29. april – 3. maj 2025
Kursus nr. 18
Standardpris kr. 4.950,-
KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelse så ring venligst 86 55 89 44)
Nu er bøgen helt sikkert sprunget ud – så vi vil springe med! Ud i en uge med forår, frisk luft, fællessang og inspiration. Foredragene i løbet af kurset vil forhåbentligt pirre din nysgerrighed, udfordre din hjerne og give dig ny viden og måske nye indsigter. Det er det, vi synes, højskole handler om.
På en halvdagsudflugt kommer vi i godt selskab med vores kyndige naturvejleder, som hjælper os med at tænde op under en kande bålkaffe og giver en smagsprøve på snaps af lokale urter. Vi skal desuden høre musik fra forskellige egne og tider og ikke mindst nyde udsøgte traktementer fra højskolens eget køkken.
Mød bl.a. forfatter og journalist Lise Kabell Søgaard, naturvejleder Carsten Bundgaard Lambeck og folkemusikduoen Svøbsk.
MEDVIRKENDE
• Søren Jensen, musiker og højskolelærer
• Rune Engelbreth Larsen, idéhistoriker og naturfotograf
• Lise Kabell Søgaard, journalist og forfatter
• Herre-ensemblet Mandhatten, Kolding v/ Jørgen Andersen
• Carsten Bundgaard Lambek, naturvejleder
• Carsten Holvad, højskoleforstander
• Aage Augustinus, tidl. højskoleforstander
• Tobias Wang, ph.D. og prof. Zoofysiologi, AU
• Iben Nagel Rasmussen, skuespiller
• Svøbsk v/ Maren Hallberg og Jørgen Dickmeiss
UDFLUGT
Hørhaven, Aarhus
KURSUSLEDER
Helle Bak Holvad og Helge Teglgård
PROGRAM
TIRSDAG DEN 29. APRIL
Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Intro til kurset – præsentation
Kl. 16.00 Rude Strand koret og fællessang
v/ Helge Teglgård
Kl. 19.30 Om giraffer, slanger, antiloper – og helt almindelige menneskers sundhed
v/ Tobias Wang
Hvordan kan oryx-antiloper klare de ekstremt høje temperaturer i den arabiske ørken uden at drikke vand? Hvordan kan slanger fortære et måltid på størrelse med dem selv, og hvordan lever giraffen med verdens højeste blodtryk?
Det er blot nogle af de mærkværdige egenskaber, der bliver vendt, når professor Tobias Wang fra Aarhus Universitet holder sit foredrag. Han forsker i dyrenes fysiologi og interesserer sig for, hvordan dyr kan trives i ekstreme miljøer, og måske endnu mere interessant – hvordan
denne viden kan være med til at forbedre forståelsen af vores egne sygdomme.
ONSDAG DEN 30. APRIL
Kl. 10.00 Danmark får 15 naturnationalparker – hvor og hvorfor?
v/ Rune Engelbreth Larsen
Naturen er i krise, men det er besluttet at etablere 15 NATURnationalparker med store dyr, bl.a. vildheste, elge og bisoner på arealer fra 5 til 50 kvadratkilometer. Hvor skal de placeres, hvad er meningen med de store dyr, og hvordan kan det egentlig gavne naturen? Begrebet ”naturnationalpark” stammer fra Rune Engelbreths bøger, og foredraget fokuserer på planerne og debatten om store dyr bag hegn.
Kl. 13.30 Mulighed for gåtur, SANS eller sang fra Højskolesangbogen
Kl. 15.30 Kirstens hjerne
v/ Lise Kabell Søgaard
I journalist Lise Kabell Søgaards familie er der en slags spøgelse, en skæbne, der aldrig er blevet talt ret meget om. Kirsten Abildtrup, lillesøster til journalistens farmor, havde skizofreni og døde i 1951 efter en behandling på et dansk sindssygehospital, bare 24 år gammel. Men hvad skete der egentlig med Kirsten? Spørgsmålet bliver begyndelsen på en rejse, der bevæger sig dybt ind i psykiatriens historie og 1940’ernes eksperimentelle behandlinger med chok og hjerneoperationer.
Kl. 19.30 Herre-ensemblet Mandhatten
v/ Jørgen Andersen
Siden 2001 har herreensemblet Mandhatten fra Kolding underholdt med jazz, folk, verdensmusik, dansk, nordisk og klassisk – a capella.
TORSDAG DEN 1. MAJ
Kl. 10.00 Højtlæseren
v/ Carsten Holvad
En spændende og dramatisk fortælling om et erotisk kærlighedsforhold mellem to personer fra hver sin generation. Historien udspiller sig i efterkrigstiden i Tyskland, hvor mangt og meget ønsker at gøre op med den forfærdelige fortid. Skyldspørgsmålet skal placeres, og nogen skal straffes. Historien handler desuden om, hvor langt vil den enkelte gå for ikke at blive afsløret og dermed beskytte sin egen integritet og værdighed.
Kl. 13.30 Udflugt til Hørhaven
v/ Carsten Bundgaard Lambek
Vi skal på tur til Hørhaven syd for Aarhus, hvor der er både skov, eng og strand. Vores kyndige naturvejleder, Carsten Lambeck vil bl.a. hjælpe os med at få øjnene op for vilde planter og urter, som er i sæson. Undervejs fortælles om urternes anvendelsesmulighederne og vi får lov til at smage lidt af Carstens urtesnapse. Der vil også være mulighed for at gå med på en lille vandretur i området. Sammen laver vi bål og hygger os med bålkaffe og fællessang i det fri.
Kl. 19.30 Da Danmark slap tøjlerne
v/ Søren Jensen
Lad os åbne den indre historiebog og genopleve de arbejdsomme 50’ere, de optimistiske 60’ere og de brogede 70’ere. Vi skal synge og snakke om forstadsidyl, nylonstrømper, beatleshår, Jens Otto Krag, konditræning og ø-lejre!
FREDAG DEN 2. MAJ
Kl. 10.00 Glæden ved at være til
v/ Aage Augustinus
Det er i virkeligheden ikke så let med glæden: Nutidens tankegang gør, at talen om de gode ting er svær, mens talen om elendighed tilsyneladende falder os let. Glæden er blevet overladt til børn, spejdere, tumper og naturfolk. Det er nærmest som om, man skal være dum for at være glad og naiv. Eller som Mark Twain lader en person sige: ”Er du glad i dag, er dit eget problem, der er nok at være ked af”.
Kl. 15.00 En hippie fl ytter til Holstebro
v/ Iben Nagel Rasmussen
Det er både dansk kulturhistorie og en dybt personlig beretning, når Iben Nagel Rasmussen fortæller om sin opvækst på landet i Saunte i Nordsjælland, forholdet til forældrene Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, det politiske engagement i tresserne, efterfulgt af rejserne gennem Nordafrika med Eik Skaløe. I 1966 ankom hun til Odin Teatret, der var immigreret fra Oslo i Norge til Holstebro i Vestjylland. Teatret bragte Iben til store internationale Festivals i halvfjerdserne parallelt med besøg i mere ydmyge afkroge af verden.
Kl. 18.00 Afslutningsmiddag og musikalsk underholdning v/ duoen Svøbsk
LØRDAG DEN 3. MAJ
Kl. 8.45 Morgensamling – herefter afrejse