30. januar – 4. februar 2024

Kursus nr. 5

Standardpris kr. 5.550,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i november 2024

Er du inkarneret operafan? Eller har du endnu din første opera til gode?

 

Uanset dine hidtidige erfaringer med opera, så har du her en intens uge med musikoplevelser, operafortællinger og en rigtig fuldskala opera i Musikhuset Aarhus, hvor Den Jyske Opera opfører Jules Massenets »Werther«, skrevet over Goethes udødelige kærlighedshistorie »Den unge Werthers lidelser«.

På dette kursus møder du en håndfuld af de passionerede mennesker, der arbejder med opera til hverdag – men pas på! Har operaen først grebet dig, så slipper den dig nok aldrig igen!

MEDVIRKENDE
• Henrik Engelbrecht, forfatter og operaekspert
• Simon Schelling, operasanger – bas
• Lene Juul Langballe, udviklingschef, Den Jyske Opera
• Carsten Holvad, forstander
• Jonathan Koppel, operasanger
• Solveig Hjerrild, operasanger
• Ulrich Stærk, pianist
• Helle Bak Holvad

KURSUSLEDERE
Søren Schelling, sanger, forfatter og operaformidler
Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

Program

TIRSDAG DEN 30. JANUAR

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

Kl. 19.30 Koncertforedrag: Med tvillingerne i operaen
v/ Simon og Søren Schelling


Da de enæggede tvillingebrødre, Simon og Søren Schelling i en alder af 11 år stiftede bekendtskab med opera, var det intet mindre end en livsomvæltning. Mødet satte skub i en intens udforskning af en helt ny verden af gribende historier, storslået musik og imponerende sangerpræstationer. Drømmen og ambitionen om en operakarriere var født. Hør den medrivende beretning, der krydres med masser af musik fra det populære operarepertoire fremført live af de to sangerbrødre.

ONSDAG DEN 31. JANUAR

Kl. 10.00 Operaens vilde historie – på halvanden time!
v/ Henrik Engelbrecht


Operaeksperten og forfatteren Henrik Engelbrecht tager os med på en forrygende tur gennem operaens kringlede historie fra de allerførste spæde forsøg til vore dages globaliserede operaindustri.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 14.30 Den Jyske Opera – mere end bare opera
v/ Lene Juul Langballe


Opgaven for et moderne operakompagni rækker meget længere end kun til det, der sker på scenen. Lene Juul Langballe står ikke på rollelisten, men som udviklingschef står hun bag nogle af de mange andre aktiviteter, som kendetegner operaen. Hør hende fortælle om sit arbejde med at formidle opera til høj og lav, om arbejdet med talentudvikling, og om at samle en masse entusiastiske mennesker til et storslået publikumskor.

Kl. 17.00 Kort intro til aftenens opera-bif
v/ Helge Teglgård

Kl. 19.15 Operabif
Donizettis muntre mesterværk »Elskovsdrikken« fra Metropolitan Operaen i New York med, bl.a. Luciano Pavarotti.

TORSDAG DEN 1. FEBRUAR

Kl. 10.00 Forstanderens foredrag
v/ Carsten Holvad

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 14.30 Operasangerens arbejdsværelse
v/ Jonathan Koppel


Hvordan arbejder en professionel operasanger egentlig? Hvordan holder man stemmen ved lige? Hvordan overdøver man et orkester? Hvordan lærer man et helt parti udenad? Og hvordan kan man egentlig synge i timevis aften efter aften uden at blive hæs? Mød tenoren Jonathan Koppel, og hør ham fortælle – og hvem ved, måske bliver der også mulighed for en arie eller to undervejs.

Kl. 17.00 Mulighed for ”Dans dig glad”
v/ Helle Holvad


Vi skal flytte fødderne til god og glad musik, svinge hofterne og have pulsen lidt op. Det handler om at have det sjovt, udfordre hjernen lidt og måske bevæge dig, som du næsten havde glemt.

Kl. 19.30 Operafortælling: »Fuglefængeren«
v/ Søren Schelling
Oplev et forrygende eventyr og et originalt kunstnerisk udtryk, der kombinerer opera, litteratur, fortælling og billedkunst. »Fuglefængeren« er en fri kunstnerisk bearbejdning af Mozarts vidunderlige opera ”Tryllefløjten”, fortalt live af Søren Schelling, med musik fra operaen og originale illustrationer af billedkunstner og illustrator Anne Marie Johansen.

FREDAG DEN 2. FEBRUAR

Kl. 10.00 Kend dine kvinder fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård


Med den 19. udgave af Højskolesangbogen har vi fået en mærkbar fornyelse med en markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur med sang
v/ Helge Teglgård

Kl. 14.30 Den store Caruso
v/ Søren Schelling

Selvom det er over hundrede år siden, at tenoren Enrico Caruso fejrede sine triumfer på alverdens operascener, er han stadig en uomgængelig skikkelse i operaverdenen. Ikke bare havde den charmerende italiener en gudsbenådet stemme, han var også med til at gøre operaen tilgængelig i den brede offentlighed med sine talrige grammofonindspilninger. Vi skal høre om hans liv og karriere, og vi skal høre eksempler på det aftryk, den store Caruso helt bogstaveligt satte i verden.

Kl. 17.00 Mulighed for hjernegymnastik
v/ Helle Bak Holvad
Hjernegymnastik er træning for hjernen. Der er fokus på motoriske bevægelser, sensoriske input og kognitive opgaver. SMART training er sjovt og tilpasses så alle kan være med.

Kl. 19.30 Operakoncert: Puccinis heltinder
Solveig Hjerrild, sopran
Ulrich Stærk, piano
Søren Schelling, konferencier

LØRDAG DEN 3. FEBRUAR

Kl. 10.00 Introduktion til eftermiddagens forestilling.
v/ Søren Schelling

Kl. 13.30 Afgang til Musikhuset Aarhus
Kl. 15.00 Massenets »Werther« med Den Jyske Opera

Goethes brevroman Den unge Werthers lidelser skabte i sin tid en såkaldt ”Werther-mani” i hele Europa. Unge mænd identificerede sig så stærkt med Goethes hovedperson, Werther, og efter sigende gik adskillige i hans fodspor og begik selvmord. Den franske komponist Jules Massenet har omformet den populære roman og skabt en af de mest lidenskabelige operaer.
Efter forestillingen kører vi med bussen tilbage til højskolen.

Kl. 19.00 Festmiddag
Herefter hyggeaften med snak om forestillingen og en quiz.

SØNDAG DEN 4. FEBRUAR

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.