21. – 26. august 2023
Kursus nr. 34
Standardpris kr. 4.950,-
Kurset er afviklet.
Tankevækkende Sensommer er et højskolekursus, hvor vi bl.a. udforsker det dynamiske kraftcenter Aarhus, som det udfolder sig i 2023.
Byens historiske krønikeskriver, stadsarkivar Søren Bitsch Christensen sætter scenen til en uge med spændende fortællinger, studieture til innovative miljøer på Aarhus Universitet, den stærkt voksende skyskraber-bydel Aarhus Ø – med Danmarks højeste boligbyggeri Light House på 142 meter – kulturhuset DOKK1 og landets travleste containerhavn med den store Mærsk Terminal.
Der bliver også tid til kunstoplevelser, fællessang fra højskolesangbogen, musikalske foredrag ved højskolelærer Helge Teglgård og foredrag om refleksion og erindringer ved højskoleforstander Helle Holvad.
Plus – ikke at forglemme – tænksomme stunder og muntert fællesskab på højskolen med Danmarks måske bedste havudsigt.
UDFLUGT
Aarhus Univeresitet og Aarhus Ø
MEDVIRKENDE
• Søren Bitsch Christensen, ph.d. i historie, stadsarkivar i Aarhus
• Hanne Petersen, Sustainability Consultant, Infrastructure
• Kim H. Dalsgaard, Senior Project Manager ved Per Aarsleff A/S
• Arne Kjær, lektor, Aarhus Universitet
• Janne Greve, afdelingsleder Aarhus Havn
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer
KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad
Program:
MANDAG DEN 21. AUGUST
Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til ugen
Kl. 16.15 En storby bliver til
v/ Søren Bitsch Christensen
Med udgangspunkt i verdens mindste storby, Aarhus, giver stadsarkivar Søren Bitsch Christensen os et billede af et Danmark i stadig vækst. Byen sprænger i disse år alle rammer og har nu rundet 350.000 indbyggere. Hvad skaber udviklingen? Findes der en særlig Aarhusånd, og er der grænser for væksten?
Kl. 19.30 Fællessang fra højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård
TIRSDAG DEN 22. AUGUST
Kl. 10.00 Bæredygtig virksomhedsudvikling i et samfundsperspektiv
v/ Hanne Petersen
Hanne giver et kort brush op på begrebsudviklingshistorien for ”bæredygtighed”, som for alvor startede med Brundtlandrapporten – og til i dag, hvor bæredygtighed mere eller mindre er blevet et krav til alle virksomheder.
Hun stiller spørgsmålet ”hvad er bæredygtig udvikling egentlig?”, og hvordan harmonerer det med verdenssamfundets forventning om evig vækst? Hun kommer ind på klimakrisen, som spidser til, og det politiske modsvar (globalt, regionalt og lokalt), herunder naturligvis FNs verdensmål. Og hun sætter fokus på virksomheders rolle i den bæredygtige udvikling, og hvordan bæredygtighed inkorporeres som et konkurrenceparameter.
Fra et generelt niveau, vil Hanne Petersen bruge Aarhus Havn som case: Hvordan laver man en bæredygtighedsstrategi og implementerer den? Hvilke barrierer er der, og hvordan overkommer man dem?
Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller Kom og Dans
Kl. 15.30 Lighthouse – Danmarks mest perstigefyldte boligbyggeri
v/ Kim Hjortshøj Dalsgaard
En fortælling om dette vilde og ambitiøse boligprojekt på det nye Aarhus Ø. Vi skal høre om baggrunden for Ligthhouse og processen. Om arkitekturen og tankerne bag designet. Via flot billedmateriale følger vi byggeprocessen fra byggegrube og fundering til det imponerende færdige resultat. Vi hører også om diverse udfordringer og knaster, der har været undervejs.
Kl. 19.30 Vinsmagning
v/ Megavin, Odder
Mulighed for køb.
ONSDAG DEN 23. AUGUST
Kl. 10.00 Heldagstur til Aarhus
Vi besøger først Århus Havn, hvor vi får en guidet havnerundtur og oplæg med uddybning og status om Aarhus havne, forretningsområdet og kunder. Herunder havnens betydning som hele Danmarks Havn. 68 % af alle forbrugsvarer, byggematerialer m.v. kommer ind og ud af Aarhus Havn.
Vi vil også se et af verdens største containerskibe, Triple E skibene, som Maersk anløber med i Aarhus én gang om ugen.
Turen fortsætter med en rundvisning på Dokk1, som er det nye, imponerende borger- og kulturhus ved Aarhus havnefront. Herefter kører vi en tur ud langs den nye havnefront og ender i den nye bydel, Aarhus Ø med skyskraberen ”Lighthouse”.
Kl. 19.30 Hurra for Halfdan
v/ Helge Teglgård
”Jeg skriver sjove digte, jeg skriver osse triste, de første læser andre folk, selv læser jeg de sidste”. En fattig opvækst sætter dybe spor i Halfdan Rasmussens liv, men evnen til at digte og drømme frisætter et kreativt sind, som er en gave til os alle: Halfdan leverer åndelig og sproglig ammunition til at bevare en barnlig tro på livet. Vi hører historien, reciterer rimene og synger sangene.
TORSDAG DEN 24. AUGUST
Kl. 10.00 Sådan husker jeg det
v/ Helle Bak Holvad
Hvor langt tilbage kan vi huske? Og kan vi stole på det, vi synes, vi kan huske? Foredrag om erindringer.
Kl. 13.30 Udflugt til Aarhus Universitet
Vi besøger det imponerende universitet, der emmer af historie, kultur og spændende arkitektur både ude og inde. Lektor Arne Kjær vil holde oplæg om stedets historie og også om universitetets planer efter overtagelsen af Kommunehospitalets bygninger og sammenhængen til resten af universitetet.
Herefter er der rundvisning, hvor vi går gennem dette smukke, gamle og spillevende undervisningssted.
Undervejs får vi fortællinger om unikke bygninger, lokaler, møbler og interessant kunst.
Kl. 19.30 Beatles og dig
v/ Søren Jensen
Beatles ramte verden som en tsunami. Ikke bare med deres musik, men også deres måde at tænke på, deres kreativitet, deres humor – og det lange hår! Også Danmark blev ramt. Vi vil snakke om Beatles og danskerne, og ikke mindst synge nogle af de bedste og mest kendte sange.
FREDAG DEN 25. AUGUST
Kl. 10.00 Min bedstemor og andre fyrtårne
v/ Carsten Holvad
Foredrag om relationer og livsværdier.
Kl. 13.30 Mulighed for gåtur med sang eller Kom og Dans
Kl. 15.00 Carl Nielsens sange og symfonier
v/ Helge Teglgård
Carl Nielsens liv er både eventyrligt og kompliceret. Det har vi levende bevis for i de helt enkle folkelige sange og i de store symfoniske værker. Vi synger sangene og lytter til musikken.
Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk underholdning ved JazzPop4.
LØRDAG DEN 26. AUGUST
Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.