11.- 16. november 2024
Kursus nr. 46
Standardpris kr. 5.550,-
VENTELISTE (Ring venligst 86 55 89 44)
Vi vil oplyse denne mørke novemberuge med skønne toner, både de sarte, poetiske og de mægtige og mærkelige, med musikalske gæster på skolen, og med tur til Musikhuset Aarhus. Hér skal vi opleve og nyde værker af Fauré, Esa-Pekka Salonen og ikke mindst Bruckner´s smukke 4. symfoni.
Vi skal opleve ”øjeblikke af lykke” når pianist Christina Bjørkøe og digteren Niels Hav optræder med musik og poesi; vi får Bach’s violinkoncert i A-moll spillet hjemme i stuen; vi bliver taget med ind i et ganske specielt møde mellem jødisk og arabisk musikkultur; og vi dykker ned i en vild og kreativ, eksperimenterende epoke, når Mathias Hammer præsenterer det moderne musikalske gennembrud lige før 1. Verdenskrig – og senere sætter os alle på prøve med musikquiz!
Alt sammen serveret i en garniture af den helt rette højskoleånd med lækre måltider, gode samtaler og naturligvis masser af levende fællessang.
UDFLUGT
Koncert i Musikhuset Aarhus.
MEDVIRKENDE
Jesper Nordin, musikchef for Århus Symfoniorkester
Christina Bjørkøe, koncertpianist
Niels Hav, digter og forfatter
Neel Westerberg: violinist
Henrik Goldschmidt: musiker og forfatter
Carsten Holvad: højskoleforstander
Thomas Stolting: tidl. vært på P2 og DR Klassisk
Mathias Hammer: DR Radio- og TV-vært, pianist
KURSUSLEDERE
Søren Jensen og Helge Teglgård.
PROGRAM
MANDAG D. 11. NOVEMBER
Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.00 Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Introduktion til kurset
Kl. 16.15 Syng – det er klassisk
v/ Helge Teglgård
Det har afgørende betydning for højskolesangbogen, at klassisk uddannede komponister bidrager til fællessangen. Symfoniske værker, opera og kontrapunktisk tænkning kaster et helt særligt lys over den folkelige sang hos komponister som N.W. Gade, J.P.E. Hartmann, J.A.P. Schulz, Weyse og ikke mindst Carl Nielsen. Selv Mozart, Mendelssohn, Brahms og Beethoven er med i melodibogen. VI dykker ned i de klassiske værker, og nyder de mere end almindeligt gode melodier.
Kl. 19.30 Klassisk fællessang, fortsat
v/Helge Teglgård
TIRSDAG D. 12. NOVEMBER
Kl. 10.00 Livet i Musikhuset
v/ Jesper Nordin
En beretning i billeder, ord og toner om arbejdet med et stort musikforetagende; om den daglige ledelse af et symfoniorkester, om den generelle indsigt og de visioner, der præger arbejdet, krydret med masser af personlige oplevelser og anekdoter fra orkesterverdenen.
Kl. 15.30 Øjeblikke af Lykke – Musik og poesi
v/ Christina Bjørkøe og Niels Hav
Pianisten Christina Bjørkøe og digteren Niels Hav vil denne eftermiddag invitere os med ind i et poetisk-musikalsk univers; Christina Bjørkøe spiller værker af Johannes Brahms, Per Nørgård og Carl Nielsen, samt uddrag af Fanny Mendelssohns klavercyklus ”Das Jahr”. Niels Hav læser fra digtsamlingen ”Øjeblikke af Lykke”. Sammen fortæller de om musikken og komponisterne.
Kl. 19.30 Violinisten og hendes violin
v/ Neel Westerberg
Violinen er et af de vigtigste instrumenter i den klassiske musik. Men hvordan er det egentlig at spille violin, og hvad kræves der af en violinist? Det vil violinisten Neel Westerberg fortælle om, og hun vil give praktiske eksempler fra det store og varierede violinrepertoire. Måske vil hun endda give en lille prøvetime for begyndere…!
ONSDAG D. 13. NOVEMBER
Kl. 10.00 Forstanderen har ordet – med oplæg til debat
v/ Carsten Holvad
Hér bliver der taget fat på et alment, aktuelt emne og alle, er inviteret til at give deres mening til kende.
Kl. 15.30 Magthaverne og musikken
v/ Søren Jensen
Der siges at være koldt på magtens tinder, men er der også plads til musik? Musikken er jo gennem tiden blevet brugt til at hylde magthaverne, med trompeter, trommehvirvler og sange, men hvad har magthaverne hørt af musik – sådan rent privat? Har musikken haft betydning for deres liv og deres beslutninger? Og hvem har været de største musikelskere; de gode eller de onde magthavere? Det vil vi undersøge i dette foredrag med masser af musikeksempler og gode historier.
Kl. 19.30 Klassisk filmaften
TORSDAG D. 14. NOVEMBER
Kl. 10.00 Manden, der ville reparere verden med musik
v/ Henrik Goldschmidt
For Henrik Goldschmidt er musik medicin, og kan bruges til at bringe dødsfjender sammen. Han har arbejdet med krigsramte børn i Palæstina og Israel og har senest optaget 35 ukrainske elever på sin musikskole.
VI hører om hans dramatiske familiehistorie, om grundlæggelsen af The Middle East Peace Orchestra og om Goldschmidts Musikakademi – en skole på Nørrebro i København, hvor børn i udsatte positioner får gratis musikundervisning.
Kl. 15.30 Introduktion til Bruckner’s 4. symfoni
v/ Thomas Stolting
VI får en grundig forberedelse til besøget i Musikhuset med introduktion af det ene af aftenens værker, Bruckners stort anlagte fjerde symfoni.
Kl. 18.30 Afgang til Musikhuset Aarhus.
Hér skal vi nyde tre storslåede og poetiske værker for orkester og musikhusets monumentale Klais-orgel under den fælles overskrift ”Det guddommelige”. Først er det Fauré’s sarte og elegante ”Pavane”, dernæst Esa-Pekka Salonen’s farverige ”Sinfonia Concertante”, og sidst, men ikke mindst Bruckners mægtige fjerde symfoni. Solist er Iveta Apkalna på orgel, i spidsen for orkesteret står Pierre Bleuse.
FREDAG D. 15. NOVEMBER
Kl. 10.00 Det moderne gennembrud – storheds vanvid, eksperimenter og ægte følelser
v/ Mathias Hammer
I slutningen af 1800-tallet sang den romantiske æra på sidste vers. Det skønhedsdyrkende og nationale blev erstattet af hidtil uhørte udtryk, musikalsk vildskab og fremtidsforestillinger om en verden, hvor Gud er død og hvor demokrati, industrialisering og videnskabelige landvindinger har gjort mennesket til universets hersker. Mathias Hammer præsenterer tidsånden og de megalomaner som kom til at præge den dragende musikalske tidsalder. Fra Carl Nielsen til Richard Strauss, Mahler, Debussy, Stravinskij og den senere så forkætrede Arnold Schönberg.
Kl. 15.30 Den store Musikquiz
v/ Mathias Hammer
Der bliver gættet og gamblet, lyttet og leget når vi får testet vores musikviden af én af landets største og mest vidende musiknørder. Vi spiller i hold, kommer gennem det meste af musikhistorien, og der er præmier!
Kl. 18.00 Et glas hvidvin i dagligstuen – derefter treretters menu
Kl. 20.00 Musikalsk samvær, fællessang og måske en dans
LØRDAG D. 16. NOVEMBER
Kl. 9.00 Afslutning
Kl. 9.30 Afgang