17. – 22. februar 2025

Kursus nr. 8A

Standardpris kr. 5.450,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelse så ring venligst 86 55 89 44)

Tag med på en rejse ind i kunstens verden, hvor kunstkendere, kunstkritikere og kunstnere selv vil belyse deres egen og andres kunst. Og så spørger vi os selv og hinanden: Skal kunst være smuk, inspirerende, politisk, nødvendig, helende eller provokerende? Eller blot ses som en investering?

På to ture til Aarhus besøger vi universitetet, statsgymnasiet, VUC, Dokk1, havnefronten og skulpturhaven ved Marselisborg Slot. Vi skal opleve værker af bl.a. Asger Jorn, Per Kirkeby, Erik A. Frandsen, Jeppe Hein, Erik Heide og Kristine Roepsdorf.

På højskolen møder vi blandt andre museumslederne Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum og Christian Kortegaard Madsen fra Museum Jorn, samt idehistoriker Lars Morell, professor Henning Jørgensen og billedkunstner Eske Kath.

Kurset ligger parallelt med et malekursus, som vi undervejs vil dele vores glæde ved kunsten med.

UDFLUGTER
Guidede ture til Aarhus

MEDVIRKENDE
• Lise Jeppesen, kunsthist., dir. Randers Kunstmuseum
• Christian Kortegaard Madsen, kunsthist., dir. Museum Jorn i Silkeborg
• Lene Desmentik, kunstner (KADK), Aarhus Kunstakademi
• Maria Torp, kunstner (KADK)
• Henning Jørgensen, prof.emer. AAU, forfatter,  forsknings- ansvarlig på Professionshøjskolen UCN
• Lars Morell, idehist., forf., tilknyttet Arkitektskolen Aarhus
• Helle Bak Holvad, højskoleforstander
• Helge Teglgård, højskolelærer og musiker
• Søren Jensen, højskolelærer og musiker

KURSUSLEDERE
Peter Flejsborg, arkitekt maa, tidl. galleriejer og Carsten Holvad, højskoleforstander

 

Program

 

MANDAG DEN 17. FEBRUAR

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Kvindernes moderne gennembrud – Dansk kunst 1880-1910
v/ Lise Jeppesen
Det moderne gennembrud er en fasttømret del af fortællingen om det moderne Danmarks fødsel. Det er en tid præget af Georg Brandes’ skelsættende krav om nye fortællinger og opgør med gamle hierarkier. Men også billedkunstnerne bød ind med nye motiver, der satte problemer under debat. Men var det kun mænd, der havde noget at sige? Og hvad sker der, når man skifter navne som P.S. Krøyer, Erik Henningsen og L.A. Ring ud med Anna Ancher, Augusta Dohlmann, Anna Sophie Petersen, Johanne Krebs og Sofie Holten? Et stort udstillingsprojekt skabt i et samarbejde mellem Den Hirschsprungske Samling og Randers Kunstmuseum sætter fokus på Kvindernes moderne gennembrud.

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG DEN 18. FEBRUAR

Kl. 10.00 Overtaci
v/ Lars Morell

For halvtreds år siden udtalte redaktør Georg Andrésen fra Århus Stiftstidende, at ”om 100 år vil alle Aarhuskunstnerne være glemt undtagen Ovartaci”. Allerede efter 50 år er begge dele af profetien gået i opfyldelse. Alle Århuskunstnerne er glemt, mens Ovartaci har fået sit eget museum. Megen romantik har omgærdet hans person efter hans død i 1985. Der er ingen tvivl om, at han led af en alvorlig sindssygdom. Hans værk kan fortolkes på mange måder. Nogle ser det som en slags art brut på linje med værker skabt af andre skizofrene patienter. Andre ser det som en form for modernisme og fremstilling af et moderne menneskebillede. Lige i disse år er han kendt for sin meget flydende opfattelse af seksuel identitet.

Kl. 13.15 Guidet bustur til Aarhus
v/ Peter Flejsborg

Vi kører til Aarhus og besøger først Aarhus Statsgymnasium, hvor vi bla. ser ”Det store relief” Asger Jorns keramiske hovedværk og det i fællesskab med Pierre Wemaëre vævede værk ”Den lange rejse”. Vi fortsætter til Museum Ovartaci, hvor vi vises rundt i samlingen. Sluttelig kører vi til Marselisborg Slotshave og ser den omfattende skulptursamling. Kunst af bl.a.: Asger Jorn, Pierre Wemaëre, Jørgen Haugen Sørensen, Per Kirkeby, Ovartaci, Piet Hein, Jens Flemming Sørensen, Prins Henrik, Jens Galschiøt, Claus Ørntoft, Peter Brandes, Robert Jacobsen, Poul Isbak.

Kl. 19.30 Kreativitet – dokumentarfilm om Martin Bigum

Billedkunstneren Martin Bigum er en mester til at omdanne indtryk og oplevelser til et kunstværk. Hans malerier er ofte inspireret af drømmesyn. De viser en verden, der måske er mere virkelig end den, hjernen ser. Hjerneforskeren Peter Lund Madsen besøger Martin Bigum for at blive klogere på hans særlige evner og for at forklare, hvad der sker i hjernen, når vi er kreative.

