26. august-7. september 2024

Kursus nr. 35A

Standardpris kr. 24.950,-

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

I forberedelsesdagene fra den 28. august til den 2. september på højskolen vil vi i foredrag og fortælling beskæftige os med Islands historie, kultur, kunst og litteratur.

Dagene i Island vil give dig en rigtig god fornemmelse af den utroligt varierede islandske natur. Snedækkede vulkaner, spruttende gejsere og vilde vandfald. Du vil opleve sydlandets store landbrugsområde, der var centrum i middelalderens Island og også én af de mest barske og øde fjeldveje.

Et højdepunkt på denne tur er besøget på Vestmannaøerne, som de fleste husker for det voldsomme vulkanudbrud i 1973, som betød at store dele af byen blev ødelagt af lava og aske.

Vi bor blandt andet på et hotel, der ligger meget tæt på vulkanen og gletsjeren Eyjafjallajökull, som i foråret 2010 gjorde sig verdensberømt på grund af sin voldsomme askesky.

UDFLUGT PÅ HØJSKOLEN
Heldagsudflugt til Samsø

MEDVIRKENDE
• Kim Lembek, cand.mag., oversætter & foredragsholder
• Torben Rasmussen, cand.phil. litteraturhistorie, direktør KulturRetur, tidl. direktør Nordens Hus i Reykjavik
• Else Ploug Isaksen, billedkunstner, lærer Aarhus Kunstakademi
• Rahima Abdullah, jurastuderende
• Helge Teglgaard, højskolelærer
• Søren Jensen, højskolelærer
• Helle Bak Holvad, højskoleforstander
• Carsten Holvad, højskoleforstander

KURSUSLEDERE
Eva Bach og Aage Augustinus, tidl. højskoleforstandere

REJSELEDER PÅ ISLAND
Torben K. Rasmussen

 

Program:

MANDAG DEN 26.AUGUST

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Intro til kurset

Kl. 16.00 Islands historie i ord og billeder
v/ Aage Augustinus
En rejse i Islands natur, kultur og litteratur. Snedækkede vulkaner, spruttende gejsere, vilde vandfald og sydlandets store landbrugsområde, der var centrum i middelalderens Island.
Foredraget vil også bringe os til Vestmannaøerne, som de fleste husker for det voldsomme vulkanudbrud i 1973, som betød at store dele af byen blev ødelagt af lava og aske. Sluttelig tager vi til hovedstaden Reykjavik med bl.a. det imponerende koncerthus, Harpa, tegnet af den danske arkitekt Henning Larsen i samarbejde med den dansk-islandske kunstner Ólafur Eliasson

Kl. 19.30 Sangaften – På krydstogt i Højskolesangbogen – danskernes drømmebog
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

 

TIRSDAG DEN 27.AUGUST

Kl. 10.00 Hvad kan danskerne lære af det islandske folk?
v/ Torben Rasmussen
Et foredrag om det moderne Island og nogle af landets mange mysterier, bl.a. hvordan en befolkning på 375.500 mennesker, 402.000 får, 65.000 heste og en hel del fisk kan opretholde en fuldt moderne stat med alle dens institutioner og karaktertræk.
Nogle kan sikkert huske, at islændingene for snart 20 år siden opkøbte markante virksomheder som Magasin du Nord, Illum, Hotel D’Angleterre, Sterling, Maersk Air, Scanvægt, FIH Erhvervsbank. Islandsk kontrollerede virksomheder havde i de gode tider ansat mere end 80.000 mennesker uden for landets grænser.
I 2008 gik de næsten statsbankerot og hver enkelt islænding kom til at hæfte for en svimlende gæld. Så gik det fremad, så kom Corona, så krig i Europa og deraf følgende uro i finanserne.
Hvad sker der dog i Island i disse år? Hænger det hele sammen med en usædvanlig arbejdsomhed og fleksibilitet eller måske med, at der også bor alfer, nisser, gnomer og andre små folk i Island?

