Om at være kursist på Rude Strand Højskole

På højskolemanér

Ankomst og afrejse
Ankomst er sædvanligvis mellem kl. 13.00 og 14.00. Ved ankomst bliver du taget imod af vores personale og vores frivillige.

Forud for introduktion til kurset, serveres kaffe, te og varme boller.

Afrejse sker som regel efter morgensamlingen den sidste dag kl. ca. 9.15

OBS: Rådfør dig i øvrigt med programmet for det kursus, du deltager på.

Parkering
Der findes p-pladser ved skolen og på offentlig p-plads ca. 100 meter syd for skolen.

Handicapvenlig
Vores højskole er naturligvis ælde- og handicapvenlig, men man skal være fuldt selvhjulpen under opholdet.

Opholdet sker på højskolemanér:
Vores værelser er pæne og rene, og sengen er redt, når du kommer, og du får et sæt håndklæder, der skal række til hele ugen.
Ellers er værelserne nøjsomt udstyrede – så hvad, du skal bruge af shampoo, badetøfler, kuglepen, servietter, vækkeur, ekstra håndklæder etc. skal du selv pakke i kufferten.

Vi hjælper hinanden
På ægte højskolemaner hjælper vi hinanden med at dække bord, rydde af, lægge aviser på plads etc.
Sagt med andre ord: Vi er en skole og ikke et luksus-badehotel-ophold – selvom udsigten, stranden og buffeten er til det.

HUSK
Badetøj, badehåndklæde og tøj til motion.

 

Et typisk dagsprogram

Dagene er ikke helt ens i de forskellige kursusuger, men i store træk ser de således ud:

Kl. 07.20 Mulighed for morgenmotion
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling
Kl. 10.00 Foredrag / undervisning
Kl. 12.00 Frokost
Mulighed for fysisk aktivitet eller pause
Kl. 15.00 Kaffe, te og kage
Kl. 15.30 Foredrag / undervisning
Kl. 18.00 To-retters aftensmad
Kl. 19.30 Aftenarrangement
Aftenkaffe, te og lidt sødt

Maden

EGET KØKKEN
Højskolen har eget produktionskøkken, hvor maden bliver tilberedt med både kærlighed og smil. Her er indstillingen, at måltidet skal være et opløftende frirum, hvor både smag, duft og “noget til øjet” giver en helhedsstemning med overraskelser, som alle ser frem til. Her anvendes i vid udstrækning økologiske basisprodukter, og det meste er hjemmelavet fra bunden.

Vi kan tage hensyn til allergier, diabetes samt ønske om vegetarmad. Giv gerne besked ved tilmelding og i køkkenet ved ankomst.

Tilbud om aktiviteter
Der er nærmest altid et fuldt program at følge, når man er på højskole. Men tidligt om morgenen, i timerne efter frokost eller ved aftenstide bliver man ofte tilbudt én eller flere aktiviteter – gerne med bevægelse, da vi sidder meget ned på en højskole.

Morgenmotion (hver morgen klokken 07.20)
Morgenmotion på Rude Strand er en halv times pulsen lidt op og mild stræk- og styrketræning. Med musik og enkelte redskaber arbejdes hele kroppen igennem, så man får gang i blodomløbet og lidt sved på panden. Seancen afsluttes med udstrækning. Og måske et havbad!?

Gåtur
Her tilbydes en guidet gåtur fra højskolen og ud i lokalområdet omkring Rude og Saksild. Turen varer ca. en time og foregår i et behageligt tempo med god tid til stop og fortællinger undervejs. Som guide ses ofte én af højskolens lokalkendte frivillige eller én af skolens lærere.

Krolf
Krolf er en krydsning af kroket og golf. Spillet går i al sin enkelthed ud på, at få en kugle i et hul på færrest mulige slag. Her har du mulighed for at prøve spillet på én af Danmarks absolut smukkest beliggende krolfbaner. Nemlig i højskolens egen park mod hav og strand.

Pilates
Pilates er styrke- og smidighedstræning af mave, ryg og lænd, der foregår stående og liggende på en måtte. Øvelserne er lette og udføres ved hjælp af det naturlige åndedræt. Pilates er enkel og skånsom styrketræning for både mænd og kvinder. Timen afsluttes ofte med en dejlig, guidet afspænding.

SANS
SANS betyder sang med en dans og er et koncept udviklet specielt til seniorer af DGI i samarbejde med Hjernesagen. SANS er indstudering af toner og trin til en kendt sang. I løbet en times SANS vil man lære både cha-cha-cha, wienervals og måske rock´n roll… og garanteret føle sig ret glad i låget!

Dans dig glad!
Vi flytter fødderne til god og glad musik, svinge hofterne og får pulsen lidt op. Det handler om at have det sjovt, udfordre hjernen lidt og måske bevæge os, som vi næsten har glemt.

Yoga
Yoga er udøvelse af forskellige stillinger, åndedrætsøvelser og afspænding, hvis formål er at øge kroppens vitalitet, sundhed, og skabe fysisk og mentalt balance. Yoga findes i mange variationer, men fælles for dem alle er, at de nedsætter stress og øger styrke og bevægelse.

Kreativt værksted
I vores lille, kreative værksted, hvor også vores ”blomsterpiger” udfolder sig, kan man hygge sig med maling, decoupage, blomsterbinding, dekorationer, påske- og julepynt eller andet kreativt. Enten med hjælp fra vores personale eller frivillige – eller på egen hånd. Værkstedet er altid åbent.

Let korsang
Vi vover os ud i et par kendte højskolesange og tilfører dem to eller tre stemmer – afhængig af, hvilket ”næb” vi synger med. Det er ikke en forudsætning, at man nogensinde har prøvet at synge i kor før. Men det kan være en oplevelse at prøve det for allerførste gang!

Musik på seniorhøjskolen

Stillevandring
At gå uden at tale sammen og forholde sig til andre end én selv, er en dejlig oplevelse. Selvom det for nogen kan virke underligt eller lige måske ligefrem udfordrende, så foregår det her i tryghed og fredsommelighed – og i ca, en times tid. Så åbner vi munden igen!

Syng og sank
Som optakt til fredagens festaften går vi en tur i lokalområdet og ved stranden og finder blomster at dekorere festbordet med. Undervejs standser vi op og synger en sang fra højskolesangbogen, som vi selvfølgelig har med på gåturen.

Andre aktiviteter - til fri afbenyttelse

Terrasse med flot udsigt over havet til Helgenæs, Tunø og Samsø. Kom tæt på med havkikkerten

Krolfbaner i parkanlægget ned mod stranden

Petanquebane ved terrassen

Vandrestave og cykler

Bevægelsessal

Bordtennis

Diverse bræt- og andre spil og bøger

Tv-stue med bibliotek

To daglige aviser

Gratis bus tur/retur Skanderborg St.
Der går tog til Skanderborg og vi kan hente dig ved Skanderborg Station i vores egen minibus. Turen er gratis.
Husk blot ved tilmelding at oplyse, om du ønsker at blive hentet.

Sangen »En have ved Havet« bliver sunget på de fleste af højskolens kurser. Sangen er skrevet af højskolens musiklærer Helge Teglgård og her sunget af Rude Strand Sangkor.
(obs: videoen er fra 2019.)

Du kan læse sangteksten HER

Kurser med ledige pladser