7. – 12. august 2023

Kursus nr. 32

Kurset er afholdt. Et tilsvarende kursus afholdes i august 2024.

Vi skal nyde sensommeren med en livgivende indsprøjtning af fællesskab om gode foredrag og dejlig fællessang.

Vi skal bl.a. møde kunstneren Kasper Købke, der tegnede 5.000 timer til sin prisbelønnede H.C. Andersen-bog. Og vi skal opleve medrivende operafortælling i aftenskumringen og lære om, hvilken betydning sproget har for vores tanker og følelser og høre om, hvordan vores erindring fungerer. Alt sammen leveret af vores passionerede gæstelærere.

Kurset her byder på to udflugter: Vi skal opleve den smukke og brostensbelagte købstad, Mariager, med klostret, salthavnen og Danmarks største gravhøj, Hohøj. Og så skal vi på et spændende besøg på det toneangivende Aarhus Universitet.

UDFLUGT
Heldagstur til Mariager
Aarhus Universitet

MEDVIRKENDE
• Kasper Køpke, kunstner
• Søren Schelling, forfatter, sanger og operaformidler
• Lars Kristiansen, turguide i Mariager
• Katrine Rasmussen, ph.d. Center for
• Selvbiografisk Hukommelsesforskning
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

Program:

MANDAG DEN 7. AUGUST

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Syng dig sund
v/ Helge Teglgård


Et foredrag om, hvorfor sang er sundt og godt. Det er dejligt at synge. Både for os selv og særligt sammen med andre. Men sangen kan også være indgangen til et bedre velbefindende. Og mens et bedre åndedræt gavner vores fysiske funktioner, træner vi hjernens evne til fornyelse ved at lære nye sange og melodier!

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG DEN 8. AUGUST

Kl. 10.00 Forstanderens foredrag
v/ Carsten Holvad

Kl. 13.30 Udflugt til Aarhus Universitet


Vi besøger det imponerende universitet, der emmer af historie, kultur og spændende arkitektur både ude og inde. Vi går gennem dette smukke, gamle og spillevende undervisningssted, og undervejs får vi fortællinger om unikke bygninger, lokaler, møbler og interessant kunst.

Kl. 19.30 Dans for seniorer
v/ Helle Bak Holvad

ONSDAG DEN 9. AUGUST

Kl. 10.00 5.000 timer med H.C. Andersen
v/ Kasper Køpke


Her kommer du helt ind bag kunstneren Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, som gav ham H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016.
I bogen har han i 67 minutiøse tegninger inkorporeret omkring 1.000 referencer til H.C. Andersens liv, virke og samtid. Omkring 5.000 tegnetimer på kun 13 måneder har Købke brugt på denne eventyrbog, der henvender sig både til børn, voksne og eksperter.

Kl. 15.30 Kan du nå saltet?
v/ Søren Schelling


Sproget! Har du nogensinde tænkt over, hvor svimlende fascinerende et fænomen, det er? Ved hjælp af bestemte lyde og rækkefølgen af dem kan vi påvirke andre mennesker til at forstå, tænke, føle og handle. Vi kan udveksle idéer, fortælle historier, skabe fællesskaber. Vi kan bygge huse og broer, og busser og byer – alt sammen et resultat af, at vi har sproget.

Kl. 19.30 Øjeblikke i operaen
v/ Søren Schelling
Hvis der er noget, operaens verden er rig på, så er det store øjeblikke. Hvilke, der er de største, afhænger af øjnene, der ser, og ørerne, der hører. Søren Schelling vil give sit bud i form af en udsøgt buket af operaøjeblikke fremført live til eget klaverakkompagnement, kædet sammen af små fortællinger fra operaens verden.

TORSDAG DEN 10. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagstur til Mariager


Besøg i Klosterkirken og klosterhaven. Orientering om Birgittaordenen og klosterets historie. Besøg i Rosenhaven med 400 forskellige roser. Gåtur gennem Munkholm­anlægget (engelsk skovhave).
Vi kører omkring Nordeuropas største gravhøj fra ældre bronzealder, Hohøj, og hører om stedets historie, hvor både Blicher og Åkjær har sat deres spor. Herefter kører vi langs fjorden til Dania, hvor vi hører om cementproduktionen, der bl.a. er beskrevet af Hans Kirk i romanen »Daglejerne« og »De ny tider«.

Kl. 19.30 Aftenarrangement

FREDAG DEN 11. AUGUST

Kl. 10.00 Selvbiografisk hukommelse
v/ Katrine Rasmussen


Erindring hænger uløseligt sammen med vores evne til at skabe sammenhæng og relationer. Hvordan fungerer vores erindring i grunden? Er der perioder, vi husker bedre, og hvad sker der med hukommelsen, når vi bliver ældre?

Kl.15.30 Fra ønskekoncert til bodegahørm
v/ Søren Jensen


Dansk popmusik fra 1945 til 1975. Syng med på de populære landeplager og hør om Otto Leisner, Gustav Winckler, Johnny Reimar og mange, mange andre, der har præget den danske populærmusik i tidens løb. Følg udviklingen fra radioens ønskekoncert – over pigtråd og beat – op til dansktop og danskrock. Vi slutter i midten af 70’erne, hvor den danske rock fandt sine egne ben, mens dansktoppen langsomt blev forvist til bodegaernes jukeboxe.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag.

Kl. 19.30 Musikalsk underholdning v/ Butterfly Boys

LØRDAG DEN 12. AUGUST

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.