4.- 9. november 2024

Kursus nr. 45

Standardpris kr. 5.550,-

VENTELISTE (Ring venligst 86 55 89 44)

USA har givet os Coca-Cola, popcorn og Elvis Presley.  Det er landet, hvor drømme bliver virkelighed, avisbuddet milliardær og en ejendomsspekulant præsident. Vi tror, vi kender USA, og alligevel bliver vi konstant overraskede.

På dette kursus går vi bag facaden på Danmarks nærmeste allierede. Vi forsøger at forklare alt det, der er svært at forstå. Den utrolige rigdom, skoleskyderierne og den fabelagtige musik.

UDFLUGT
Heldagstur med besøg på kopi af Graceland i Randers.

MEDVIRKENDE
• Hans Henrik Holm, prof. emeritus, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
• Søren Jensen, historiker og pianist
• Claus Elming, TV-kommentator, fodboldekspert
• Louise Kastrup Scheibel, forfatter og kommunikationsrådgiver
• Anne Mørk, lektor, ph.d. ved Syddansk Universitet
• Ole Sønnichsen, forfatter
• Ann Lind Andersen, fi lmanmelder og reporter
• Niels Bjerre-Poulsen, ph.d. fra University of California, forfatter og USA-kommentator
• Friis Arne Petersen, tidl. dansk ambassadør i USA, Kina og Tyskland
• Gregory Boyds Trio

KURSUSLEDERE:
Peter Kramer, Jørgen Koldbæk og Carsten Holvad

PROGRAM

 

MANDAG DEN 4. NOVEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering

Kl. 14.30 Intro til kurset – præsentation

Kl. 15.30 Amerika – drømmen der gik i stykker
v/ Hans-Henrik Holm

VI kigger alle med undren på, hvad der sker i USA. Fænomenet Trump, det religiøse pres, raceproblemerne. Få et af mange svar her.
Hans-Henrik Holm, professor emeritus i international politik og i en årrække adjunkt professor ved Graduate School i Berkeley, Californien, åbner USA-kurset og graver dybere end, hvad vi får serveret dagligt i nyhederne.
Hør bl.a. historien om, hvorfor og hvordan sydstaterne vandt borgerkrigen … alligevel.

Kl. 19.30 Fra Stephen Foster til Gangsta Rap
v/ Søren Jensen

USA har på mange måder præget den kulturelle udvikling i Danmark – ikke mindst på det musikalske område. Men hvordan har vi taget imod og omformet den amerikanske musik, så den passede til vores smag?
Det vil vi se på i denne kombination af foredrag og fællessang med en række sjove og gode sange på dansk og engelsk; jazz, rock’n’roll, country, og hvad USA i øvrigt har bidraget med.

 

TIRSDAG DEN 5. NOVEMBER

Kl. 10.00 Skakspil med musklerne
v/ Claus Elming

Amerikansk fodbold er som et skakspil, men med muskler. Samtidig er det potent, amerikansk kulturhistorie. Kom med bag facaden på sporten, der samler USA, og som har gjort årets Super Bowl til en af verdens største sportsbegivenheder.
Claus Elming er syvdobbelt dansk mester i amerikansk fodbold, indtil TV2 hentede ham ind som NFL-kommentator og studievært. Han fik sit helt store folkelige gennembrud, da han i 2006 blev vært på seer-succesen Vild med Dans.

Kl. 15.30 Øjenvidne til USA gennem 30 år
v/ Louise Kastrup Scheibel

Med personlige anekdoter fra tre årtiers indgående kendskab til amerikanerne giver Louise Kastrup Scheibel sit blik på, hvem amerikanerne er, og hvordan det har ændret sig gennem nyere tid. En kærlighedserklæring til landet, som hun betragter som sit andet hjemland, men samtidig et land som hun i disse år er meget bekymret for. Hun har bl.a. arbejdet på den danske ambassade i Washington og er forfatter af bogen ”Turen går til det nordøstlige USA”.

