DECEMBER

Kære kursister og venner af vores højskole

”Lige så snart, vi ved noget mere, glæder vi os til at dele det med jer”. Således sluttede vores seneste nyhedsbrev til jer. Så nu kan denne hilsen passende begynde med: VI GJORDE DET!

Det er nemlig lykkedes os at få finansieringen på plads til en udbygning af vores kære, gamle højskole – og vi er allerede i gang. Og det er jeres fortjeneste, kursister, at vi nu får opfyldt vores allerstørste juleønske! I kraft af jeres opbakning og villighed til at fortælle andre om vores dejlige sted på jorden.

Lad os gentage med det samme, at vi ikke er ude på at få flere ”elever i klasserne”. 70 kursister skal fortsat være vores yndlingstal. Det er på alle måder lige tilpas, synes vi.

Men vi får mulighed for at forbedre forholdene for alle, der er så glade for at være her. Og vi får mulighed for at invitere gæster med ved særlige foredrag og koncerter. En stor, moderne sal med panoramaudsigt over Kattegat bliver nemlig hovedgevinsten i byggeriet. Den bliver placeret smukt ind i skrænten, hvor forstanderparret havde deres have. Og deres hus faktisk også. Den nuværende forstanderbolig ryger nemlig i svinget, hvilket den også trængte til.

En ny forstanderbolig, syv helt nye enkeltværelser med eget bad, 16 ekstra parkeringspladser – og så altså en sal med plads til ca. 150 mennesker. Når det behøves vel at mærke. Ellers bare til 70. Nøj, hvor har vi meget at glæde os til!

Det larmer nok lidt

Selvom hele byggeriet foregår på den sydlige side af fløjen med dobbeltværelserne – og dermed langt fra spisesal, dagligstue og den nuværende foredragssal – så kan det ikke undgås at forstyrre os lidt i det kommende år og nogle måneder. Vi i personalet har besluttet at tænke – når det støver og støjer – at så er det lyden af noget godt, der kommer. Og vi vil alle gøre os umage for, at det generer jer så lidt som muligt.

Heldigvis skal selv de flittigste håndværkere også holde fyraften hver dag, så der er nok mest ballade, mens vi andre er optaget andetsteds på skolen. Det bliver godt – og det bliver færdigt den 1. marts 2025, har nogle stillet os i udsigt.

Allerede når jule- og nytårskursisterne stempler ind her lige om lidt, er det til de glade toner af en forstanderbolig, der er ved at blive pillet fra hinanden og sorteret til genbrug efter alle kunstens regler.

Men bare rolig. Helle og Carsten skal ikke bo under åben himmel. De er blevet genhuset i tidligere forstander Bjarne Nielsen Brovsts sommerhus, der ligger små 150 meter henne ad Kystvejen. Brovst døde i 2021, men hans børn har været så venlige at stille huset til rådighed for vores forstandere, mens vi bygger.

Personalet på vintertur

Ikke mere om byggeriet i denne omgang. Men I vil løbende blive underholdt. Vær vis på det. Vi kan slet ikke lade være med at fortælle, hvad hjertet er fuldt af.

”Nyt kursus hver uge året rundt” – sådan siger vi om Rude Strand, og så er det næsten ikke engang løwn. Men i skrivende stund har vi holdt lukket et par uger. Gulvene skal trods alt lige behandles og gøres klar til julefest og et nyt år. Værelserne skal have en ordentlig omgang – og personalet skal inviteres ud af rutinerne og i fællesskab se noget andet end Kystvejen 114.

Vi tager på tur sammen hvert andet år, og denne gang tog vi til Hamborg i tre dage. Vi var et lille selskab på 19, og på turen besøgte vi blandt andet Hamburger Kunsthalle og den imponerende A.P Møller skole i Slesvig by, hvor unge mennesker går i skole på dansk fra 7. klasse til og med studentereksamen. Det blev en smuk tur igennem winter-wonderland – i bus og naturligvis én med både klaver og højskolesangbøger. Vi skulle jo nødig plages af hjemve.

Således med et personale, fyldt godt op med oplevelser i fællesskab, glæder vi os til at byde gæster indenfor til de næste 63 planlagte kurser på Rude Strand Højskole! Vi kan igen se ind i et år, der besøgsmæssigt ser ud til at blive større end det, vi forlader lige om lidt.

Så endnu en gang:
Tusind, tusind tak for jeres opbakning til vores højskole, der giver os mulighed for at bygge. Vores byggeri er jeres byggeri.

Glædelig jul og rigtig godt nytår.

Kærlig hilsen
Personalet på Rude Strand Højskole og
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad, forstandere