10 – 15. juni 2024

Kursus nr. 24A

Kurset er afholdt

 

Tag din cykel med på højskole. Om det er en el-cykel, almindelig cykel eller en mountainbike er lige meget – så længe, den bare er i ”god form” i såvel dæk som gear.

Sammen vil vi cykle mellem 30 og 45 kilometer om dagen. Vi bliver kørt ud i bus med trailer – og cykler hjem til Rude Strand. Du får en oplevelse af smukke Østjylland, mens vi tramper afsted. Vi gør holdt, og du får fortællinger om noget af det, vi ser.

Vi skal til Samsø, Alrø, Aarhus, Norsminde Fjord, Solbjerg sø og rundt i Hads Herred. Vi får bragt mad og kaffe ud. To heldagsture og tre eftermiddagsture. Vi ser alle godt ud med cykelhjelm.

Hjemme fortsætter højskolelivet med fællessang, gode foredrag og fremragende mad. Kurset ligger parallelt med et krop-, hjerne- og hjertekursus og et vandrekursus.

MEDVIRKENDE
• Tor Fabian, fysioterapeut og leder af træningsprojektet SICK
• Peter Thybo, sundhedsinnovator og forfatter
• Linn Trentel Busch, fysioterapeut og indehaver af ErgoPro
• Helge Teglgård, højskolelærer og musiker
• Louise Brandstup, højskolelærer og tidl. journalist
• Simon Høegmark, ph.d i natur og sundhed, direktør i ViNatur

CYKELGUIDE
Dennis Kragh Thomsen

KURSUSLEDER
Carsten Holvad, forstander

Program:

MANDAG DEN. 10. JUNI

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, the og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Cykling i lokalområdet


Vi starter med en kort tur i lokalområdet. Vi cykler blandt andet gennem sommerhusområderne omkring Saksild Strand og Dyngby Strand, samt Dyngby, Bjerager og Rørt. Ca.13 km.

Kl. 19.30 Fællesskaber styrer
v/ Tor Fabian


Vi er flokdyr, og betydningen af stærke fællesskaber må ikke undervurderes. Dette gælder også, når vi skal bevæge os selv og andre. Alt tyder nemlig på, at det er lettere at forblive aktiv, når det er i fællesskab med andre.
Mød Tor Fabian, der i 9 år har drevet et af Danmarks største selvorganiserede træningsfællesskaber: SICK Project. Et fællesskab, der har 3 mantraer:
ALLE kan være med
ALT er gratis
ALT kan ske
Tor leverer et fællesskabsfyldt oplæg, hvor vi kommer op af stolene og får smil på læberne.

 

TIRSDAG DEN 11. JUNI

Kl. 10.00 Lev et godt seniorliv med Det Dobbelte KRAM
v/ Peter Thybo


Helbred er, hvordan man har det. Modstandskraft er, som man ta’r det.
Peter Thybo er en af landets førende eksperter inden for sund livsstil og mental sundhed, og med afsæt i den nyeste sundhedsforskning på ældreområdet stiller han skarpt på de vigtigste beskyttende faktorer, der ligger bag et godt seniorliv og trivsel i hverdagen. I foredraget udfolder Peter sin sundheds- og trivselsmodel Det Dobbelte KRAM.
Modellen supplerer de traditionelle KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) med et mentalt sundheds-KRAM, Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring, som har afgørende betydning for mental sundhed og trivsel.

Kl. 13.00 Cykling ved Gyllingnæs og Alrø
Vi kører med bus og trailer til Gylling, og herfra cykler vi ud på Gyllingnæs, rundt om Lerdrup Dyb, over dæmningen til Alrø og fortsætter til ”Verdens Ende”. Herfra cykler vi hjem gennem Hads Herred, og vi får kaffe undervejs. Ca.45 km.

Kl. 19.30 Smarttræning
v/ Linn Trentel Busch


VI afprøver hjernens fantastiskheder. Vi træner hjernen på en sjov og effektiv måde og udfordrer den ved at bede om noget, den måske ikke er vant til. Vi træner både hver for sig og sammen, da hjernen elsker at være social.

 

ONSDAG DEN 12. JUNI

Kl. 08.45 Heldagstur på Samsø


Vi kører og sejler med bus og trailer til Sælvig, hvor vores heldagscykeltur på smukke Samsø starter. Vi bliver på sydøen, hvor vi ad små veje kommer gennem hyggelige små landsbyer. Vi kører helt ned til Vesborg Fyr og nyder udsigten. Herefter går turen til Brundby, Ballen, Besser, Besser Rev og Stavns Fjord. Vi får frokost og kaffe undervejs.

Kl. 20.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

 

TORSDAG DEN 13. JUNI

Kl. 10.00 Vi er natur
v/ Simon Høegmark


Simon præsenterer hvor mange positive gevinster, der er ved at opholde sig mere i naturen. Naturen kan både fremme vores krop og trivsel, booste immunforsvaret og øge vores mentale sundhed. Med udgangspunkt i den nyeste forskning og viden om naturens gavnlige virkninger på vores krop, hjerne, følelser, sanser og immunforsvar, fortæller han om, hvordan sansninger og stemninger i naturen ligefrem kan have en helbredende effekt på os.
Kom med på en tidsrejse og få et inspirerende indblik i vores unikke krop og sind og de urinstinkter, vi har nedarvet fra vores tidlige forfædre, som levede i og af naturen. Der er nemlig meget, vi kan lære af jæger-/samlerkulturen og bruge i vores moderne, travle liv.
Simon fortæller, hvordan denne forståelse af vores egen natur kan hjælpe os til at få en større balance, nærvær og glæde ind i vores liv.

Kl. 13.00 Norsminde, Solbjeg Sø og syd om Odder


Vi cykler en smuk og noget kuperet tur. Først med udsigt over Norsminde Fjord så videre ad små veje til Malling og ad cykelsti langs Solbjerg Sø. Hjemturen er syd om Odder. Ca. 35 km

Kl. 19.30 Landet Danmark dannede
v/ Louise Brandstrup


Salige Grundtvig ville revne af stolthed. Demokratisk dannelse efter ærkedanske forbilleder – og så langt ude i junglen! Kom med på rejse til et knaldgrønt og usædvanligt fredeligt land.

 

FREDAG DEN 14. JUNI

Kl. 10.00 Heldagstur til Aarhus


Vi kører i bus til Brabrand Sø. Vi cykler rundt om søen og fortsætter ind til Aarhus centrum, videre ud til Aarhus Ø og langs den nye havnefront til Sydaarhus, hvor vi nyder Den Uendelige Bro. Herefter kører vi ad gode cykelstier og skovveje gennem de smukke Moesgårdskove forbi Ajstrup Strand og hjem til Rude Strand. Ca. 45 km.

Kl. 18.00 Hvidvin på terassen
Herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning med Jazzpop4.

 

LØRDAG DEN 15. JUNI

Kl. 09.00 Kort morgensamling – Herefter afrejse.