Kl. 19.30 USA går til valg

 

ONSDAG DEN 6. NOVEMBER

Kl. 10.00 One Dollar Man
v/ Ole Sønnichsen

Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos danskeren William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I røret var USA’s præsident Franklin D. Roosevelt, som havde et meget kontant spørgsmål: Vil du påtage dig ansvaret for den amerikanske produktion af krigsudstyr? Med udgangspunkt i sin bog ”One Dollar Man” fortæller forfatteren Ole Sønnichsen historien om danskeren, der mod et symbolsk honorar på 1 Dollar om året var med til at ændre udfaldet af 2. verdenskrig

Kl. 15.00 Religion og politik i USA
v/ Anne Mørk

Officielt er USA et sekulært samfund, men samtidig spiller religion en afgørende rolle i det politiske liv, fra uddannelsessystemet til abortrettigheder. Det kristne højres støtte til det republikanske parti (og især Donald Trump) har spillet en afgørende rolle de seneste årtier. Lektor Anne Mørk med en ph.d. i amerikanske Studier på Syddansk Universitet sætter fokus på dilemmaerne omkring kristendommens centrale rolle i det multikulturelle USA og betydningen for amerikansk politik, før og nu.

Kl. 19.30 USA – efter præsidentvalget

 

TORSDAG D. 7. NOVEMBER

Kl. 09.00 Heldagsudflugt
– En hyldest til kongerne af rock’n roll Dagens heldagsudflugt går bl.a. til Randers – til en tro kopi af Elvis Presleys drømmebolig, Graceland. Memphis Mansion, der åbnede i 2011, er en hyldest til Elvis Presley, Kongen af Rock’n’Roll, og Johnny Cash, The Man In Black. Det er en fantastisk samling af musik-klenodier, den største udenfor USA. Vi møder ejeren, Henrik Knudsen, der både er æresborger i i Memphis, Tennessee, og i Tupelo, Mississippi, hvor Elvis Presley blev født. Efter frokost sætter vi kursen mod Amerika – vel at mærke Amerika-bydelen i Hobro. Her trækker vi tråde tilbage til den udvandringsbølge, som sendte tusindvis af danskere afsted mod en usikker fremtid under Frihedsgudindens fakkel i drømmenes land, USA. Vi er tilbage på Rude Strand inden aftensmaden kl.18.00

Kl. 19.30 Den amerikanske drømmefabrik
v/ Ann Lind Andersen

Den amerikanske filmindustri er verdens mest dominerende, og den påvirker stadig strømninger i international film og måden vi ser film på i dag. Hvordan den er blevet det, og hvornår den har været mest kulturændrende, også udenfor USA’s grænser, vil filmkritiker Ann Lind Andersen gøre os klogere på i sit foredrag, ‘Den amerikanske drømmefabrik’.

 

FREDAG D. 8. NOVEMBER

Kl. 10.00 USA – et polariseret land
v/ Niels Bjerre-Poulsen

Amerikanerne har stemt på deres foretrukne præsidentkandidat – nu venter der fire uforudsigelige år forude. For USA er et splittet land, hvor den politiske polarisering er enorm, og såvel de demokratiske normer som demokratiets bærende institutioner synes at være under et voldsomt pres. Niels Bjerre- Poulsen, USA-ekspert og kommentator, giver os sit bud på, hvordan situationen kan forventes at udvikle sig i de kommende måneder.

Kl. 15.30 Den forandrede verden
v/ Friis Arne Petersen

15 år sad Friis Arne Petersen på de tungeste danske ambassadørposter i Washington, Beijing og Berlin. Med den baggrund – som han trækker på i sin nye bog ”Den forandrede verden” – analyserer han situationen, som den tegner sig efter det amerikanske præsidentvalg. Hvad kan vi forvente, og hvilken rolle kan Danmark spille internationalt i en tid med krig, konflikter, opbrud og forandringer af den verdensorden, som vi kender?

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
– herefter afslutningsmiddag

Kl. 19.30 Gregory Boyd – Black in the USA

 

LØRDAG DEN 9. NOVEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse

VENTELISTE (Ring venligst 86 55 89 44)