9.-14. september 2024

Kursus nr. 37

Standardpris kr. 5.550,-

 

Denne uge byder på et spændende klassisk sensommerkursus på Rude Strand Højskole. Vi skal bl.a. på heldagstur til Aarhus og opleve både det moderne og det gamle Aarhus. Vi vil bogstaveligt talt forsøge at nærme os septembers blå himmel, når vi som det første hold i højskolens historie, skal op i toppen af Danmarks højeste boligbyggeri: Det 142 meter høje Lighthouse på Aarhus Ø. På turen skal vi også besøge Salling ROOF­TOP, byens smukke domkirke samt det ikoniske rådhus tegnet af Arne Jacobsen m.m.

Ugen vil naturligvis også byde på gode foredrag med spændende mennesker og fællessang samt fysisk aktivitet. Vi skal slå ørerne ud til musiklivet med Mek Pek og dykke ned i filmens verden med Nils Malmros. Vi stiller skarpt på kultur og arkitektur med Anne Bech Danielsen, får Aage Augustinus´ fortælling om Aarhus-forfatteren Tage Skou-Hansen, kigger på fremtidens fødevarer med Karina Bjørn, hører Søren Bitsch Christensens historie om det lykkelige Aarhus. Og hvem ved, hvad der gemmer sig bag næste gadehjørne?

UDFLUGT
Heldagsudflugt til Aarhus – bl.a. med besøg på toppen af Danmarks højeste boligbyggeri ”Lighthouse” på 142 m, Aarhus Domkirke, Salling ROOFTOP og Aarhus Rådhus.

MEDVIRKENDE

  • Carsten Holvad, forstander
  • Søren Jensen, historiker og pianist
  • Anne Bech Danielsen, kulturjournalist på Politiken
  • Mek Pek, sanger og musiker
  • Aage Augustinus, tidligere højskoleforstander
  • Karina Bjørn, afdelingsleder, Seges Innovation
  • Kim Mouritzen, køkkenchef på Rude Strand Højskole
  • Nils Malmros, filminstruktør
  • Helge Teglgaard, højskolelærer
  • Louise Branstrup, højskolelærer

KURSUSLEDER
Carsten Holvad

Program:

 

MANDAG DEN 9. SEPTEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Rude Strand Højskole  – en del af Østjylland
v/ Carsten Holvad

Forstander Carsten Holvad åbner denne kursusuge med en kort introduktion til Østjylland og Aarhus, hvor han også vil fortælle om nogle af de mange ting som Østjylland og Aarhus kan byde på. Vi får historien om Rude Strand Højskole og hvordan vi selv ser vores rolle som højskole nu og i fremtiden.

Kl. 19.30 Sange fra Dronningens regeringstid
v/ Søren Jensen

I 52 år regerede Dronning Margrethe den 2. Danmark. Historikeren og pianisten Søren Jensen har samlet en række sange fra perioden, der begyndte med EF-afstemning og en øretæve til de etablerede partier – og hen mod slutningen endte med en kollektiv nedlukning af samfundet og en overraskende grad af samfundssind. Det bliver et genhør med sange om klassekamp, parterapi, fodbold, national samling og meget mere.

 

TIRSDAG DEN 10. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Aarhus har vokseværk
v/ Anne Bech Danielsen

Journalist Anne Bech-Danielsen har arbejdet på Politiken i over 30 år – de sidste årtier med base i Aarhus og med fast forankring i avisens kulturredaktion. Hun skriver om arkitektur, kulturpolitik, byplanlægning, kunst, teater, film og musik og på den baggrund giver hun os en fortælling om et Aarhus, der har vokseværk.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Lad nu det ligge
v/ Louise Brandstrup 

”Man må da snart heller ikke noget mere. Herregud en hånd på et lår. Det var kulturen dengang – det var en anden tid”. Har vi at gøre med forsvarsklicheer eller konkrete offensive våben? MeeToo bølgen er blevet kaldt alt fra møghamrende irriterende til et ”nødvendigt blodbad”. Vi tager livtag med tendensen.

