3. – 8. marts 2025

Kursus nr. 10

Standardpris kr. 5.850,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelse så ring venligst 86 55 89 44)

Trods en stadig uløst konflikt og krig i Ukraine tilbyder vi endnu en gang et kursus om Rusland.

Fremragende russiske kunstnere inden for bl.a. litteratur, musik og kunst har til alle tider beriget vores liv – og gør det stadig. Og de mange dygtige, russiske kunstnere kan måske netop – gennem deres kunst, – hjælpe os med at forstå de store følelser, dilemmaer og paradokser, der præger nutiden som russer.

Vi fordømmer det, der sker i Ukraine, men vil forsøge at forstå – med det formål at mødes som mennesker.

Mød bl.a. journalist Flemming Rose, lektor Torben Heuer, tidl. politiker Ole Sohn, Ph.d. i russisk litteratur Jesper Nyeng, pianisterne Minako og Heine. Og oplev teaterforestillingen ”Kældermennesket”.

MEDVIRKENDE
• Monica Papazu, mag.art.
• Jesper Nyeng er ph.d.-stud. i russisk litteratur
• Ole Sohn, konsulent og tidl. medlem af Folketinget
• Lise Lotte Larsen, cand.mag. og oversætter
• Torben Heuer, tidl. lektor på Aarhus Universitet
• Flemming Rose, journalist
• Mathilde Teglgård Nielsen, kunsthistoriker
• Koret Stay on the beat, v/ Maj-Lis Hoffer Henriksen
• Minako Jensen og Heine Skov Jensen, pianister
• Teater Asterions Hus
• Jacob Hou, litteraturformidler og anmelder
• Niels Erichsen, Peter Friis og Eline Engholm, musikere

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

PROGRAM

 

MANDAG DEN 3. MARTS

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller

Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Historien som våben
v/ Torben Heuer

Putins (mis)brug af den russiske historie – med afstikkere til Ivan den Grusomme, Peter den Store og Stalin samt indoktrinering i dagens russiske uddannelsessystem.

Kl. 19.30 Klaverkoncert
v/ Minako Jensen og Heine Skov Jensen

Med udgangspunkt i en fælles passion for musikken gennem mange år har parret bl.a. specialiseret sig i 4-hændigt klaverspil. De spiller musik i mange forskellige genrer, her iblandt originalkompositioner af de store klassiske komponister.

 

TIRSDAG DEN 4. MARTS

Kl. 10.00 Den russisk-ortodokse kirke og spiritualitet
v/ Monica Papazu

Alle ortodokse kirker deler samme kristendomsforståelse, liturgi og kirkestruktur. Alligevel udvikler hver ortodoks kirke sine nuancer, for kristendommen er troens sæd i folkenes muld. Det typiske for den russiske spiritualitet er det stærke forhold mellem sandhed og skønhed, medlidenheden med alt levende og det at møde livet som lidelsesbærende. Intetsteds i den kommunistiske verden (måske med undtagelse af Albanien) har kristendommen været mere forfulgt end i Sovjetunionen, men intetsteds har kristendommens genopståen i de seneste tre årtier været mere markant end i Rusland – derved adskiller Rusland (og de ortodokse lande i det hele taget) sig fra det postmoderne Vesten.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 15.30 Et land uden hukommelse – russisk erindringslitteratur fra det 20. århundrede og frem til i dag
v/ Jesper Nyeng

Med et litterært udgangspunkt udforskes Ruslands dramatiske historie fra det 20. århundrede og frem til i dag og hvordan den russiske erindringslitteratur spiller en afgørende rolle i forståelsen af fortiden såvel som aktuelle begivenheder, hvor historien på uhyggelig vis synes at gentage sig selv. Det 20. århundredes erindringslitteratur trækker også tråde til Rusland af i dag, hvor eksilforfattere som Svetlana Aleksijevitj, Sergej Lebedev og Maria Stepanova på forskellig vis viderefører erindringsprojektet og udforsker og udfordrer en despotisk ensretning og tankegang.

Kl. 19.15 Filmforevisning

 

ONSDAG DEN 5. MARTS

Kl. 10.00 To debatskabende sovjetrussiske romaner, deres forfattere og deres samtid
v/ Torben Heuer

Foredraget giver en introduktion til to kendte og populære russiske romaner, der som en form for fællestema har konfl ikten mellem individ og samfund/magtapparat: Mikhail Bulgakov (1891-1940): ”Mesteren og Margarita” (skrevet 1928-1940, udgivet 1967). En særegen genreblanding af samfundssatire om Stalintiden i 1930erne, med magisk/grotesk realisme, overnaturlige indslag og kristent-religiøse motiver samt de to titelpersoners kærlighedshistorie. Vasilij Grossman (1905-1964): ”Liv og skæbne” (færdigskrevet 1960, udgivet 1983/1988) – om sovjetsamfundet under anden verdenskrig. Ikke kun en systemkritisk krigsroman, men også en humanistisk orienteret slægtsroman om valg og deres konsekvenser.

Kl. 14.00 Når jeg kommer hjem
v/ Ole Sohn

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien. I dyb armod vendte familien hjem igen, men måtte efterlade deres kun 15-årige søn som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som offi cer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han mødt Lenin, Trotskij og Khrusjtjtov. Flere gange havde han set døden i øjnene, bl.a. da han arbejdede i Donetsk i Donbass. Der hvor krigen atter raser. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom tidens Rusland. Foredraget bygger på Ole Sohns bog: Jeg kommer snart hjem.

Kl. 16.30 Mulighed for gåtur eller fællessang
v/ Søren Jensen

Kl. 19.30 Koret Stay on the beat
v/ Maj-Lis Hoffer Henriksen

 

TORSDAG DEN 6. MARTS

Kl. 10.00 Kunst, køn og kærlighed i Lev Tolstojs roman Opstandelse
v/ Lise Lotte Larsen

I sin sidste store roman Opstandelse fra 1899 opsummerer Tolstoj sin originale, kristne livsfi losofi i et bredt billede af samtidens russiske samfund. Foredraget vil se på, hvordan Tolstoj samler trådene i sine overvejelser over meningen med livet og kunsten, over forholdet mellem mand og kvinde og mellem magthavere og undersåtter, og hvorfor han fletter trådene ind i en fortælling, der tydeligvis med vilje adskiller sig stilistisk fra Tolstojs tidligere romaner Krig og Fred og Anna Karenina.

Kl.16.30 Mulighed for gåtur eller SANS
v/ Louise Brandstrup

Kl. 15.30 Ruslands samvittighedsstemmer
v/ Flemming Rose

I anden halvdel af det 20. århundrede fi ndes der næppe to mere markante russiske stemmer end Andrej Sakharov (1921-1989) og Aleksandr Solsjenitsyn (1918- 2008). De var allierede i kampen mod det sovjetiske regime, fi k begge nobelprisen, men de havde vidt forskellige syn på Rusland, landets forhold til sine naboer og dets plads i verden. Den uenighed trækker dybe spor i russisk historie. Vi vil sætte rammen for debatten mellem Sakharov og Solsjenitsyn og se på, om de i dag har noget at sige til deres landsmænd og til verden.

Kl. 19.30 Teaterforestilling: Kældermennesket
v/ Teater Asterions Hus

En rablende og humoristisk galde fra undergrunden baseret på Dostojevskijs roman ”Optegnelser fra et kælderdyb”. Samarbejde mellen Wikke og Rasmussen fra Græsted fi lm og skuesspillerne Peter Kirk og Tilde Knudsen fra Teater Asterions Hus.

 

FREDAG DEN 7. MARTS

Kl. 10.00 Tidlig russisk modernisme
v/ Mathilde Teglgaard Nielsen

Russisk modernisme i de første årtier af det 20. århundreder afspejler modsigelserne i samtidens russiske kultur. Kunstnerne er optaget af traditionelle russiske motiver og emner og samtidig i dialog med de mest radikale trends indenfor moderne europæisk kunst. I dette foredrag kigger vi på grupperinger og strømninger i tidlig russiske modernisme: neo-primitivisme, russisk futurisme, rayonisme, suprematisme og konstruktivisme og møder kunstnere som Natalia Goncharova, Mikhail Larionov, Olga Rozanova, Kazimir Malevich og El Lissitzky.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller pilates v/ Louise Brandstrup

Kl. 15.30 Håb og håbløshed hos Dostojevskij – om helten og den hellige dåre
v/ Jacob Hou

Foredraget vil præsentere og diskutere Dostojevskijs kredsen om kristendommens – og livets – store spørgsmål i romanerne Idioten og Brødrene Karamazov. I Idioten følger man Fyrst Mysjkins fortvivlende favntag med det korrumperede Petersborgs bedre borgerskab, og det ender ganske katastrofalt: En verden, hvor alt tilsyneladende er tilladt, står tilbage uden frelsende perspektiver. Men i Brødrene Karamazov, Dostojevskijs sidste roman , som af mange også betragtes som den mest fuldendte, gives der svar på tiltale. Her møder man forfatterens erklærede helt, Aleksej Fjodorovitj Karamazov, yngste bror i den karamazovske
søskendefl ok, som skal genfi nde troen på det kristne budskab i dødens rådne lugt.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen – efterfulgt af afslutningsmiddag og musikalsk underholdning
v/ Erichsen, Friis og Engholm

 

LØRDAG DEN 8. MARTS

Kl. 8.45 Morgensamling – herefter afrejse fra Rude