7. – 12. april 2025
Kursus nr. 15
Standardpris kr. 5.850,-
I mere end 1000 år har Danmark været et kongedømme. En styreform, der støttes af et stort flertal i befolkningen, men også diskuteres. Kongehuset samler befolkningen og giver historisk kontinuitet, siger tilhængerne.
Nej, det er både dyrt og udemokratisk med alle privilegierne og et statsoverhoved, der arver tronen, og som ikke er folkevalgt, mener modstanderne.
Kong Frederik 10. og Dronning Mary er de royale frontfigurer. Vi diskuterer hvilke fakta og fortællinger, der gemmer der sig bag facaderne.
Vi vil afprøve nogle af vores meninger, men også samles om gode danske sange, musik, film og mad.
MEDVIRKENDE
• Line Bjerre Kristensen, kongehushistoriker
• Rene Karpantchof, historiker og forfatter
• Lis M. Frederiksen, journalist og kongehusets første informationschef
• Benno Blæsild, historiker og kunsthistoriker
• Ulla Terkelsen, seniorkorrespondent, TV2
• Trine Larsen, tidl. hofreporter, Billed-Bladet
• Christian A. Nørgaard, kommandør, kammerherre, jagtkaptajn og tidl. chef for Kongeskibet Dannebrog
• Søren Jensen, pianist og historiker
UDFLUGT
Kurset inviterer på en heldagstur til Ebeltoft med Fregatten Jylland og haven omkring Marselisborg Slot i Aarhus.
KURSUSLEDERE:
Jørgen Koldbæk, journalist, medstifter og tidl. direktør på Skandinavisk Film Kompagni og Peter Kramer, forfatter, tidl. journalist på bl.a. Ekstra Bladet, DR mfl. redaktionschef på TV2 Nyhederne og direktør for TV2/Østjylland
PROGRAM
MANDAG DEN 7. APRIL
Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.30 Intro til kurset – præsentation
Kl. 15.30 Danmarks nye kongepar
v/ Line Bjerre Kristensen
Den 14. januar 2024 blev Kong Frederik 10. udråbt som ny regent i Danmark, og sammen med Dronning Mary fører han nu monarkiet videre under mottoet ”forbundne, forpligtet for Danmark”. Historikeren Line Bjerre Kristensen ser tilbage på kongeparrets første tid med særligt blik på, hvordan de mange traditioner, der knytter sig til kongehuset, er blevet fulgt eller brudt efter tronskiftet.
Kl. 19.30 Sange fra Dronning Margrethes regeringstid
v/ Søren Jensen
I januar 2022 fejrede Dronning Margrethe sit 50-års regentjubilæum. Det inspirerede Søren Jensen til at samle en række danske sange, som blev skabt i hendes regeringstid. En periode, der startede med EF-afstemning og en ordentlig øretæve til de etablerede partier – og endte med en kollektiv nedlukning af Samfundet med en overraskende grad af samfundssind. Vi synger fællessange om klassekamp, parterapi, fodbold, national samling og meget, meget mere…
TIRSDAG 8. APRIL
Kl. 10.00 Storm på slottene!
v/ René Karpantchof
Danskerne har elsket deres konger … men ikke hele tiden. René Karpantchof fortæller hårrejsende historier om kup, højforræderi og stormløb mod kongehusets slotte fra 1771 til 1920 og om den af samfundseliten frygtede pøbelmasse. René Karpantchof udgav i 2019 en af årets mest roste historiske bøger, De stridbare danskere, om danmarkshistorien frem til 1920. Næste år udkommer næste bind, De ekstreme danskere, der rækker frem til 1939.
Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet
Kl. 15.30 Kongehuset set indefra
v/ Lis M. Frederiksen
Efter sin tid i DR, bl.a. som chef for TV-Avisen, blev Lis M. Frederiksen presse- og kulturråd på den danske ambassade i Washington D.C. Hun blev efterfølgende ansat midlertidigt i kongehuset for at organisere kronprinsparrets – nu kongeparrets – bryllup den 16. maj 2004. Det blev den største mediebegivenhed i Danmark nogensinde med repræsentanter fra 34 lande. Siden blev hun kongehusets første informationschef fra 2004 til 2007. I dag er hun bl.a. formand for Domsognets menighedsråd i Roskilde. Lis M. Frederiksen fortæller om den specielle arbejdsplads – kongehuset set indefra.
