70´ er kvarteret i Den Gamle By. Foto: Gardar Rurak, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

 

4. – 9. august 2025

Kursus nr. 32

Standardpris kr. 5.750,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelse så ring venligst 86 55 89 44)

I 1972 besteg Dronning Margrethe tronen. Men hvordan så det samfund ud, som dronningen blev regent for? Og hvordan har udviklingen været i de mere end fem årtier, der er gået siden? Kom med om bord i tidsmaskinen og oplev, hvordan fed lykke og knæhøj karse blev til finanskriser og klimakampe. Undervejs skal vi selvfølgelig dele masser af fælles oplevelser, sang og snak – og ikke mindst friske forsyninger fra vores fremragende køkken!

Mød bl.a. podcastvært og rockskribent Klaus Lynggaard, forfatter og kongehusekspert Helle Juhl, bassist i Papa Bues Viking Jazz Band, Jens Sølund, tidl. amtsborgmester Johannes Flensted Jensen m.fl.
Kurset inviterer på tur til Den Gamle By i Aarhus med 70´er-miljø og flipperkollektiv. Og så kan du få lov at realisere dig selv med en omgang rocksammenspil i middagsstunden!

UDFLUGT
Den Gamle By i Aarhus

MEDVIRKENDE
• Jens Sølund, kontrabassist
• Svend Rybner, Fodboldhistoriker
• Helle Bak Holvad, højskoleforstander
• Johs Thorst, forfatter og Århus Ø-bo
• Johannes Flensted-Jensen, forh. Amtsborgmester Århus Amt
• Klaus Lynggaard, forfatter, musiker og rockprofessor
• Line Tandrup, kunsthistoriker
• Helle Juhl, biografi forfatter
• Nils Gunder Hansen, forfatter og litteraturanmelder

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Søren Jensen

Program

 

MANDAG DEN 4. AUGUST

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering – Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Sange fra Dronning Margrethes regeringstid, del 1
v/ Søren Jensen

I 52 år regerede Dronning Margrethe den 2. Danmark. Jeg har samlet en række danske sange fra perioden, der startede med EF-afstemning og en ordentlig øretæve til de etablerede partier – og endte med en kollektiv nedlukning af samfundet og en overraskende grad af samfundssind. Det bliver et genhør med sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange om dronningen, politikere, TV, dansk humor, fodbold, muhammedkrise og meget mere…

Kl. 19.30 Sange fra Dronning Margrethes regeringstid, del 2
v/ Søren Jensen

 

TIRSDAG DEN 5. AUGUST

Kl. 10.00 Vi er røde, vi er hvide!
v/ Svend Rybner

Fodboldlandsholdet var været en vigtig og succesrig del af de sidste 50 års danske kultur, men hvad er dansk fodbolds særpræg? Faktisk er dansk fodbold formet af nederlaget på Dybbøl, højskolebevægelsen etc., hvilket blandt andet forklarer, hvorfor man helt frem til 1978 ikke måtte få penge for at spille fodbold i Danmark. Og måske også, hvorfor vi i Danmark er gode til at få et lille hold til at fungere og knap så gode til at gøre plads til enere. Og vil denne kulturelle arv forsvinde i en globaliseret verden? Hør historien om dansk fodbold og genopfrisk navne som Elkjær, Laudrup og Eriksen og mange andre i dette
underholdende foredrag af fodboldhistorikeren Svend Rybner. Svend er en erfaren foredragsholder, har udgivet en række bøger og artikler om fodbold, fungeret som ekspert i TV, og medvirker i podcasten ”Fortællingen om VM”.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller Rocksammenspil

Kl. 15.30 Mit liv med bassen og jazzen
v/ Jens Sølund

En humoristisk beretning om 50 år bag kontrabassen. Jens Sølund har i over et halvt århundrede været med til at levere den musikalske baggrund til det danske samfund, bl.a. som bassist i det legendariske Papa Bues Viking Jazz Band. Med humor og mange anekdoter beskriver Jens sit liv i musikkens tjeneste, hvor han har samarbejdet med kunstnere som Gustav Winckler, John Mogensen, Otto Brandenburg, og – Dirch Passer! Glæd jer til en begivenhedsrig tur gennem de sidste 50 års musik og underholdning!

Kl. 19.30 Højskolesang i et halvt årti
v/ Helge Teglgård

Vi synger de fællessange, som har sat det største aftryk gennem på en generation af glade højskolekursister – og alle mulige andre mennesker.

 

ONSDAG DEN 6. AUGUST

Kl. 09.00 Heldagstur til Den Gamle By og Århus Ø

Vi skal genbesøge vores fælles historie, som den er vist og beskrevet både i ord og billeder og rent fysisk i de forskellige temabydele, med fokus på de seneste fem årtier. Historien er senest trukket helt frem til en gade fra 2014, så vores egen nutid er med. Herfra drager vi videre ud til Århus Ø, en bydel, som i løbet af et enkelt årti er skudt op og fremstår med varierede boligtyper, fællesrum og friarealer. Vi møder de lokale, får en guidet tur og et digt undervejs. Og selvfølgelig medbragt kaffe og kage!

Kl. 19.30 Vores egen historie
v/ Helle Holvad

Historie handler også om erindring, personlige minder, ting vi kan huske fra vores eget liv. Den første skoledag, det første job eller andre specielle oplevelser, som måske har sat deres præg på os på den ene eller anden måde. På denne erindringsaften sætter vi os i de bløde stole og snakker i små grupper om vores fortid. Til at sætte hukommelsen på gled bruger vi et spil, Lynhistorier, hvor hvert kort har en overskrift; fx ”En nabo, jeg husker” eller ”Det var jeg virkelig dårlig til”. Glæd dig til en uhøjtidelig, uforpligtende, lærerig og sjov aften!

 

TORSDAG DEN 7. AUGUST

Kl. 10.00 Liv og politik
v/ Johs. Flensted-Jensen

Johannes Flensted-Jensen er forhenværende amtsborgmester i Aarhus Amt og har været en del af den politiske scene siden 1970’erne. Han giver i dette foredrag sit bud på den politiske udvikling fra  et årti med økonomisk krise og opbrud i den traditionelle partistruktur og frem til i dag. Har måden at drive politik på ændret sig siden da, og hvad var det lige, der skete, da amterne blev til regioner? Johannes Flensted forsøger at give sine bud på disse spørgsmål, blandt andet set ud fra sine egne oplevelser som politiker.

Kl. 13.30 Mulighed for Rocksammenspil

Kl. 15.30 50 års musikhistorie
v/ Klaus Lynggaard

”Teknologi dikterer stilarter” har Jean-Michel Jarre sagt, og de seneste seks årtier er bevis herpå – fra elektrisk forstærket musik til rent elektronisk, fra grupper til solister, fra rock, folk og soul til pop, hiphop og R&B, fra dyre studier til computer musikprogrammer, der er nemme at betjene. Det går stærkt – og ændrer sig uafbrudt.

Kl. 19.30 Danske stemmer i kunsten – fra 1970’erne til nu
v/ Line Tandrup

Hvad er der egentlig sket inden for billedkunsten de sidste 50 år? Hvilke retninger og kunstnere har præget perioden, og hvilken betydning har kunsten haft? Det vil kunsthistoriker Line Tandrup give et svar på i dette foredrag med masser af billedeksempler. Line er uddannet fra Århus Universitet, og er bl.a. formidlingsassistent og eventkoordinator på ARoS, samt kunstformidler på Horsens kunstmuseum.

 

FREDAG DEN 8. AUGUST

Kl. 10.00 Skal man neje? Et anderledes portræt af Dronning Margrethe
v/ Helle Juhl

I 1972 blev Dronning Margrethe Danmarks regent, og siden da har hun mødt et hav af mennesker under officielle besøg eller i arbejdsmæssige og private sammenhænge. I dette foredrag af forfatteren Helle Juhl hører vi om helt almindelige danskere og deres møder med dronningen. Som f.eks. Lis, der har leveret gravhunde til kongehuset, og Mogens, som har kravlet rundt på Bornholms granit og studeret helleristninger sammen med dronningen.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur el. Rocksammenspil

Kl. 15.30 Moderne kærlighed
v/ Nils Gunder Hansen

Kærlighed og seksualitet har aldrig været så fri som i de seneste 50 år; både med P-pillen og frigivelsen af billedpornografi og med kvindefrigørelse og opløsning af stramme slægtsmønstre fik vi helt andre muligheder for at udleve drømmen om kærligheden. Det førte bl.a. til høje skilsmissetal – alligevel er drømmen om den eneste ene intakt. Vi bruger kærligheden som pejlemærke til at udforske selvrealiseringens tidsalder, inklusiv de sange som beskriver den, fra Trilles følsomme kvindekamp til Andreas Odbjerg og Guldimunds supersensitive popunivers.

Kl. 18.00 Et glas hvidvin herefter treretters middag

Kl. 20.00 Sang og musik – og måske en dans med Butterfly Boys

 

LØRDAG DEN 9. AUGUST

Kl. 08.45 Morgensamling og derefter afgang