Kl. 19.30 Fællessang v/ Helge Teglgaard

 

ONSDAG DEN 11. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Mek Pek’s Aarhus-historier
v/ Mek Falk

Mek Pek er en del af musik-bølgen fra det kreative miljø på Aarhus Friskole, hvor hans forældre Ivalo og Leif Falk var lærere. Efter 9. klasse kom han med i Danmarks første punkband LOST KIDS, og som 17-årig startede han Mek Pek Party Band, der hurtigt fik en pladekontrakt med GNAGS´ pladeselskab. Han fortæller historien om musiklivet i Aarhus, der blomstrede i 70’erne og 80’erne på spillesteder som V58, Motown, Østergades hotel, Voxhall og Stakladen.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Et mekka for fremtidens fødevarer
v/ Karina Bjørn

Aarhus har udviklet sig til et hotspot for udvikling af nye fødevarer. Flere end 100 store og små virksomheder er samlet i Agro Food Park, nærmeste nabo til sygehuset i Skejby. Her arbejder flere end tusind medarbejdere på at skabe nye tilbud til de danske middagsborde. Afdelingsleder Karina Bjørn fortæller om fremtidens bæredygtige fødevarer. Hvis navnet lyder bekendt, skyldes det måske Karina Bjørns flotte karriere som professionel håndboldspiller i SK Aarhus.

Kl. 19.30 Quizaften
v/ Carsten Holvad

 

TORSDAG DEN 12. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Heldagsudflugt – det nye Aarhus

Vi tager på heldagstur til Aarhus, hvor vi bl.a. skal opleve Urban Mediaspace Aarhus – et projekt, der indgår i arbejdet med at omdanne Aarhus inderhavn fra industrihavn til byrum og skabe sammenhæng mellem by og vand. VI tager som det første hold fra Rude Strand Højskole op i toppen af Danmarks højeste boligbyggeri, Lighthouse, på 142 meter. Og vi skal helt til tops! Udsigtsplatformen ligger på 44. etage i Lighthouse. Turen op tager kun 29 sekunder, og så bliver der åbnet for en enestående panoramaudsigt.
Efter en gåtur på det moderne Aarhus Ø tager vi på rundvisning i Aarhus Domkirke. Derefter går turen op ad Strøget til Salling ROOFTOP, hvor vi skal nyde udsigt over Aarhus centrum og forhåbentlig en septemberblå himmel. Afslutningsvis skal vi besøge Aarhus Rådhus og opleve Arne Jacobsens smukke byggeri, hvorefter turen går tilbage til højskolen.

Kl. 18.00 Vinsmagning og Tapas
v/ Kim Mouritzen

Smager vin bedre, når den drikkes i september? Vi lader det komme an på en prøve, når Rude Strand Højskoles køkkenchef Kim Mouritsen skænker op og deler ud af sin viden om de ædle druer, mens vi nyder lækkerier fra køkkenet.

 

FREDAG DEN 13. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Kunsten at skrive på virkeligheden
v/ Aage Augustinus

”Der må ske noget i livet, før der kan ske noget i kunsten”. I Aarhus-forfatteren forfatteren Tage Skou-Hansens eget liv satte de sidste besættelsesår dybe spor i et omfattende forfatterskab, hvor han brugte sine erfaringer fra bl.a. modstandskampen. I sine 7 romaner om Holger Mikkelsen tager Tage Skou-Hansen livtag med sin egen historie og den store samtidshistorie. Med sin troværdige menneskeskildring og sit realistiske tidsbillede af Danmark fra besættelsestiden og frem til år 2000 er der tale om en nyklassiker i dansk litteratur.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Et liv med film
v/ Nils Malmros

Nils Malmros er manden, der for alvor satte Aarhus på spillefilmens Danmarkskort. Som instruktør trak han på sine egne erindringer fra barndom og ungdom i værker som «Lars Ole 5C», «Drenge», «Kundskabens træ» og «Århus by Night». Senere fulgte en stribe andre mindeværdige film, og Nils Malmos kan i dag se tilbage på et liv med mange danske og udenlandske nomineringer og filmpriser.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstue
Herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning.

 

LØRDAG DEN 14. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse