liv, sit liv i politik og om verden.

 

TIRSDAG DEN 9. APRIL

Kl. 10.00 I min familie bød vi aldrig på kaffe
v/ Louise Brandstrup
Det var noget af en snaps at være barn i en festlig men stærkt serverende familie i Vendsyssel. Og en tragedie at miste sin storesøster til stofferne i 60´erne. Denne sørgmuntre fortælling handler om at få et fremragende liv på trods – og om at skifte kaos ud med kærlighed.

Kl. 13.30 Tilbud om motion

Kl. 15.30 Kend dine kvinder – i sangbogen
v/ Søren Jensen
Højskolesangbogen har fået en markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum? Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både de nye og de gamle: Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 19.30 Det begynder at blive lidt koldt om fødderne
v/ Hans Rønne

En rørende fortælling om at forstå døden og om at forsone sig med tanken om at ophøre, så man med sindsro – og med humoren i behold – kan give sig hen til livets sidste kapitler. Med en god portion selvironi tilsat en lille, men snerrende, dødsangst, lufter Rønne ud i det rum vi alt for sjældent åbner. Hvad vil det sige at dø? Er det ren biologi og evig glemsel, eller er der mere derude, derinde eller deroppe?
Forestillingen er instrueret af Lars Knutzon.

 

ONSDAG DEN 10. APRIL

Kl. 10.00 En nattergal kvidrer videre
v/ Carsten Knudsen

Om en karriere der startede med et band der øvede mellem halmballerne i barndomshjemmet, om de tre drengerøve i de Nattergale, som først kørte rundt i en Mazda med trailer og til sidst fik deres grej kørt rundt med en truck. Om en musiker, der søger nye udfordringer og nye stilarter, men stadig spiller på sin mors gamle trædeorgel. Undervejs er der både blæsekursus i australsk didgeridoo og poetiske indslag på ukulele og guitar.

Kl. 13.30 Gylling Efterskole og Egmonthøjskolen i Hou
v/ Carsten Holvad

Åndsfrihed, ligeværd og demokrati er dagligdagens byggesten på Gylling Efterskole. Mød den helt særlige skole, der har givet børn og unge med læse/skrivevanskeligheder succesoplevelser og anerkendelse med på livsrejsen. På vejen hjem møder vi dansk socialhistorie på Egmonthøjskolen i Hou, hvor vi studerer Jørn Bies kæmpemaleri, »Des mere stakkarle hades des flere«.

Kl. 19.30 En livsrejsefortælling
v/ Søren Jensen

 

TORSDAG DEN 11. APRIL

Kl. 10.00 Kvindens rejse i fortiden
v/ Melissa Thyregod Bertelsen

Mød den lille pige i stenalderen, den unge kvinde i jernalderen og den gamle dame i middelalderen, når vi går helt tæt på kvindens rejse i de forskellige tidsperioder. Hvordan har det daglige liv set ud for disse kvinder? Hvilke tendenser og traditioner har deres begyndelse i oldtiden? Og hvad har kvindens rolle været op igennem tiden?

Kl. 13.30 Tilbud om motion

Kl. 15.30 Alkoholiker på høje hæle
v/ Anna Marie Aggerholm

Anna Marie har flere års erfaring som rådgiver og konsulent inden for behandling af sygdommen alkoholisme. Hør hende fortælle om sine egne 17 år som aktiv alkoholiker, hvor alt og alle omkring hende mistede pusten og lod sig manipulere af benægtelse, løgne og retfærdiggørelser. En livshistorie, der sætter fokus på, hvordan livskriser kan tackles.

Kl. 19.30 Den lille undren i den store verden
v/ Yourhands, Johannes Brandstrup

Det kræver tillid at gå til verden med naivitet. At dykke ned i sin uforståenhed er at lægge sit hjerte i andres hænder. Og at opleve verden med umiddelbarhed er noget vi kan glemme, når vi har regnet den ud. YourHands er musik, der dyrker denne umiddelbarhed. Med små historier og vuggende melodier vil Johannes dele sin rejse ind i et naivt klingende univers.

 

FREDAG DEN 12. APRIL

Kl. 10.00 Med smilet på rejse
v/ Jesper Grønkjær

Kom med forfatteren, tryllekunstneren og selveste livsglæden, Jesper Grønkjær, på en rejse til fjerne egne i verden. Oplev ham gøre afstanden mellem mennesker mindre ved brug af kærlig respekt og en rød næse.

Kl. 13.30 Tilbud om motion

Kl. 15.30 Broderi og bajere
v/ Trine Runge Jessen

Grib en håndbajer, spænd sikkerhedsselen og mød broderisten, der gjorde op med brølende kronhjorte og i sit livs vendepunkt efterlod Godmorgen Danmark-studiet i et historisk grineflip!

Kl. 18.00 Tre retters festmiddag og musikalsk underholdning

 

LØRDAG DEN 13. APRIL

Kl. 09.00 Kort morgensamling
Herefter afrejse