17. – 22. marts 2025

Kursus nr. 12A

Standardpris kr. 5.450,-

VENTELISTE
(Ønsker du at komme på venteliste så ring venligst 86 55 89 44)

60’erne er meget mere end hippier, hash og langt hår. Det er årtiet, hvor vi fik øget velstand, måske eget parcelhus og bil, tv og hårde hvidevarer. Hvor Jens Otto Krag søsatte velfærdssamfundet og kvinderne kom på arbejdsmarkedet.

Alt sammen afspejlet i en musikalsk revolution med The Beatles, The Rolling Stones og alle de andre. Mød bl.a. historiker Søren Hein Rasmussen, tidl. minister for ligestilling Jytte Andersen, museumsinspektør og forfatter til bogen Beatlemania Rasmus Rosenørn og Savage Rose-eksperten Michael Gonzalez.

Kurset inviterer på udflugt til Herning – til Tekstilmuseet og kunstmuseet HEART.

Kurset ligger parallelt med et velvære-kursus, som vi vil have morgensamlinger, foredrag og fællessang sammen med.

UDFLUGTER
Museet Heart og Tekstilmuseet, Herning

MEDVIRKENDE
• Søren Hein, historiker
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Rasmus Rosenørn, museumsinspektør på Danmarks Rockmuseum i Roskilde
• Caroline Nyvang, Ph.d., seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek
• Helle Degn, tidl. medl. af Folketinget og ligestillingsminister
• Bue Wandahl, skuespiller
• Michael Gonzales: forfatter til bogen om Savage Rose
• Iben Nagel Rasmussen, skuespiller ved Odinteatret

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Søren Jensen

 

Program

 

MANDAG DEN 17. MARTS

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og introduktion til kurset

Kl. 16.15 Omvæltningernes tid – Danmark i 60’erne
v/ Søren Hein

1960’erne i Danmark er en omvæltningernes tid! De unge er frække. Popmusikken bliver elektrisk. Der kommer provoer og hippier og skrappe marxister. Forbrugersamfundet slår igennem. Velfærdsstaten bliver foldet ud. Pornoen bliver lovlig, Mallorca lokker, og den lille havfrue taber hovedet. Parcelhuset bliver opfundet. Alle får et personnummer. Og tv! Man bliver ganske forpustet af alt dette nye, der skete – så for at få lidt orden på tingene, har vi fået historiker Søren Hein Rasmussen til at folde et panorama ud over årtiet. Søren er ph.d fra Århus Universitet og har skrevet en række bøger om vores fortid.

Kl. 19.00 Introduktion til sammenspil

Kl. 19.30 Aftensalon
v/ Louise Brandstrup

TIRSDAG DEN 18. MARTS

Kl. 10.00 SYNG 60’ERNE FREM!
v/ Søren Jensen

Kom med i tidsmaskinen og syng dig tilbage til 60’erne! Tiden, hvor de unge satte dagsordenen med deres langhårede pigtrådsmusik, protestsange og hippieudskejelser, men også hvor de gamle og ikke helt så langhårede svarede igen med Dansktoppens danske schlagermusik! Vi skal synge Gitte Hænning,
Johnny Reimar, Peter Belli og Steppeulvene – og måske sniger der sig også et enkelt Beatles-nummer ind.

Kl. 13.30 Tilbud om Middagsjam eller gåtur

Mød op med hvad du har af lyst og talent, så kaster vi os ud i en håndfuld skønne 60’er-sange. Vi har sanganlæg, trommesæt, keyboard og forstærkere til guitar og bas. Medbring også gerne egne instrumenter. Du kan også vælge at tage med på gåtur i lokalområdet eller blot tage en pause.

Kl. 15.30 Beatlemania!
v/ Rasmus Rosenørn

Siger man 1960’erne siger man også The Beatles. Fire unge fyre fra Liverpool var omdrejningspunktet for et årti, hvor pop- og rockmusik var med til at vende op og ned på moral, normer, autoriteter. Med The Beatles som klangbund blev ungdom en værdi i sig selv. Tag med på en musikalsk rejse gennem 1960’ernes kulturhistorie og hør om alt fra de danske Beatles, popklubber hvordan The Beatles stadig har stor betydning for vore dages musik- og ungdomskultur.

Kl. 19.30 Højskolesang
v/ Helge Teglgård

Vi ta’r på tur i den blå med alle de klassiske sange, både gamle og nye. Hver med sit næb og i vilden sky.