Efter dokumentaren vil vi debattere, hvordan kreativiteten kommer til udtryk i vores forskellige hjerner.

 

ONSDAG DEN 19. FEBRUAR

Kl. 10.00 Kunstneren Asger Jorn
v/ Christian Kortegaard Madsen

Asger Jorn (1914-1973) er i dag blandt de internationalt mest indflydelsesrige danske kunstnere. Han var toneangivende i bevægelser som CoBrA, Situationistisk Internationale. Han forfattede bøger, tog initiativ til et museum for moderne kunst og søgte i sit hele virke at beskrive en nordisk åre i den globale visuelle kulturhistorie. Foredraget dykker ned i Jorns virke og univers, fra idéerne til de realiserede projekter, fra arkivet og til det færdige værk.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller blid yoga

Kl. 15.30  Shaping A Pattern
v/ Maria Torp

Tolv rejser, tolv lande og tolv personer, der har dedikeret deres liv til at arbejde for piger og kvinders rettigheder. Vejen til udstillingen Shaping a Pattern har bragt billedkunstner Maria Torp kloden rundt, siden hun for syv år siden tog en ambitiøs beslutning om at bruge sin kunst som talerør for pigers og kvinders rettigheder på globalt plan. Fra Afghanistan over Grønland til Argentina, Ukraine og Sydafrika. Fra bonede gulve i regeringsbygninger til safehouses på golde savannevidder.
Maria taler om hvordan en politisk hjertesag bliver til benzin for en kunstnerisk motor.

Kl. 19.30 Kunstquiz
v/ Carsten Holvad og Peter Flejsborg

 

TORSDAG DEN 20. FEBRUAR

Kl. 10.00 Guidet bustur til Aarhus
v/ Peter Flejsborg
Vi kører igen til Aarhus og besøger nu VUC og Frederiksskolen og ser deres nylige udførte kunstudsmykninger. Derfra kører vi til Aarhus Universitet og ser bl.a. Søauditoriet med Per Kirkebys gigantiske loftudsmykning. Vi indtager en medbragt frokost på universitetet og kører derfra ned til havnefronten med Jeppe Heins ”Endless Connection” og Dokk1. Vi passerer undervejs bl.a. en række af de 17 nye gavlmalerier, som illustrerer FN’s 17. verdensmål. Kunst af bl.a.: Rose Eken, Erik A. Frandsen, Per Kirkeby, Merete Barker, Erik Heide, A-Kassen, Elmgreen & Dragset, Kirstine Roepstorff, Jeppe Hein, Prins Henrik, Jens Galschiøt.
Vi er tilbage til kaffe på højskolen kl 15.30.

Kl. 16.00 Kort oplæg med præsentation af fire forskellige kunstnere og deres praksis
v/ Peter Flejsborg
Oplægget bliver udgangspunkt for en debat om kunstneres forskellige verdener, inspiration og opfattelser. Hvad betyder det for kunstværket og det kunstneriske udtryk? Hvad betyder det for os, og hvad det siger os? Skal kunst være smuk, inspirerende, politisk, helende eller provokerende?

Kl. 19.30 Malerne og musikken
v/ Søren Jensen

Hvilken musik hørte de store malere? Havde musik nogen betydning for den kunst, der blev frembragt? Og hvad er egentlig sammenhængen mellem musik og billede? Musik taler jo til øret, mens billeder taler til øjet. Disse spørgsmål bliver besvaret, mens vi hører en masse god og spændende musik og ser på nogle dejlige og interessante billeder fra kunstens brogede verden.

 

FREDAG DEN 21. FEBRUAR

Kl. 10.00 Min egen kunstneriske praksis
v/ Lene Desmentik

Lene Desmentik vil fortælle om hvordan hun i sin egen praksis er optaget af mure, hegn, huller og døre – former, der danner barrierer eller åbninger, som hun sætter sammen med forskellige andre elementer. Det er ofte motiver fra hverdagen, der kan omsættes til en form for surreelle øjebliksbilleder. Hun kommer også ind på, hvad der har inspireret hende igennem tiden, og hvordan hun bruger materialets iboende betydning i forhold til ideer.
Lene Desmentik arbejder med skulptur, grafik og tegning.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller dans
v/ Helle Bak Holvad

Kl. 15.00 Farvens mysterier og maleriets magi
v/ Henning Jørgensen

Farver hører stadig til et af de store mysterier for menneskeheden. Ingen har til fulde kunnet forklare den enkelte farves karakter, for det er samspillet mellem dem, der giver den enkelte farve identitet og betydning i maleriet. Udforskning af farverne er reelt malerkunstens mest centrale opgave. Og den løses oftest ikke særlig godt. Men indimellem også fremragende. Det kan enkelte gange blive magisk. Vi ser på både historiske og aktuelle eksempler på denne udforskning af farvens mysterier, ligesom forholdet mellem linje og farve hører til et af maleriets hemmelige elementer.

Kl. 17.45 Fernisering på maleholdets værker
Herefter festmiddag og musikalsk underholdning

 

LØRDAG DEN 22. FEBRUAR

Kl. 8.45 Morgensamling og afrejse