23.-28. september 2024

Kursus nr. 39

Standardpris kr. 5.250,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelser så ring venligst 86 55 89 44)

Vi skal synge, synge og synge! Gamle sange og nye sange, sange til morgen middag og aften, sange til sjov og sorg, sange om alle livets faser – det hele fi ndes nemlig i vores kære højskolesangbog.

Med den 19. udgave af sangbogen er der sat nye dagsordner for fællessangen, det skal vi også undersøge.

Så kom indenfor til denne tour de force i højskolesang, og mød en perlerække af motivererede og motiverende musikere, forfatter, komponister og sangere.

MEDVIRKENDE
• Rude Strand Sangkor
• Søren Jensen, organist og historiker
• Line Groth, sanger og korleder
• Else Mathiassen, tidligere forstander Vestjyllands Højskole
• Jesper Vinther, forstander Seniorhøjskolen Nørre Nissum
• Søren Alstrup, pianist og højskolelærer
• Ingrid Ank, leder af Grundtvigakademiet
• Povl Christian Balslev, organist og komponist
• Rudehøj Efterskole og forstander Kim Klokhøj
• Christian Dyrst, musiklærer og komponist
• Østjysk Kammerkor under ledelse af Erling Lindgren
• Ida Wenøe, sanger og sangskriver
• Andreas Birk Olesen, pianist
• Sofie Krøyer, sanger

KURSUSLEDERE
Louise Brandstrup og Helge Teglgård

Program

 

MANDAG DEN 23. SEPTEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering

Kl. 14.00 Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Introdukton til kurset

Kl. 16.15 Koncert og fællessang med Rude Strand Sangkor

Kl. 19.30 Så er der ballade!
v/ Louise Brandstrup og Søren Jensen

Upstairs, downstairs. På begge etager har det til alle tider givet en farlig ballade, når drifterne tog over. Vi får en sørgmunter historietime – og følger herefter den stakkels, fattige Anna, hvis videre skæbne blev afgjort, da herremandens søn listede sig ind på hendes kammer…

 

TIRSDAG DEN 24. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Sange til Livet
v/ Line Groth

Højskolesangbogen er en ren guldgrube, når vi mennesker skal reflektere over vores liv. Der er sange om de forskellige livsfaser, sange om årets gang og tidernes skiften, sange om tro, sange om kærligheden og om døden. Line Groth har håndplukket nogle af sine yndlings fællessange – og der bliver både
plads til det festlige og livsbekræftende og det mere følsomme og rørende. Og måske kommer vi også til at synge en smule fl erstemmigt

Kl. 15.30 Grundtvig og kvinderne
v/ Else Mathiassen

Grundtvig skrev over 1600 sange og kaldte sig for Skjald. Vi skal synge os ind i Grundtvig liv og tanker. Det liv og de tanker, der har betydning for vores liv i dag. I foredragets anden halvdel har Else valgt sange fra sine over 30 år i højskoleverdenen. Sange fra de mørkeste til de lyseste – og sjoveste dele af
menneskelivet. Fra de ældste viser til og de spritnye sange, der spejler det moderne liv. De kendte og de ukendte.

Kl. 19.30 Jazz’n’ Grundtvig
v/ Jesper Vinther og Søren Alstrup

I koncertforedraget Jazz’n’ Grundtvig fortolkes Grundtvigs levende ord i levende musikalske fortællinger for to klaverer. Meget i fremførelsen er aftalt på forhånd, men musikerne tillader sig også at lade humoren, rummet, dagen og den ordløse dialog med tilhørerne og hinanden farve det musikalske udtryk.

 

ONSDAG DEN 25. SEPTEMBER

Kl 10.00 På gyngende-syngende grund
v/ Ingrid Ank

Fællessang samler os. For i sangen er vi et fælles åndedrag, og sammen bygger vi en bro af ord og toner. Og så har vi det godt. Men kan det mon også blive for meget og for godt? Og er der også sange, der splitter os, skaber konflikt eller bringer os på gyngende grund? Dem går vi på jagt efter.