 

ONSDAG DEN 19. MARTS

Kl. 9.00 Heldagsudflugt: Herning – det Midtjyske Mirakel
v/ Søren Jensen og Helge Teglgård

Fortællingen om Angliskjorten og om en by midt på heden, som især i 60’erne blev et industrielt og kunstnerisk kraftcenter. Det er en opsigtsvækkende historie om et midtjysk tekstileventyr, personifi ceret i skjortefabrikanten Aage Damgaard, som tiltrak en lang række centrale skikkelser i 60’ernes konceptkunst til sine fabrikker, og dermed lagde grunden for Herning Kunstmuseum, og tilmed startede en højskole for sine syersker. Vi oplever stemning, former og farver helt tæt på når vi får guidet tur på museet Heart og Tekstilmuseet.

 

Kl. 19.30 Filmaften
VI spoler tiden tilbage og sætter en af de mest typiske 60’er-film på filmapparatet.

 

TORSDAG DEN 20. MARTS

Kl. 10.00 Så er der serveret!
v/ Caroline Nyvang

1960’erne var en madkulturel brydningstid i Danmark. Kvinder skulle vænne sig til, at de nu både skulle varetage et udearbejde og stå for opgaverne i hjemmet. Det krævede helt nye arbejdsgange, retter og køkkenmaskiner. Samtidig satte en række mandlige gastronomer og kulturkritikere spørgsmålstegn ved, om landbrugslandet Danmark nu også havde en ordentlig madkultur. Så selv om de fleste danskere nok spiste, som de plejede, blev sporene lagt til den fuldstændige forandring af vores madvaner, som vi har oplevet siden. Caroline Nyvang, forfatter til madkulturbogen ”Stegt flæsk med persillesovs”, vil fortælle og gøre rede for hele suppedasen!

Kl. 13.30 Middagsjam, gåtur eller pilates

Kl. 15.30 Den irriterende generation
v/ Helle Degn

Generation 68 er ved at tjekke ud nu. Danmarkshistoriens største generation – irriterende, for meget og for mange! Den krævede opgør med autoriteterne, ligestilling, ligeværd og retfærd. Og en af de irriterende 68’ere var Helle Degn, fhv. folketingsmedlem, ligestillingsminister og medlem af den berygtede socialdemokratiske kaffeklub. Helle vil fortælle om sin opvækst og tiden i 60’erne og frem, hvor ungdommen krævede at blive hørt, og kvindesagen kom på dagsordenen.

Kl. 19.30 60’er-lyrik til tiden!
v/ Bue Wandahl

60’ernes trang til opbrud og nytænkning bredte sig til også til forfattere og digtere. Hvor 50’ernes lyrik var præget af en vis alvor og tyngde, som fx i Heretica-bevægelsen, åbnede man nu op for vinduerne og lukkede den brogede og hektiske verden ind. Hør digte og historier af tidens hotte forfattere, bl.a. Klaus Rifbjerg, Inger Christensen og Benny Andersen – læst op af en ekspert, nemlig skuespiller ved Århus teater, Bue Wandahl, som har medvirket i en lang række teaterforestillinger, bl.a. som pastor Manders i ”Gengangerne”, professor Higgins i ”My Fair Lady” og i tv-serier som ”Rejseholdet” og ”Hvide Sande”.

FREDAG DEN 21. MARTS

Kl. 10.00 Historien om Savage Rose
v/ Michael Gonzales

En utæmmelig gårdsanger, et par eventyrlystne unge mænd fra en af landets mest prominente musikerslægter, en musikscene med masser af plads til eksperimenter – det er nogle af ingredienserne i et helt usædvanligt cross-over fra kunstmusik til jazz, beat, folkemusik og pop. Med en kompromisløs søgen har Savage Rose gennem fem årtier udfordret os både musikalsk og ikke mindst politisk. Følg med på en rejse gennem tiderne og kom tæt på en lang række markante personligheder, ikke mindst de to nøglepersoner Thomas Koppel og Annisette.

Kl. 13.30 Mulighed for Middagsjam, gåtur eller SANS v/ Louise Brandstrup

Kl. 15.30 En hippie flytter til Holstebro
v/ Iben Nagel Rasmussen

Det er både dansk kulturhistorie og en dybt personlig beretning når Iben Nagel Rasmussen fortæller om sin opvækst på landet i Saunte i Nordsjælland, forholdet til forældrene Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, det politiske engagement i tresserne, efterfulgt af rejserne gennem Nordafrika med Eik Skaløe. I 1966 ankom hun til Odin Teatret, der var immigreret fra Oslo i Norge til Holstebro i Vestjylland. Teatret bragte Iben til store internationale festivals i halvfjerdserne parallelt med besøg i mere ydmyge afkroge af verden. Iben er stadigvæk aktiv som skuespiller.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen – herefter afslutningsmiddag og musikalsk samvær

LØRDAG D 22.3.

Kl. 8.00 Morgenmad
Kl. 8.45 morgensamling
Kl. 9.30 Afrejse