26.-31. august 2024

Kursus nr. 35B

Standardpris kr. 5.150,-

strong>VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

 

Fem fine, forskellige vandreture med fortællinger undervejs. Vi går mellem 8 og 12 kilometer i et tempo, der passer de fleste.

Når vi har parkeret støvlerne, fortsætter højskolelivet hjemme på skolen med lækker mad, inspirerende foredrag – og selvfølgelig masser af velgørende fællessang. I denne uge deler vi ”hjemmeliv” med kurset “Rejse til Island”, og emnerne bærer derfor præg af den vilde og vidunderlige ø.

VANDRINGER
Lokalområdet ved Saxild og Rude
Heldagstur Slåen Sø og Himmelbjerget
Skanderborg Sø til Vestermølle Museum
Heldagstur til Samsø
Moesgaard- og Marselisborgskovene

MEDVIRKENDE
• Aage Augustinus, tidl. forstander
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Hanne Odgaard, pianist
• Rahima Abdullah, jurastuderende og aktivist
• Helle Bak Holvad, højskoleforstander

KURSUSLEDER
Carsten Holvad

 

Program:

MANDAG DEN 26. AUGUST

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Vandring Saxild Strand
Vi går en smuk tur i nærområdet med fortællinger undervejs. En kort kom-i-gang-tur.

Kl. 19.30 Sangaften – På krydstogt i Højskolesangbogen – danskernes drømmebog
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

 

TIRSDAG DEN 27. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagstur Slåen Sø og Himmelbjerget

Vi kører mod Himmelbjerget. Går en meget smuk tur rundt om Slåen Sø, som ligger i kuperet terræn og har helt klart vand. Den har kun tilløb af vand fra en række okkerholdige kilder. Derefter går vi gennem FDF-spejdernes store friluftsområde Sletten, hvorefter vi bestiger Himmelbjerget, hvor bussen venter. Smuk tur i Søhøjlandet med lidt sved på panden.

Kl. 19.30 Sangaften – Den glade vandrer
v/ Søren Jensen

I de senere år er flere og flere begyndt at vandre. Det var især under coronaepidemiens isolation, at mange fandt ud af, at vandring ikke bare var god motion, men også en lejlighed til at få tankerne på plads og til at møde nye mennesker. Og man bliver glad af at vandre! Det gør man også af at synge, og vi skal i dette foredrag leve os ind i vandringens velsignelser og særpræg ved at synge en række sange, der handler om vandring. En broget blanding af sange – og mange af dem kan synges på vandreturen, hvis man har lyst…

 

ONSDAG DEN 28. AUGUST

Kl. 10.00 Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden
v/ Aage Augustinus

Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Allige­vel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. At det skal være til glæde står for Grundtvig fast. Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til.

Kl. 13.00 Skanderborg Sø til Vestermølle Museum

Vi går langs søen gennem festivalpladsen forbi Slotskirken gennem Skanderborg by og ud til Vestermølle Museum og får undervejs fortællinger om byen og skanderborgenserne.

Kl. 19.30 Film: Mælkekrigen (Island)
Inga er for nylig blevet enke og driver nu et gældsplaget mælkelandbrug alene i en øde islandsk dal. Men Inga har fået nok af mange ting i sit liv, og beslutter sig for at tage kampen op mod de korrupte og magtfulde kræfter, der jævnligt truer hende og andre gårde i området. Tiden er inde for Inga til at finde sin indre stålvilje og snarrådighed frem i forsøget på at bryde fri af landbrugsgigantens monopol og leve sit liv på egne præmisser.
Grímur Hákonarson, instruktøren bag ’Blandt mænd og får’, er tilbage med et finurligt og underspillet drama om at kæmpe mod alle odds.

 

TORSDAG DEN 29. AUGUST

Kl. 08.45 Heldagstur Samsø

Vi bliver kørt til Hou, hvorfra vi sejler ti Samsø. Her vil vi opleve lidt af øen i bus og meget til fods. Vi vandrer ved Besser Tange og lidt ved Langøre – det smukke fiskeleje i Stavns fjord. Den store vandretur er på nordspidsen ved Issehoved. Og så får vi lov at bestige Ballebjerg. Vi får en god pause i Nordby.

Kl. 20.45 Aftensang
v/ Helle Bak Holvad

 

FREDAG DEN 30. AUGUST

Kl. 10.00 Om flugt, aktivisme og mødet med Danmark
v/ Rahima Abdullah

Rahima er 22-år, jurastuderende og aktivist. Hun fortæller om en opvækst i krig, flugten fra Syrien, at finde sine ben i et nyt land – og om at være en aktiv ung stemme i den offentlig debat. Rahima har været landsforperson for Dansk Flygtningehjælp Ungdom, deltaget i DM i debat og holdt tale for dronningen om sin flugt.

Kl. 13.00 Moesgaard- og Marselisborgskovene

Vi bliver kørt til Skovmøllen og begynder vores vandring langs Giber Å til Moesgård Strand. Vi fortsætter ad smukke skovstier blandt nyudsprungne bøgetræer hen til Ørnereden, videre til Dyrehaven og bliver samlet op ved Den Uendelige Bro i sydkanten af Aarhus.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk ­underholdning.

 

LØRDAG DEN 31. AUGUST

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.