28. august – 2. september 2023

Kursus nr. 35B

Standardpris kr. 4.950,-

Kurset er afviklet. Et tilsvarende kursus afholdes i august 2024.

Vi går mellem 8 og 12 km på vores daglige ture i det smukke Østjylland. Og når vi sidst på dagen træder ud af vandrestøvlerne, fortsætter højskolelivet med fællessang og veloplagte foredragsholdere, der hver især vil give os inspirerende perspektiver med hjem fra højskole.

Efter en kort opstartstur i lokalområdet går de fire vandreture denne gang til: Heldagstur til Silkeborg med Slåen Sø, Sletten spejderlejr og opstigning til Himmelbjerget. Heldagstur med vandring Tunø rundt. Egmont Højskolen til Rude langs strand­en. Moesgaard-skovene med Skovmøllen, Ørnereden, Marselisborg Dyrehave og Den Uendelige Bro.

Kurset ligger parallelt med Islands-kursus, og vi har morgensamling, foredrag og fællessang sammen.

VANDRINGER
• Lokalområdet ved Saxild og Rude
• Heldagstur til Tunø
• Egmont Højskolen Hou og hjem til Rude
• Heldagstur Slåen Sø og Himmelbjerget
• Moesgaard- og Marselisborgskovene

MEDVIRKENDE
• Aage Augustinus, tidl. forstander
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer
• Helle Bak Holvad, højskoleforstander

KURSUSLEDERE
Carsten Holvad og Louise Brandstrup

Program:

MANDAG DEN 28. AUGUST

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Vandring Saxild Strand
Vi går en smuk tur i nærområdet med fortællinger undervejs. En kort kom-i-gang-tur.

Kl. 19.30 Sangaften v/ Aage Augustinus

TIRSDAG DEN 29. AUGUST

Heldagstur til Tunø


Vi skal vandre på den lille, bilfri ø med dens skovklædte lavninger og istidslandskaber. Vi ser de genopbyggede huse efter branden i 1852, og vi passerer øens vartegn – kirken fra 1800, der på samme tid er kirketårn og fyr, og vi skal forbi museet med den lokalhistoriske samling og vandtanken, der blev ungdomshus dengang, der endnu var ungdom på øen. Vi spiser vores medbragte mad og drikker kaffe i løbet af turen.

Kl. 19.30 Dans for seniorer
v/ Helle Bak Holvad

ONSDAG DEN 30. AUGUST

Kl. 10.00 Kend dine kvinder – i sangbogen
v/ Helge Teglgård


19. udgave af Højskolesangbogen er en mærkbar fornyelse med markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 13.00 Egmont Højskolen og Hou


Vi bliver kørt til Egmont Højskolen, hvor vi får fortælling om højskolens flotte koncept og Danmarks socialhistorie via kunstneren Jørn Bies imponerende vægmaleri på 20×4 m2. Herefter går vi langs kysten 10 km tilbage til højskolen. Vi får kaffe og kage undervejs.

Kl. 19.30 Sangaften
v/ Søren Jensen

TORSDAG DEN 31. AUGUST

Heldagstur Slåen Sø og Himmelbjerget


Vi kører mod Himmelbjerget. Går en meget smuk tur rundt om Slåen Sø, som ligger i kuperet terræn og har helt klart vand. Den har kun tilløb af vand fra en række okkerholdige kilder. Derefter går vi gennem FDF-spejdernes store friluftsområde Sletten, hvorefter vi bestiger Himmelbjerget, hvor bussen venter. Smuk tur i Søhøjlandet med lidt sved på panden.

Kl. 19.30 Filmaften »Kvinde på krigsstien«

FREDAG DEN 1. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden
v/ Aage Augustinus


Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Allige­vel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. At det skal være til glæde står for Grundtvig fast. Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til.

Kl. 13.00 Moesgaard- og Marselisborgskovene


Vi bliver kørt til Skovmøllen og begynder vores vandring langs Giber Å til Moesgård Strand. Vi fortsætter ad smukke skovstier blandt nyudsprungne bøgetræer hen til Ørnereden, videre til Dyrehaven og bliver samlet op ved Den Uendelige Bro i sydkanten af Aarhus. Vi drikker kaffe i det grønne.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk underholdning.

LØRDAG DEN 2. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.