Kl. 19.30 Filmaften
ONSDAG DEN 9. APRIL
Kl. 10.00 Marselisborg Slotspark – kulturperlen ved bugten
v/ Benno Blæsild
Ud mod Aarhusbugten ligger Marselisborg Slotspark, og det er en kulturperle i verdensklasse på 130.000 kvadratmeter, mener historiker og kunsthistoriker Benno Blæsild. Han fortæller historien om slottet – og om haveanlægget, hvor Dronning Margrethe og Prins Henrik gennem 50 år skabte et unikt samspil mellem park og kunstværker.
Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet
Kl. 15.30 Monarkiet i medgang og modgang
v/ Ulla Terkelsen
I sin lange karriere som journalist har TV2´s seniorreporter Ulla Terkelsen fulgt kongehuset i medgang og modgang. Hun stod for Dronning Margrethes første live- TV-interview nogensinde ved 40 års regentjubilæet i 2012 og har kommenteret en stribe store royale begivenheder. Ulla Terkelsen åbner for en fortælling om monarkiet og medierne – med et sideblik til det kriseramte britiske kongehus.
Kl. 19.30 Tæt på de kongelige i over 30 år
v/ Trine Larsen
Det er blevet sagt, at hun er den uden for kongehuset, der kender kongehuset bedst. Derfor har Trine Larsen gang på gang været med, når der skal kommenteres store royale begivenheder. Hun har haft en lang karriere bl.a. på Billed-Bladet, der markedsfører sig som ”Danmarks royale ugeblad”, og viser billeder og fortæller inside-historier om livet med de kongelige.
TORSDAG DEN 10. APRIL
Kl. 9.00 Heldagsudflugt til Ebeltoft og Aarhus
Turledere: Peter Kramer og Jørgen Koldbæk
På dagens udfl ugt sætter vi kursen mod den fi ne gamle havneby Ebeltoft, som er hjemsted for et af den danske fl ådes klenodier, Fregatten Jylland. Vi går ombord og får en rundvisning i det restaurerede krigsskib, som deltog i slaget ved Helgoland, Danmarks eneste sejr i krigen i 1864.
Ti år senere fi k fregatten status som kongeskib, og der blev indrettet salon og soveværelse til de royale passagerer. Første togt gik til Island, og en senere sørejse med kongefamilien gik til Sankt Petersborg i Rusland. Efter frokost kører vi fra Ebeltoft gennem de smukke landskaber på Mols i retning mod Aarhus, hvor vi besøger Marselisborg Slotspark, inden turen går tilbage til Rude Strand.
Kl. 19.30 Højskoleaften: Derfor vælger jeg april
FREDAG DEN 11. APRIL
Kl. 10.00 Ridser i lakken – kongehuset og Hitlers Tyskland
v/ Peter Kramer
Bogen om kongehusets forbindelser til Hitlers Tyskland fra 1933 til 1940 blev en af de mest omtalte og omdiskuterede historiske bøger i 2024. Med udgangspunkt i en serie kendte og ukendte fotos fra danske, tyske og amerikanske arkiver fortæller Peter Kramer om fi re års arbejde med den kontroversielle bog.
Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet
Kl. 15.30 50.000 sømil med de kongelige
v/ Christian A. Nørgaard
Som Hendes Majestæt Dronningens jagtkaptajn og chef for kongeskibet Danmark havde Christian A. Nørgaard i en årrække ansvaret for de royale rejser til søs. 50.000 sømil blev det til i alt, bl.a. på togter til Grønland. Med den baggrund giver han os en fortælling om samarbejdet
med besætning og gæster ombord på skibet, der siden 1932 har været de kongeliges residens til søs.
Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen – herefter afslutningsmiddag og musikalsk underholdning.
LØRDAG DEN 12. APRIL
Kl. 8.45 Morgensamling – herefter afrejse