Kl.15.30 De islandske sagaer – verdenslitteratur og oversættelse, oprindelse og efterliv
v/ Kim Lembek

De islandske sagaer er blev beskrevet som Nordens eneste samlede, originale bidrag til verdenslitteraturen.
Hvordan opstod de islandske sagaer? Det har mange gennem tiderne haft en mening om, men selv om der ikke kan gives et entydigt svar, er det et vigtigt spørgsmål at stille, bl.a. fordi besvarelsen har betydning for, hvordan vi overhovedet opfatter en sagatekst.
Endelig har sagaerne spillet en enorm rolle i islandsk litteraturhistorie, og de synes stadig sammen med den øvrige del af den ældre islandske litteratur at leve et frugtbart efterliv i nyere islandsk litteratur.

Kl. 19.30 Sangaften – Den glade vandrer
v/ Søren Jensen

I de senere år er flere og flere begyndt at vandre. Det var især under coronaepidemiens isolation, at mange fandt ud af, at vandring ikke bare var god motion, men også en lejlighed til at få tankerne på plads og til at møde nye mennesker. Og man bliver glad af at vandre! Det gør man også af at synge, og vi skal i dette foredrag leve os ind i vandringens velsignelser og særpræg ved at synge en række sange, der handler om vandring. En broget blanding af sange – og mange af dem kan synges på vandreturen, hvis man har lyst…

 

ONSDAG DEN 28.AUGUST

Kl. 10.00 Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden
v/ Aage Augustinus

Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Alligevel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. – At det skal være til glæde står for Grundtvig fast.
Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til. Livets grundstemning er glæden og den skal man arbejde på. Grundtvig kalder det ligefrem ”dødbideri”, når vi henfalder til sortsyn over dagens mulighed. Vi bider døden i utide, når vi ikke tager glæden på os. Grundtvig så det som sin livsopgave at fremme og vække lysten til at leve og glæden ved livet og tilsvarende bekæmpe dét, der til alle tider vil true med at kvæle denne lyst.

Kl. 15.30 Islandsk litteratur
v/ Torben Rasmussen
Gunnar Gunnarsson og Halldór Laxness gjorde for alvor moderne islandsk litteratur kendt uden for landets grænser. Halldór Laxness modtog i 1955 Nobelprisen i litteratur.
I dag er det bl.a. Einar Már Guðmundsson, Hallgrímur Helgason, Sjón, Jón Kalman Stefánsson, Kristin Marja Baldursdottir og Auður Ava Ólafsdóttir, som fastholder det høje niveau. Den sidste modtog i 2018 Nordisk Råds store litteraturpris og flere af de andre nævnte har fået denne pris eller været indstillet til den.
Gennem oplæsning og fortælling beskrives disse forfattere og deres bøger, og der søges en forklaring på deres internationale gennemslagskraft.

Kl. 19.30 Film: Mælkekrigen (Island)
Inga er for nylig blevet enke og driver nu et gældsplaget mælkelandbrug alene i en øde islandsk dal. Men Inga har fået nok af mange ting i sit liv, og beslutter sig for at tage kampen op mod de korrupte og magtfulde kræfter, der jævnligt truer hende og andre gårde i området. Tiden er inde for Inga til at finde sin indre stålvilje og snarrådighed frem i forsøget på at bryde fri af landbrugsgigantens monopol og leve sit liv på egne præmisser.
Grímur Hákonarson, instruktøren bag ’Blandt mænd og får’, er tilbage med et finurligt og underspillet drama om at kæmpe mod alle odds.

 

TORSDAG DEN 29. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagstur til Samsø.

På underfundig vis balancerer Samsø mellem at være en del af Danmark og så at være helt sin egen. Vi skal på rundtur på den dejlige ø med de forskelligste landskaber, det flade i syd og det bakkede i nord. Vi skal bl.a. besøge Samsø smukkest beliggende landsby, Langør, der ligger i den imponerende Stauns Fjord. Vi vil gøre ophold i Nordby, der helt er præget af stråtækte bindingsværkhuse og stokroser i de små, kringlede gyder med navne som Svedskegyden, Præstegyden og Hæderlighedsgyden. Hele landsbyen er koncentreret omkring gadekæret, hvor ænderne bygger rede i et lille, flydende bindingsværkshus. Vi vil gøre ophold ved den smukke og velbevarede gamle præstegård i Besser, inden turen går til Ballen, hvor der bl.a. er mulighed for at besøge den gamle købmandsgård.
Turledere Eva Bach & Aage Augustinus

