16.-21. september 2024

Kursus nr. 38

Standardpris kr. 5.250,-

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

 

Vi nyder septembers himmel, der er så blå. Og vi rykker indenfor, hvor spændende foredragsholdere vil forkæle os med nye perspektiver på livets gang og sørge for godt med vitaminer til både hjerne og hjerte.

Vi skal nyde tryllerierne fra højskolens køkken, synge fra Højskolesangbogen – og vi skal på hele tre udflugter i dejlige Østjylland: Skanderborg med besøg på Himmelbjerget, Den Genfundne Bro og Ejer Bavnehøj. Aarhus med sightseeing i bus eller på to ben – og så skal vi en hel dag til skønne Samsø.

UDFLUGTER
Eftermiddag i Aarhus
Heldagsudflugt til Søhøjlandet
Heldagsudflugt til Samsø

MEDVIRKENDE
Malene Bjerre, forstander Marielyst Højskole
Søren Schelling, sanger og operaformidler
Søren Jensen, historiker og musiker
Louise Brandstrup, højskolelærer

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad, forstandere

Program:

MANDAG DEN 16. SEPTEMBER

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Præsentation og introduktion til kurset

Kl. 16.15 Rude Strand Højskole – en del af Østjylland
v/ Carsten Holvad

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

 

TIRSDAG DEN 17. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Virkeligheden er til – et foredrag om Tage Skou-Hansen
v/ Aage Augustinus

”Der må ske noget i livet, før der kan ske noget i kunsten”. I forfatteren Tage Skou-Hansens eget liv satte de sidste besættelsesår dybe spor i et omfattende forfatterskab, hvor han brugte sine erfaringer bl.a. fra modstandskampen. I sine 7 romaner om Holger Mikkelsen tager Tage Skou-Hansen livtag med sin egen historie og den store samtidshistorie. Med sin troværdige menneskeskildring og sit realistiske tidsbillede af Danmark fra besættelsestiden og frem til år 2000 er der tale om en nyklassiker i dansk litteratur.

Kl. 13.15 Udflugt til Aarhus

Turen begynder med en spændende rundvisning omkring den nye havnefront, den helt nye Aarhus Ø. Herefter besøger vi DOKK1, som er det nye, imponerende borger- og kulturhus på Aarhus havn. Efter frokosten er der byvandring forbi Aarhus Teater, Aarhus Domkirke og Strøget til rådhuset – tegnet af Arne Jacobsen – hvor vi rundvises ud og inde. Turen slutter med medbragt kaffe ved kunstmuseet Aros og Musikhuset Aarhus.

Kl. 19.30 Sange fra Dronningens regeringstid
v/ Søren Jensen

I 52 år regerede Dronning Margrethe den 2. Danmark. Historikeren og pianisten Søren Jensen har samlet en række danske sange fra perioden, der startede med EF-afstemning og en ordentlig øretæve til de etablerede partier – og hen om slutningen endte med en kollektiv nedlukning af samfundet med en overraskende grad af samfundssind. Det bliver et genhør med sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange om klassekamp, parterapi, fodbold, national samling og meget mere…

 

ONSDAG DEN 18. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Heldagsudflugt til Søhøjlandet

En dejlig bustur gennem det smukke Østjylland med fortællinger undervejs og flere stop med mulighed for kortere gåture. Vi kører til Vestbirk, hvor vi går en kort tur til den smukke Genfundne bro. Herefter kører vi Slåen Sø, hvor vi går en fin lille tur i skoven med udsigt over søen. Turen fortsætter til Himmelbjerget, hvor vi bl.a. oplever den storslåede udsigt ud over Julsø. På vej tilbage til højskolen gøres stop ved Ejer Baunehøj.

Kl. 19.30 Dans for seniorer
v/ Helle Bak Holvad

 

TORSDAG DEN 19. SEPTEMBER

Kl. 10.00 Kend dine kvinder i Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård


19. udgave af Højskolesangbogen er en mærkbar fornyelse med markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur
eller pilates
v/ Louise Brandstrup

Kl. 10.00 Født flokdyr
v/ Louise Brandstrup

Mennesker er helt igennem relationelle væsener, der kun udvikler sig i mødet med artsfæller. Følelsen af at tilhøre en flok er en betingelse for vores trivsel. Vi bliver klogere på, hvorfor det dog er sådan? Vi morer os med begreber som spejling og nudging i forskellige former for fællesskaber – også de digitale.

Kl. 19.30 Øjeblikke i en verden af opera
v/ Søren Schelling

Hvis der er noget operaens verden er rig på, så er det store øjeblikke – hvilke der er de største, afhænger af øjnene, der ser, og ørerne, der hører. Sanger, forfatter og operaformidler Søren Schelling vil give sit bud i form af en udsøgt buket af operaøjeblikke fremført live til eget klaverakkompagnement. Musikken bliver kædet sammen af små fortællinger fra operaens verden, der tilsammen skaber en stemningsfuld æstetisk helhed.

 

FREDAG DEN 20. SEPTEMBER

Kl. 08.45 Heldagsudflugt til Samsø

Vi pakker bussen med Rude-kokkenes lækkerier til hele dagen og tager morgenfærgen til Samsø, hvor vi skal opleve øen fra syd til nord og i bredden.
Først kører vi igennem Samsøs afvekslende natur og til nordspidsen, hvor vi spiser frokost ved smukke Issehoved. Herfra kører vi til idylliske Nordby med klokketårnet, gadekæret og de små hyggelige forretninger. Her bliver der tid på egen hånd, inden vi fortsætter over Langøre med kirken og det lille fiskerleje – og videre til vores sidste stop i Ballen by. Her er der igen tid på egen hånd, før vi sætter kursen mod færgen og fastlandet igen.
Vi har selvfølgelig højskolesangbogen med hele dagen, så der er stor risiko for sang, hvor vi når frem!

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen.
Herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning.

 

LØRDAG DEN 21. SEPTEMBER

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.