26. november – 1. december 2024

Kursus nr. 48

Standardpris kr. 5.550,-

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

Glæd dig til en intens uge med operaforedrag, musikoplevelser, operafortælling og en rigtig operaforestilling på programmet.

Om du kender noget til opera, eller om du har din første operaoplevelse til gode, spiller ingen rolle. Bare glæd dig til at møde nogle af de passionerede mennesker, der arbejder med opera til dagligt.

I løbet af ugen rammer vi hundredårsdagen for den store italienske operakomponist Giacomo Puccini’s død – manden bag klassikere som La bohème, Tosca og Madama Butterfly samt megahittet »Nessun dorma« – og det skal naturligvis også markeres!

Vi skal også i Musikhuset Aarhus og opleve en rigtig operaforestilling med solister, kor og orkester, og det er netop Puccinis Madame Butterfly, der er på plakaten den aften.

UDFLUGT
Operaforestilling i Den Jyske Opera, Musikhuset Aarhus.

MEDVIRKENDE
Frederikke Kampmann, sopran
• Lars Ole Mathiesen, operachef og dirigent
• Leif V. S. Balthzersen, mag.art.,forfatter
• Andrea Krüger Holm, sanger, stemmecoach
• Stine Elbæk Gomard, sopran
• Jakob Alsgaard Bahr, pianist
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Søren Jensen, cand.mag., musiker
• Aage Augustinus og Eva Marie Bach, tidligere højskoleforstandere

KURSUSLEDERE
Søren Schelling, cand.mag., forfatter & operaformidler og Helge Teglgård, højskolelærer.

Program:

 

TIRSDAG DEN 26. NOVEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.00 Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Introduktion til kurset
v/ Helge Teglgård og Søren Schelling

Kl. 16.30 Fællessang
v/ Helge Teglgård

Kl. 19.30 Koncertforedrag: Operaøjeblikke
v/ Søren Schelling

Hvis der er noget, operaens verden er rig på, så er det store øjeblikke. Operaen behandler øjeblikket, som en maler behandler detaljen. Den folder det ud, så vi som publikum kan leve os ind i det og få øje på os selv. I dette koncertforedrag vil Søren Schelling i ord og toner dele nogle af sine yndlingsøjeblikke.

ONSDAG DEN 27. NOVEMBER

Kl. 10.00 Malerne og musikken
v/ Søren Jensen

Hvilken musik hørte de store malere? Havde musik nogen betydning for den kunst, der blev frembragt? Og hvad er egentlig sammenhængen mellem musik og billede? Musik taler jo til øret, mens billeder taler til øjet. Disse spørgsmål bliver besvaret, mens vi hører en masse god og spændende musik og ser på nogle dejlige og interessante billeder fra kunstens brogede verden.

Kl. 14.30 Sangermøde
v/ Frederikke Kampmann

Denne eftermiddag skal vi møde sopranen Frederikke Kampmann, der arbejder som freelance sanger og har gjort det i en årrække. Hør Frederikke fortælle om sit liv som sanger, om nogle af de projekter og vigtige sager, hun involverer sig i, om den korte vej fra succes til en tom kalender, om åbne og lukkede døre i musiklivet, og om at få det hele til at køre, når man også er mor til to og gift med – ja, en freelance operasanger.

Kl. 19.30 Operabif: Puccinis Gianni Schicchi

Mange kender Puccinis vidunderligt smukke megahit ”O, mio babbino caro”, men langtfra alle kender den sammenhæng, arien indgår i, nemlig operaen Gianni Schicchi, Puccinis eneste komedie. Den gamle og rige Buoso Donati er død, og arvingerne står mildest talt skuffede tilbage. Den smarte Gianni Schicchi bliver tilkaldt, og så begynder et af operahistoriens mest udspekulerede og morsomme svindelnumre, som selvfølgelig har en højst overraskende udgang.

TORSDAG DEN 28. NOVEMBER

Kl. 10.00 Veje til Wagner
v/ Lars Ole Mathiesen

Når man taler om Wagners Nibelungens Ring, forbinder man den ofte med de største operahuse i verden. Men i 2017 tog man fat på intet mindre end et komplet Ring-projekt på Den Ny Opera i Esbjerg – et projekt der har høstet store roser, og som efter planen skal munde ud i en samlet Ring-opførelse i 2027. Mød operachef og dirigent Lars Ole Mathiesen, og hør ham fortælle om idéerne bag det ambitiøse projekt, om hvad det er, Wag­ners musik og drama kan, og hvad det har at sige et publikum anno 2024.

Kl. 14.30 Syng med hele kroppen
v/ Andrea Krüger Holm


Denne eftermiddag skal vi ikke bare høre om sammenhængen mellem stemme og krop. I selskab med Andrea Krüger Holm, der er sangpædagog og korleder og selvstændig stemmecoach i firmaet ReVoice, skal vi også selv arbejde med sangerkroppen. Andrea har arbejdet med sangere i alle aldersgrupper, og hun ved, hvor vigtigt det er at arbejde med kroppen, ørerne og stemmen, når fundamentet for en sund og stærk stemme skal etableres. Kropsarbejde gør en stor forskel i forhold til bevidsthed om sangerkroppen og stemmen som instrument, og det kan høres på klangen.

Kl. 19.30 Operafortælling: Violetta
v/ Søren Schelling

En operafortælling er en intens live performance, der blander opera, billedkunst og historiefortælling på en ny og original måde. Her kan du opleve Søren Schellings spritnye operafortælling gribende fortalt med udgangspunkt i Verdis udødelige klassiker La traviata – med musik fra operaen og originale illustrationer af billedkunstner Anne Marie Johansen.

FREDAG DEN 29. NOVEMBER

Kl. 10.00 Syng – det er klassisk
v/ Helge Teglgård

Det har afgørende betydning for højskolesangbogen, at en lang række klassisk uddannede komponister bidrager til fællessangen. Symfoniske værker, opera og kontrapunktisk tænkning kaster et helt særligt lys over den folkelige sang, når vi møder komponister som N.W. Gade, J.P.E. Hartmann, J.A.P. Schulz, Weyse, Lange-Müller, og ikke mindst Carl Nielsen. Selv de allerstørste, Mozart, Mendelssohn, Brahms og Beethoven er med i melodibogen. VI dykker ned i det musikalske stof, hører baggrunden i de klassiske værker, og nyder de mere end almindeligt gode melodier.

Kl. 14.30 Puccini – Liv og værk
v/ Leif V.S. Balthzersen 

Giacomo Puccini hører med rette til blandt de største operakomponister. Hans på samme tid dramatiske og rørende operaer som f.eks. La bohème, Tosca, Turandot, Kappen, Gianni Schicchi, Pigen fra Vesten og Madame Butterfly er publikumsfavoritter verden over. Leif V.S. Balthzersen, der sidste år udgav en ny opera­fører, fortæller om Puccinis forskellige værker og hans – meget kulørte – liv fra fattig musiker-søn i Norditalien til verdensberømt kunstner. Foredraget finder faktisk sted på Puccinis 100 års dødsdag!

Kl. 19.30 Koncert med sopran og klaver
v/ Stine Elbæk Gomard, sopran og Jakob Alsgaard Bahr, piano

Siden Stine Elbæk og Jakob Bahr som studerende på Det Jyske Musikkonservatorium dannede deres duo, har de bl.a. skabt poetiske intim-forestillinger, Lied-koncerter og koncerter med opera-arier og -uddrag. Ved denne koncert fejrer vi ikke bare duoens tyve års jubilæum, men vi markerer også 100 års dødsdagen for en af de mest elskede operakomponister overhovedet, Giacomo Puccini. Vi tager turen forbi nogle af de største sopran-momenter fra hans operaer og hilser på Mimi, Musetta, Lauretta og Tosca. På programmet er også andre operamomenter, tyske og franske Lieder og dansk romance.

LØRDAG DEN 30. NOVEMBER

Kl. 10.00 Intro til eftermiddagens forestilling
v/ Søren Schelling

Kl. 13.30 Afgang med bus til Musikhuset, Aarhus

Kl. 15.00 Puccinis Madama Butterfly
(Den Jyske Opera)

Puccinis mesterværk er en sand klassiker og en af verdens mest elskede operaer. Med sine udødelige melodier fortæller Madama Butterfly den tragiske historie om en ansvarsløs og selvoptaget amerikansk løjtnant, der forelsker sig i en japansk geisha. Han formår dog ikke at leve op til sit ægteskabsløfte og forlader hende – uden at vide, at hun er gravid. Det er svært at tro, at Puccinis mesterværk var en fiasko ved verdenspremieren i 1904, for i dag hører den til blandt de mest populære operaer overhovedet – Så populær er den, at den i gennemsnit bliver opsat en gang dagligt et sted i verden.

Efter forestillingen kører vi med bussen tilbage til højskolen.

Kl. 19.00 Festmiddag på højskolen
Efterfølgende er der hyggeaften i dagligstuen med snak om forestillingen og en operaquiz.

SØNDAG DEN 1. DECEMBER

Kl. 9.00 Kort morgensamling
Herefter afrejse.

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)