Kl. 20.45 Aftensang
v/ Helle Bak Holvad

 

FREDAG DEN 30. AUGUST

Kl. 10.00 Om flugt, aktivisme og mødet med Danmark
v/ Rahima Abdullah

Rahima er 22-år, jurastuderende og aktivist. Hun fortæller om en opvækst i krig, flugten fra Syrien, at finde sine ben i et nyt land – og om at være en aktiv ung stemme i den offentlig debat. Rahima har været landsforperson for Dansk Flygtningehjælp Ungdom, deltaget i DM i debat og holdt tale for dronningen om sin flugt.

Kl. 15.30 Islandsk billedkunst
v/ Else Ploug Isaksen

Den islandske kunsthistorie er kort. Vi præsenteres for kunstnere og deres udtryk tilbage til år 1900, hvor den første kunstudstilling finder sted.
Vi følger udviklingen fra disse pionerers arbejder frem til den helt nutidige vilde og eksperimenterende kunst. Det handler om kunst, men kunsten fortæller også Islands kulturhistorie. I foredraget lægges vægt på, hvordan den særprægede natur påvirker det kunstneriske udtryk.

Kl. 18.00 Et glas hvidvin i dagligstuen
Herefter festaften med musikalsk underholdning.

 

LØRDAG DEN 31. AUGUST

Kl. 08.30 Afgang Rude Strand
Kl. 12.00 Ankomst Kastrup Lufthavn

Kl. 14.05 Afgang Billund med Icelandair
flyveturen varer cirka tre timer. Kl. 15.30 (lokal tid) lander vi i Keflavik, hvor bussen venter. Der kan handles toldfrit og veksles penge i lufthavnen. Så starter turen for alvor. Vi kører mod øst, passerer store øde områder domineret af lava, kommer gennem hovedstaden Reykjaviks forstæder og kommer snart til vort hotel, hvor vi skal bo den første nat. Hotellet ligger i den lille by Hveragerdi, som tidligere var et slags gartnericentrum med masser af drivhuse; her er masser af varmt vand i undergrunden. Vi bor på byens store hotel med gode værelser og svømmepøl i haven. Brug det!
Vi spiser middag her på samme sted.

 

SØNDAG DEN 1. SEPTEMBER

Fra morgenstunden kører vi direkte til ét af de mest berømte steder i Island, nemlig Tingvallasletten, ved nordsiden af søen, der klinger smukt i manges ører, ikke mindst på grund af den historiske dimension. Her blev verdens ældste, stadigt fungerende parlament grundlagt i år 930. Nu ligger det dog i Reykjavik. Vi skal besøge stedet og høre nærmere om det demokratiske eksperiment. Vi skal også se de enorme forkastninger, dvs. revner og sprækker i landskabet, som dannes når kontinentalpladerne skrider fra hinanden. Det gør den amerikanske og den europæiske med synlige resultater på dette sted. Island vokser hvert år gennemsnitligt med 1-2 cm i østlig/vestlig retning – en særlig oplevelse at stå direkte overfor.

Derefter kører vi til området med de kogende varme kilder og gejseren Strokkur (se billedet). Med få minutters mellemrum sendes en kogende vand- og dampsøjle 25-20 meter højt til vejrs. Der er mange andre kogende kilder området, og man skal se sig godt for.
Bare 10 km længere mod øst findes det kraftige vandfald Gullfoss (se billedet), som er dannet af enorme mængder brusende smeltevand fra gletsjeren Langjökull inde i det islandske højland. Man kan gå helt ned til vandfaldet, og der er intet hegn, så man får virkelig fornemmelse af vandets skræmmende styrke.
Vi får også tid til at besøge Skálholt, Islands tidligere bis­pesæde, på vejen mod syd, gennem et stort ret fladt landbrugsområde og flere småbyer. Til sidst når vi frem til vort overnatningssted Hotel Hvolsvöllur.

 

MANDAG DEN 2. SEPTEMBER

Vi kører tidligt, for vi skal over til øgruppen Vestmannaøerne hele dagen (se billede). I sommeren 2010 blev der åbnet en ny færgehavn ikke langt fra Sólheimahjáleiga. Sejlturen varer kun 30-40 minutter. Vestmannaøerne kender de fleste fra det meget eksplosive vulkanudbrud i 1973, som startede midt om natten lige i udkanten af øgruppens eneste by, med næste 5.000 indbyggere. Til alt held var det meste af fiskeflåden i havn og kunne sejle de fleste indbyggere ind på fastlandet, mens lava og aske ødelagde store dele af byen. Omkring 200 huse blev fuldstændig dækket med en lavamasse på op til 40-50 meter. Mange andre fik store skader af askefaldet. Nu kan man gå oppe på lavaen og se gadeskilte og omtaler af de enkelte huse, som nu altså ligger mange meter under lavaen. Det er nemt at gå helt op på toppen af det nye fjeld og stadig mærke varmen stige op. I dag er byen næsten tilbage på samme indbyggerantal som i 1973, og den rummer mange fine muligheder for turister.
Midt på eftermiddagen sejler vi ”hjem” igen, til fastlandet og til sidst en kort tur til vort hotel. (15 km vest for byen Vik på sydkysten) for de kommende to nætter.

 

TIRSDAG DEN 3.SEPTEMBER

En dag med begrænset kørsel! Vi starter dagen med at køre mod syd og hen til Dyrhólaey (se billede), som er en forhøjning ved havet. Ikke så høj (cirka 125 meter), men giver en meget fin udsigt over det spændende område. Måske ser vi nogle søpapegøjer, lomvier og andre havfugle, herunder måske en kæmpestor sule (med vingefang på op til 1,75 m.)

Siden hen kører vi ned til byen Vík, hvor der kan købes forfriskninger og i øvrigt kigges på uldvarer og kunsthåndværk i en ret stor butik.
Om eftermiddagen bliver tid til at komme i nærkontakt med en gletsjer, for gletsjertungen Sólheimajökull ligger ikke langt fra vejen og bussen kan køre næsten hen til den. Med stor forsigtighed og godt bentøj kan man gå op på den og mærke kulden strømme op fra den.
Vi får måske også tid til at besøge og bade i det gamle bassin, omgivet af høje klipper (se billede). Det blev anlagt i 1920’erne og brugt som undervisningsbassin for hele områdets børn og unge, foruden som almindelig fornøjelse.
NB: dette afhænger af vind og vejr – det er ikke helt nemt at gå derind. Måske deler vi gruppen op, så de mest mobile går derind, og de andre besøger et stort lokalmuseum.
Tilbage til samme hotel, for tredje og sidste nat.

 

ONSDAG DEN 4.SEPTEMBER

Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod vest, retningen er nu mod hovedstaden Reykjavik.
Første stop er ved det meget specielle vandfald Seljalandsfoss, som man kan gå hele vejen rundt om – dvs. bagom – og du skal bare have lidt regntøj med. Der ligger også et andet særligt vandfald tæt på, som vi skal se. Så videre og i byen Hvolsvöllur skal vi besøge det spændende LAVA Center, der fortæller om den vulkanske aktivitet i Island. Videre mod vest, og kort efter tager vi en lille omvej ned til en tidligere aktiv fiskeri­by ved Atlanterhavet. Da skibene blev større og større og kravene til vanddybde steg, gik udviklingen udenom Eyrarbakki. En del år med stilstand opstod så, men gennem de senere år er flere og flere af de små huse overtaget som sommerboliger og derfor godt istandsat.
Næste stop er ved det enorme geotermiske kraftværk Hellisheidavirkjun. Vi får en introduktion til anlægget, der producerer en masse af det varme vand, som forsyner Reykjavik med varme. Dybt nede i undergrunden ligger store reserver af kogende varmt vand – det hentes op og sendes gennem store rørledninger til byen.
Vi kommer frem til Reykjavik midt på eftermiddagen og indkvarteres på et turistklassehotel og overnatter de sidste tre nætter.

 

TORSDAG DEN 5.SEPTEMBER

Formiddagen bruges til et fælles program, som slutter ved frokosttid. Frokost og middag er denne dag på egen hånd.
I løbet af formiddagen skal vi besøge den gamle havn, der fortsat er aktiv med skibsværft og fiskeri, foruden mere turistrettede aktiviteter som bl.a. hvalsafari. Eftersom eftermiddagen er på egen hånd, er der mulighed for en tur. Der kan også fiskes fra nogle ture, hvis det skulle være interessant.
Vi besøger Marinemuseet på havnen og får bedre forståelse for fiskeriets meget store økonomiske betydning for den samlede islandske økonomi. Det fælles program afsluttes med en frokost, og derefter er resten af dagen – inkl. aftensmaden – på egen hånd.
Vi færdes i det hele taget i midtbyen, og derfor er det nemt at finde steder for individuelle steder at spise aftensmad. Denne dag er dette måltid altså ikke en del af den allerede betalte tur.

 

FREDAG DEN 6.SEPTEMBER

Kl. 09.30 starter bussen – vi skal på en lille rundtur i byen, så de vigtigste steder kan blive præsenteret for jer. Vi passerer bl.a. Höfdi, hvor præsidenterne Reagan og Gorbatjov i 1986 holdt deres berømte topmøde, vi passerer det store, nu færdige koncerthus Harpa (tegnet af Henning Larsen i samarbejde med dansk-islandske Ólafur Eliasson), den sære og meget store Hallgrímskirken m.m.
Vi skal naturligvis se Koncerthuset Harpa, hvor vi kommer lidt rundt og får set det fine hus. Islændingene havde ventet mange år på det, mens Islands Symfoniorkester gennem årtier havde en biografsal som koncertsal.
Og vi skal se en kunstudstilling (stedet afgøres senere, når udstillingskalenderne er på plads), og derefter kører vi til Nordens hus, hvor vi først hører lidt om dette smukke og spændende sted. Rejselederen var direktør for institutionen i midten af 1990’erne. I Nordens hus skal vi møde en forfatter/en forsker, som vil fortælle mere…
Så kører bussen tilbage til hotellet, hvor der lige er et par timer til at hvile, før bussen igen venter på, at vi skal til midtbyen for en god afslutningsmiddag på en af byens gode restauranter.

 

LØRDAG DEN 7.SEPTEMBER

Vi skal tidligt op! Allerede kl. 07.30 skal bussen forlade hotellet (der ER god tid morgenmad forinden) og kører direkte til lufthavnen i Keflavik. Herfra er der afgang kl. 10.35 mod Kastrup, hvor vi efter ca. 3 timers tur ankommer kl. 15.45 (dansk tid). Derefter bus tilbage til Rude Strand Højskole, hvortil vi ankommer ca. kl.19.15.

Programmet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes. Vejr og vind kan det gøre det nødvendigt at bytte lidt rundt på de enkelte dages program.

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER VEDR. REJSE

Inkluderet i prisen:
Fly t/r, inkl. Gratis vand, juice, kaffe/the
Transport i røgfri bus
Indkvartering (værelserne bruges som hhv. dobbelt- og enkeltværelser), alle steder med privat bad/toilet
Middag (6 dage) inkl. afslutningsmiddagen
Frokost (6 dage)
Færge til Vestmannaøerne
Entré i de i programmet nævnte museer
Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden
Ikke inkluderet i prisen:
Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid frit og rigeligt følger maden

Der tages forbehold for større uventede prisændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold.

Teknisk rejsearrangør:
Turens tekniske rejsearrangør er KulturRetur A/S. Virksomheden arrangerer hvert år rejser til Island og Færøerne. Se mere på www.team-island.dk.
KulturRetur A/S er medlem af Rejsegarantifonden.

 

KulturRetur

KulturRetur A/S (med Team Island) er teknisk arrangør af rejsen. Virksomheden ejes af K. Torben Rasmussen og Carl Erik Skovgaard Sørensen.
K. Torben Rasmussen, der er vores rejseleder på Island, er litteraturhistoriker fra Aarhus Universitet, direktør for Nordens hus i Reykjavik (1994-98), rektor på Aarhus Kunstakademi (2000-2004), og forfatter til Turen går til Island og Naturguide Island (sammen med botaniker Jon Feilberg).
Torben er en hyppig anvendt foredragsholder, og siden 2004 har han arbejdet professionelt med at arrangere rejser.
Carl Erik Skovgaard Sørensen er islandsk konsul i Aarhus og har bistået med ideer til vores rejse.