13. – 18. maj 2024

Kursus nr. 20B

 

Kurset er afholdt.

 

Fem fine, forskellige vandreture med fortællinger undervejs. Vi går mellem 8 og 12 kilometer i et tempo, der passer de fleste.

Når vi ikke er i vandreskoene er vi sammen om højskolelivet hjemme på skolen med lækker mad, inspirerende foredrag – og selvfølgelig masser af velgørende fællessang.

I denne uge deler vi ”hjemmeliv” med kurset REJSE TIL FÆRØERNE.

VANDRINGER
Lokalområdet ved Saxild og Rude, ca. 5 km
Fra Rude til Norsminde og Ajstrup Strand, ca. 8 km
Egmont Højskolen Hou og hjem til Rude, ca. 10 km
Heldagstur til Tunø, ca. 8 km
Storbyvandring i Aarhus, ca. 12 km

MEDVIRKENDE
• Helge Teglgård musiker og højskolelærer
• Aage Augustinus tidl. højskoleforstander
• Hanne Odgaard, pianist
• Helle Bak Holvad, forstander
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Eva Marie Bach, tidligere højskoleforstander

KURSUSLEDER
Carsten Holvad

Program:

MANDAG DEN 13. MAJ

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Vandretur i lokalområdet

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

TIRSDAG DEN 14. MAJ

Kl. 10.00 Kend dine kvinder – i Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård


19. udgave af Højskolesangbogen er mærkbart fornyet med markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 13.00 Langs kysten fra Hou og Egtmont Højskolen


Vi bliver kørt til Hou og besøger Egmont Højskolen, hvor vi får fortællingen om højskolens flotte koncept og Danmarks socialhistorie via kunstneren Jørn Bies imponerende vægmaleri på 20×4 m. Herefter går vi langs kysten tilbage til højskolen.

Kl. 19.30 Samtalesalon
v/  Louise Brandstrup

ONSDAG DEN 15. MAJ

Kl. 08.00 Heldagstur til Tunø


Vi skal vandre på den lille, bilfri ø med dens skovklædte lavninger og istidslandskaber. Vi ser de genopbyggede huse efter branden i 1852, hvor 16 gårde og præstegården brændte ned til grunden. Og vi passerer øens vartegn – kirken fra 1800, der på samme tid er kirketårn og fyr. Vi skal forbi museet med den lokalhistoriske samling og vandtanken, der blev ungdomshus dengang, der endnu var ungdom på øen. Vi spiser vores medbragte mad og drikker kaffe i løbet af turen.

Kl. 19.30 Dans for seniorer
v/ Helle Bak Holvad

TORSDAG DEN 16. MAJ

Kl. 10.00 På tidens bølger – en fortælling om Hal Koch
v/ Aage Augustinus

Hal Koch (1904 – 63) var en af sin generations mest markante personligheder og pådrog sig som få andre både vrede og beundring. Han spændte vidt – politisk debattør, højskoleforstander, professor i kirkehistorie og redaktør. Han trådte ind på den politiske scene under besættelsen og fungerede som støtte for samlingspolitikken og samtidig som en af dens væsentligste kritikere.

Efter krigen var han blandt de første, der offentligt udstillede retsopgørets hykleri. I 1945 udgave han sin vel kendteste bog, »Hvad er demokrati?«. For Hal Koch lå kristendom og humanisme i hjertet af europæisk kultur, og det blev en livslang opgave for ham at undersøge, hvordan de to forholdt sig til hinanden.

Kl. 13.00 Langs kysten til Norsminde og Ajstrup Strand


Vi går langs stranden og ad hyggelige stier til det smukke næs ved Norsminde (Kysingnæs). Vi får historien om Nors­minde havn, noret, kroen og området. Vi fortsætter ad strand-eng-stier til Ajstrup strand.

Kl. 19.30 Grundtvig i lyset sangene
v/ Helge Teglgård
Grundtvig står som en af de mest markante skikkelser i dansk kulturhistorie. Men der, hvor vi synes, vi kender Grundtvig bedst, er i hans sange og salmer. Og det er derfor med dét sigtepunkt, vi vil belyse Grundtvigs livs- og menneskesyn – og selvfølgelig ved at synge sangene!

FREDAG DEN 17. MAJ

Kl. 10.00 Heldagstur til Aarhus


Oplev Jyllands hovedstad med vandrestøvler på. Vi kører til Aarhus og ser først den store nye bydel Aarhus Ø. Herefter vandrer vi igennem Aarhus – forbi domkirken, ad Strøget, forbi rådhuset, Musikhuset Aarhus og kunstmuseet Aros til Tangkrogen. Vandringen slutter ved Moesgaard Skovene.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag med musikalsk underholdning ved Jazzpop4.

LØRDAG DEN 18. MAJ

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse