13. – 18. november 2023

Kursus nr. 46

Standardpris kr. 5.050,-

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

Tyskland opfattes af mange som Europas bankende hjerte – økonomisk og kulturelt. Og vi danskere udveksler da også i stride strømme ideer, eksportvarer, energiforsyninger, turister, studerende, sportsfolk og kriminalromaner med tyskerne.

Men er der alligevel – så mange år efter Dybbøl, Besættelsen og DDR – en rest af skepsis tilbage mod vores store naboland mod syd?

Det udforsker vi på dette kursus, hvor vi møder mennesker med spændende holdninger, erfaringer og ikke mindst kærlighed og respekt for det særligt tyske.
På ugens heldagsudflugt besøger vi det nye museum FLUGT ved Oksbøl.

UDFLUGT
Museet FLUGT ved Oksbøl

MEDVIRKENDE
• Siegfried Matlok, forfatter og tidl. chefredaktør af Der Nordschleswiger
• Gitte Hougaard-Werner, skoleleder, formand for Sydslesvisk Forening
• Ulla Terkelsen, seniorkorrespondent for TV2
• John V. Jensen, museumsinspektør, Museet FLUGT
• Henriette Harris, journalist og forfatter
• Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, tidl. Tysklands-korrespondent for Berlingske Tidende, tidl. klima- og energiminister og folketingsmedlem (V)
• Friis Arne Petersen, tidl. dansk ambassadør i USA, Kina og Tyskland
• Søren Jensen, historiker og pianist
• Kim Mouritsen, køkkenchef Rude Strand Højskole
• Niels Erichsens trio med Karoline Budtz

KURSUSLEDERE
Peter Kramer og Jørgen Koldbæk

Program:

MANDAG DEN 13. NOVEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Intro til kurset – præsentation

Kl. 16.00 Fra Merkel til Scholz
v/ Sigfried Matlok


Han er politisk kommentator, forfatter og tidligere chefredaktør for det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger. Han fortæller om det bratte skift i tysk politik. Mutti-Merkel-æraen er slut, tysk politik er i opbrud, hvad betyder det for Europa?

Kl. 19.30 Schlagerparade….
v/ Søren Jensen


Hvordan kan et så alvorligt, filosofisk og højkulturelt land som Tyskland stå bag den berømte og berygtede schlagermusik – og hvorfor er vi danskere aldrig rigtig blevet smittet af schlager-bacillen? Det prøver vi at lytte og synge os frem til sammen med historikeren og pianisten Søren Jensen.

TIRSDAG DEN 14. NOVEMBER

Kl. 10.00 Den sydligste danske skole
v/ Gitte Hougaard-Werner


I Vestermølle ved Ejderen er Gitte Hougaard-Werner leder af den sydligste danske skole med 25 elever, der undervises på dansk midt i en tysk virkelighed. Hun fortæller om fordele og udfordringer i mindretals-livet, om forskellen på dansk og tysk skole og tankegang og om ”at ville de andre uden at opgive sig selv”.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Ulla Terkelsens Tyskland


Danmarks mest erfarne udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen har gennem en lang karriere rapporteret fra Tyskland – og i en periode været TV2´s korrespondent i Berlin. Hun har gennemrejst landet på kryds og tværs og elsker at udfordre de fordomme, vi måske har om tyskerne.

Kl. 19.30 Vinsmagning
v/ Kim Mouritsen


Tyskland er et stort og kreativt vinland – vi tester smag og kvalitet.

ONSDAG DEN 15. NOVEMBER

Kl. 07.30 Heldagsudflugt til FLUGT– museet i Oksbøl


Vi besøger det nye museum, der fortæller historien om de tyske flygtninge i Danmark efter 2. verdenskrig og om de sidste 100 års flygtningestrømme.
Det nye museum er bygget, hvor der fra 1945 lå en kæmpemæssig flygtningelejr, Danmarks 5. største by. Flere end 35.000 mennesker blev indkvarteret i træbarakker i lejren i Oksbøl. Vi ser museet og kører på tur i området.
Museumsinspektør John V. Jensen introducerer os til udstillingen.
Frokosten bliver indtaget på feltfod med drikkevarer, eftermiddagskaffe og frugt, men vi er tilbage på højskolen til aftensmaden.

Kl. 19.30 Filmaften

TORSDAG DEN 16. NOVEMBER

Kl. 10.00 Tyskland er et land for voksne
v/ Henriette Harris


Hun har boet i Tyskland fra 2004 til 2023 og skrevet flere meget roste bøger om vores naboland. Tyskland er den største nation i EU, men de 80 millioner indbyggere lever i vidt forskellige kulturer og traditioner.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Tyskland og Europa
v/ Lykke Friis


Som direktør for Tænketanken Europa følger Lykke Friis nøje udviklingen i Tyskland. Hun deler sin viden og sine analyser med os i en fortælling om en nation, der spiller en afgørende rolle både i EU og i forholdet mellem vest og øst.

Kl. 19.30 Rude Strand Quizzen
v/ Peter Kramer
Her går ingen i seng uden point.

FREDAG DEN 17. NOVEMBER

Kl. 10.00 Miraklernes tid
v/ Jørgen Koldbæk
Det begynder med miraklet i Bern i 1954 – en helt uventet vesttysk VM-titel i fodbold få år efter krigens ragnarok. Og siden da har tysk fodbold og dens millioner af spillere og fans spillet en vigtig rolle som spejl for et land i medgang og modgang.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Nye tider efter angrebet mod Ukraine
v/ Friis Arne Petersen


Med en baggrund som ambassadør i Washington, Peking og Berlin kaster Friis Arne Petersen et internationalt lys på det dansk-tyske forhold, som det tegner sig i de nye tider efter Ruslands angreb på Ukraine – og i den stigende rivalisering mellem verdens to største økonomier, USA og Kina.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen.
Herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning med Niels Erichsens trio med sangerinden Karoline Budtz.

LØRDAG DEN 18. NOVEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling. Herefter afrejse.