29. april – 4. maj 2024

Kursus nr. 18

KURSET ER AFHOLDT

I 1944 blev situationen optrappet i det besatte Danmark. Folkestrejken lammede København, sabotage-aktioner bredte sig rundt i landet, tyskerne slog til mod det danske politi, og mange betjente blev deporteret til fængsler og KZ-lejre syd for grænsen. I Aarhus blev universitetet bombet af fly fra Royal Air Force.

I 80-året for de dramatiske begivenheder ser vi tilbage på slutspillet – den sidste og afgørende del af besættelsen – med spændende fortællinger og gæster samt tidens sange, film, musik og mad.

På en heldagsudflugt besøger vi bl.a. Viborg, hvor dramatiske begivenheder fandt sted under og efter krigen.

UDFLUGT
Viborg med Undallslund og mindelunden ved Kongensbro

MEDVIRKENDE
• Ditlev Tamm, dr.jur. et phil., professor emeritus i retshistorie
• Henrik Lundtofte, ph.d., leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden
• Therkel Stræde er lektor emeritus i tysk samtidshistorie ved Syddansk Universitet.
• Hans Christian Davidsen, kulturredaktør ved Flensborg Avis, forfatter
• Dorte Kook Lyngholm, ph.d., museumsinspektør på Viborg Museum
• Dorthe Chakravarty, historiker og forfatter
• Jacob Wendt Jensen, redaktør og forfatter
• Jakob Seerup, museumsinspektør, Bornholms Museum
• Gunhild Moltesen Agger, professor emerita, Aalborg Universitet

KURSUSLEDERE
Jørgen Koldbæk, Peter Kramer og Carsten Holvad

Program

MANDAG DEN 29. APRIL

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.30 Intro til kurset – præsentation

Kl. 15.30 Retsopgøret efter besættelsen
v/ Ditlev Tamm


Retsopgøret efter besættelsen er nok den mest omdiskuterede begivenhed i Danmarks nyeste historie. Ditlev Tamm udgav hovedværket om retsopgøret i 1984, men der fremkommer stadig nye detaljer. Ditlev Tamm er på vej med en ny udgave med hans vurdering af retsopgøret i dag.

Kl. 19.30 Krigens sange
v/ Peter Kramer
Bag om de få sange fra besættelsen, der er med i Højskolesangbogen og historien om nogle af sange, der blev smidt ud af sangbogen eller aldrig kom med.

TIRSDAG DEN 30. APRIL

Kl. 10.00 Den rå tid
v/ Henrik Lundtofte


Fra samarbejdspolitikkens sammenbrud til befrielsessommeren 1945 – og opgøret med de tyske topfolk, Werner Best, Günther Pancke og Otto Bovensiepen.
Henrik Lundtofte har bl.a. skrevet bøgerne Gestapo! Tysk politi og terror i Danmark og Håndlangerne: Schalburgkorpsets Efterretningstjeneste og Hipokorpset.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Husmor i en rationeringstid
v/ Dorthe Chakravarty


Besættelsesårene var udfordrende – med varemangel, dyrtid, rationeringsmærker og Richs kaffeerstatning i kopperne i stedet for Java-bønner. Det stillede store krav til de danske husmødre, som med opfindsomhed og sparsommelighed skulle sørge for mad på bordet hver dag, fortæller historiker og forfatter Dorthe Chakravarty.

Kl. 19.30 Nazismens sprog
v/  Therkel Stræde

Det Tredje Riges sprog var alle steder, på arbejdspladsen, på henkastede sedler og i dødsannoncer. Det ændrede hverdagen. ”Ord kan virke som små bitte doser arsenik,” mente Victor Klemperer. Therkel Stræde er lektor emeritus i tysk samtidshistorie
ved Syddansk Universitet.

ONSDAG DEN 1. MAJ

Kl. 10.00 Fup eller fakta i Matador
v/ Jacob Wendt Jensen


Lise Nørgaards og Erik Ballings tv-serie »Matador« opfattes af mange som en slags uofficiel Danmarkshistorie. Redaktør og forfatter Jacob Wendt Jensen skiller fup fra fakta f.eks. når det gælder skildringen af provinsbyen Korsbæk og dens indbyggeres liv og holdninger under den tyske besættelse af Danmark fra 1940 til 1945.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Nazisternes sidste tilflugt
v/ Hans Christian Davidsen


I en bizar lille enklave ved Flensborg fik ”Det tredje Rige” lov til at leve flere uger efter at krigen var tabt. Som om intet var hændt. Op mod 3.000 topnazister gemte sig i den gamle danske by, der blev nazisternes sidste tilflugtssted.
Hans Christian Davidsen, kulturredaktør ved Flensborg Avis, udgav i 2022 en bog om den utrolige historie.

Kl. 19.30 Rude Strand Quizzen – hvor ingen går hjem uden points
v/ Peter Kramer

TORSDAG DEN 2. MAJ

Kl. 09.00 Heldagsudflugt – I forrædernes fodspor


Ugens heldagsudflugt begynder i Viborg, hvor et nyt museum i Vestre Landsrets fornemme bygninger har fokus på retsopgøret efter besættelsen. Museet åbner næste år.
Dorte Kook Lyngholm, museumsinspektør på Viborg Museum, fortæller om planerne.
Vi besøger Undallslund Plantage, hvor 16 personer, dømt for landsforræderi, blev henrettet efter besættelsen – den ene af to henrettelsespladser i Danmark. Vi besøger også mindelunden ved Kongensbro, der i 1971 blev oprettet af tidligere danske frivillige i tysk tjeneste på østfronten.

Kl. 19.30 Filmaften

FREDAG DEN 3. MAJ

Kl. 10.00 Russerne på Bornholm
v/ Jakob Seerup


Selvom de sidste sovjetiske styrker forlod Bornholm i april 1946, vedblev den russiske tid at spille en rolle i bornholmernes bevidsthed under den kolde krig og frem til i dag. Var Bornholm blevet ’glemt’ af politikerne på Christiansborg? Og hvor slemme havde de egentlig været, de russiske soldater? Museumsinspektør Jakob Seerup, Bornholms Museum, fortæller om dramaet i 1945, hvor Rønne og Nexø blev bombet af sovjetiske fly, mens resten af Danmark fejrede frihedsbudskabet.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Besættelsen i biografen
v/ Gunhild Moltesen Agger


Allerede i 1945 kom den første spillefilm om besættelsen, ”Den usynlige hær”. I 2023 kom den nyeste, ”Når befrielsen kommer”. Imellem de to finder vi en lang række andre film, som har tolket perioden forskelligt. Professor Gunhild Moltesen Agger giver et bud på, hvorfor krigsfilmene stadig er populære, selv om årene 1940-45 rykker stadig længere tilbage i det historiske arkiv.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen – herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning.

LØRDAG DEN 4. MAJ

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse