4. – 9. september 2023

Kursus nr. 36B

Standardpris kr. 4.950,-

Kurset er afviklet. Et tilsvarende kursus afholdes i september 2024.

Vi går mellem 8 og 12 km på vores daglige ture i det smukke Østjylland. Og når vi sidst på dagen træder ud af vandrestøvlerne, fortsætter højskolelivet med fællessang og veloplagte foredragsholdere, der hver især vil give os inspirerende perspektiver med hjem fra højskole.

Efter en kort opstartstur i lokalområdet går vandreturene denne gang til: Viborg på Hærvejen ved Dollerup Bakker, Wilhelmsborg til Skovmøllen, Rude – langs stranden til Norsminde og Ajstrup, Gyllingnæs og kaffe på Alrø.

Kurset ligger parallelt med Seniordans-kurset, som vi har morgensamlinger, foredrag og fællessang sammen med.

VANDRINGER
Lokalområdet ved Saxild og Rude
Moesgaard og Marselisborgskovene
Viborg Hærvejen og Dollerup Bakker
Norsminde og Ajstrup Strand
Gyllingnæs og Alrø

MEDVIRKENDE
• Rune Engelbreth Larsen, idèhistoriker og naturfotograf
• Anne Valbjørn Odgaard, forfatter
• Søren Schelling, cand. mag,, sanger og operaformidler
• Helge Teglgård, højskolelærer og musiker
• Helle Bak Holvad, forstander

KURSUSLEDERE
Carsten Holvad og Louise Brandstrup

Program:

MANDAG DEN 4. SEPTEMBER

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Vandring i lokalområdet Saxild og Rude

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG DEN 5. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Den lave revisor og det høje humør
v/ Louise Brandstrup
Mød en lille mand, hvis fantasi rakte til månen, og som insisterede på at le højt mindst tre gange hver dag… Men kan man egentlig beslutte sig for at være i godt humør? Og hvis der sidder en sten i skoen af gammelt nag eller tristesse?

Kl. 13.00 Moesgaard og Marselisborgskovene


Vi bliver kørt til Moesgaard og begynder vores vandring langs Giber Å til Skovmøllen og Moesgaard Strand. Vi fortsætter ad smukke skovstier til Ørnereden, videre til Dyrehaven og bliver samlet op ved Den Uendelige Bro i sydkanten af Aarhus. Vi spiser frokost i det grønne.

Kl. 19.30 Sangen og Larsen
v/ Søren Jensen


Da Kim Larsen døde i 2018, var der landesorg i Danmark. Han var elsket og blev af mange opfattet som en slags nationalskjald. Men hvad var han egentlig for en slags kunstner, og hvori bestod hans særpræg? Vi synger en masse af Larsens sange og placerer ham i den danske kultur.

ONSDAG DEN 6. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Heldagstur til Viborg


Vi skal vandre ad den absolut smukkeste strækning på Hærvejen syd for Viborg med udsigt til Hald Sø, forbi Hald ruin og Hald Hovedgaard til de overvældende istids-landskaber i Dollerup Bakker.

Kl. 19.30 Seniordans sammen med danseholdet

TORSDAG DEN 7. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Danmark får 15 naturnationalparker – hvor og hvorfor?
v/ Rune Engelbrecht


Naturen er i krise, men det er besluttet at etablere 15 NATUR-nationalparker med store dyr, bl.a. vildheste, elge og bisoner på arealer fra 5 til 50 kvadratkilometer. Hvor skal de placeres, hvad er meningen med de store dyr, og hvordan kan det egentlig gavne naturen?

Kl. 13.00 Norsminde og Ajstrup Strand


Vandretur fra Rude Strand via smukke Norsminde Havn til Ajstrup Strand. Vandrestier langs kysten og på stranden. Fortællinger om Norsminde lokalområde.Kl. 19.30 »Fuglefængeren« v/ Søren Schelling
En eventyrlig operafortælling frit efter Mozarts Tryllefløjten med musik fra operaen. Papageno er den muntre naturskikkelse, som lever af at fange fugle og sælge dem for god mad og dejlig vin, og som ikke er så meget for det, når tingene begynder at blive besværlige eller farlige. På en ganske almindelig dag bliver han hvirvlet ind i en eventyrlig historie med prinser og bortførte prinsesser, gode og onde herskere, farlige prøvelser, ild og vand og magi.

FREDAG DEN 8. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Wanderlust
v/ Anne Valbjørn Odgaard


Når først man begynder at gå, ved man aldrig, hvor man ender. Kunsten at vandre som kilde til velvære og viden. Det at vandre og gå har igennem tiden haft stor betydning for mennesket, og for vores kultur, litteraturen og kunsten. Hvordan er det at vandre forbundet med at skrive? At skabe? Gøre sig nye tanker? Bliv klogere på, hvorfor det er godt at vandre samt hvorfor og hvordan nogle af de store forfattere, kunstnere og tænkere har hyldet vandringen i flere århundreder. Det handler om at sætte farten ned, trække vejret, lære at se vores omgivelser igen. Tag med på denne rejse gennem vandringens mentale og kulturelle historie.

Kl. 13.00 Gylling Næs og Alrø


Vi kører til det sydlige Odder kommune ved Horsens Fjord, hvor vi vandrer en smuk tur rundt på Gyllingnæs og forbi Gyllingnæs Gods, der er ejet af Bestsellerfamilien. Vi går på stier langs fjorden flankeret af gamle krogede egetræer. Vi bliver samlet op og kører videre til Alrø, hvor vi vandrer videre til øens alleryderste spids, ”Verdens Ende”.

Kl. 17.45 Danseoptræden v/ deltagerne i dansekurset

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og efterfølgende underholdning ved Aksel Lounge.

LØRDAG DEN 9. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.