Kl. 15.30 På salmens tonestige
v/ Povl Christian Balslev

Povl Chr. Balslevs slægt er præster 8 generationer tilbage i lige linje – Povl blev ikke præst, men valgte musikken og blev organist – men han blev ”dog inden for rummet”, som hans farfar sagde og fortsatte: ”og musikken, det er den halve gudstjeneste”. Povl Christian Balslev har komponeret en stor mængde salmemelodier og vil fortælle om salmetraditionen og dens udvikling gennem de sidste mange hundrede år, ligesom der selvfølgelig skal synges en lang række af højskolesangbogens salmer både de gamle, men også de helt nye.

Kl. 19.30 Tit er jeg glad…
v/ Helge Teglgård

Der findes (vistnok) ikke en menneskelig følelse eller oplevelse, som IKKE er beskrevet i højskolesangbogen – lige meget om vi taler om sorg eller glæde, lykke og ulykke, storhed og fald, fødsel og død, kærlighed og jalousi, eller lys og mørke. Det er en enestående mulighed for at dele vores værste og bedste tanker. Du vil blive udfordret og opfordret: Nævn en stemning eller følelse, og vi kan synge den ud i et fælles poetisk rum.

 

TORSDAG DEN 26. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Syng med de unge
v/ Rudehøj Efterskole

Vi triller med bus den korte tur til Rudehøj Efterskole, som vi får præsenteret af en flok af skolens elever. Vi får en god snak om ungdoms- og voksenlivet, og så vil vi forene os i fællessang, unge som (halv-)gamle.

Kl. 15.30 Den Fynske Sang
v/ Christian Dyrst

Christian Dyrst skulle have været 5. generation på gården i det Vestfynske, men valgte i stedet at komme og synge med forsamlingen på Rude Strand Højskole. Her vil han øse af sine erfaringer og tildragelser fra et langt liv som musikskolelærer, højskolelærer, seminarielærer, kursusholder, balmusiker, visesanger, korleder og komponist + det løse. Sangtimen kommer naturligvis til at dreje sig om sange af fynske forfattere og komponister, – herunder Christian Dyrst – men også om det særlige fynske gemyt og lidt om, hvorfor vores fællessang ser ud, som den gør.

Kl. 19.30 Koncert med Østjysk Kammerkor
v/ Erling Lindgren

Østjysk Kammerkor blev stiftet i 2015, debuterede i 2017, og består af 25 rutinerede sangere med solid baggrund i diverse århusianske kor fra Aarhus og omegn. Østjysk Kammerkor synger et bredt a cappella repertoire, der spænder fra romantikken til nyere tid. Korets dirigent, Erling Lindgren, bidrager også med såvel
korarrangementer som egne kompositioner.

 

FREDAG DEN 27. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Lyset gennem sprækkerne
v/ Ida Wenøe

“There is a crack in everything, that’s how the light gets in” synger Leonard Cohen. Og med efterårets komme og lysets forsvinden er det godt at vende sindet og kroppen til mørket og en mere indadvendt tid. Vi skal synge sange sammen med lige dele melankoli, lys, mørke og håb. Det er grundelementer, som Ida også bruger i sine egne sange, som vi skal høre sammen med lidt fortællinger om højskole-sangbogens eviggyldige tematikker – noget, man som sangskriver altid kan fi nde inspiration i, både tekstligt og melodisk.

Kl. 15.30 Fik du hørt din melodi?
v/ Søren Jensen

Alt det, vi ikke nåede, alle de sange, som ikke må gå tabt, og stadig skal synges. Vi smider numre i hatten til en livlig ønskekoncert som afslutning på ugen.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen – Herefter tre-retters festmiddag.

Kl. 20.00 Lidt mere sang og måske en dans
v/ Andreas Birk og Sofie Krøyer

 

LØRDAG DEN 28. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Afslutning og afrejse

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelser så ring venligst 86 55 89 44)