10 – 15. juni 2024

Kursus nr. 24C

Kurset er afholdt

 

Sammen finder vi glæden ved at bevæge kroppen på en hensyntagende måde. For eksempel skal vi danse, træne udendørs, træne med bolde og gå tur på nye måder. Vi vil også lære, hvordan vi stimulerer vores hjerne og holder den frisk og fleksibel.

Ud over masser af dejlig bevægelse vil ugen være fyldt med fællesskab, oplæg, debat, refleksion, mentale øvelser, festlige indslag og fællessang, der vil fylde dit hjerte med livsmod, nysgerrighed og glæde.

Og så skal vi på en heldagsudflugt til dejlige Samsø sammen med resten af holdet.

Kurset ligger parallelt med et cykelkursus og et vandrekursus.

MEDVIRKENDE
• Tor Fabian, fysioterapeut og leder af træningsprojektet SICK
• Peter Thybo, sundhedsinnovator og forfatter
• Helge Teglgård, højskolelærer og musiker
• Carsten Holvad, forstander
• Simon Høegmark, ph.d i natur og sundhed, direktør i ViNatur

INSTRUKTØR
Linn Trentel Busch

KURSUSLEDER
Louise Brandstrup

Program:

MANDAG DEN. 10. JUNI

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, the og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Træning med og på redondobolde
v/ Linn Trentel Busch


Den lille bold med den store effekt. Vi skal lave en masse aktiviteter med bolden som omdrejningspunkt. Vi skal træne balance, styrke, puls, hukommelse og ikke mindst smilebåndet.

Kl. 19.30 Fællesskaber styrer
v/ Tor Fabian


Vi er flokdyr, og betydningen af stærke fællesskaber må ikke undervurderes. Dette gælder også, når vi skal bevæge os selv og andre. Alt tyder nemlig på, at det er lettere at forblive aktiv, når det er i fællesskab med andre.
Mød Tor Fabian, der i 9 år har drevet et af Danmarks største selvorganiserede træningsfællesskaber: SICK Project. Et fællesskab, der har 3 mantraer:
ALLE kan være med
ALT er gratis
ALT kan ske
Tor leverer et fællesskabsfyldt oplæg, hvor vi kommer op af stolene og får smil på læberne.

 

TIRSDAG DEN 11. JUNI

Kl. 07.20 Morgenpilates
v/ Louise Brandstrup

Kl. 10.00 Lev et godt seniorliv med Det Dobbelte KRAM
v/ Peter Thybo


Helbred er, hvordan man har det. Modstandskraft er, som man ta’r det.
Peter Thybo er en af landets førende eksperter inden for sund livsstil og mental sundhed, og med afsæt i den nyeste sundhedsforskning på ældreområdet stiller han skarpt på de vigtigste beskyttende faktorer, der ligger bag et godt seniorliv og trivsel i hverdagen. I foredraget udfolder Peter sin sundheds- og trivselsmodel Det Dobbelte KRAM.
Modellen supplerer de traditionelle KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) med et mentalt sundheds-KRAM, Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring, som har afgørende betydning for mental sundhed og trivsel.

Kl. 13.30 Naturtræning
v/ Linn Trentel Busch


“Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude!” Vi rykker ud og sammen nyder og anvender naturen som den perfekte ramme for at træne krop, hjerte og hjerne. Vi har fokus på sansning, balance, leg og relationer.

Kl. 15.30 Bevægeglæde
v/ Linn Trentel Busch
Den bedste motion, må jo være den du får dyrket! Men hvordan finder du ind til din ægte bevægeglæde, som sikrer høj motivation og bæredygtighed. Hør om de fire glædestyper, og lad os sammen reflektere over, hvad der skaber motivation og ægte bevægeglæde.

Kl. 19.30 Smarttræning
v/ Linn Trentel Busch


Vi afprøver hjernens fantastiskheder. Vi træner hjernen på en sjov og effektiv måde og udfordrer den ved at bede om noget, den måske ikke er vant til. Vi træner både hver for sig og sammen, da hjernen elsker at være social.

ONSDAG DEN 12. JUNI

Kl. 07.20 Morgengåtur – ca. 2,5 km.

Kl. 08.45 Heldagstur på Samsø


Vi kører i bus fra højskolen, sejler fra Hou og har bussen med på Samsø hele dagen. Fra Sælvig Havn kører vi til Ballebjerg, hvor vi nyder den skønne udsigt. Herefter kører vi til Samsø Labyrinten, hvor vi skal bruge både vores ben, vores hjerne og samarbejdsevner for at finde stier, mål og vejen ud igen.
Vores medbragte frokost nydes på Issehoved sammen med vandreholdet. Herefter kører vi til Nordby, hvor der bliver lidt tid på egen hånd i den idylliske landsby. Så kører bussen mod Langør, hvor der bliver mulighed for en kort gåtur (ca. 3 km.), som ender på Langør havn. Hvis man ikke ønsker at gå kører bussen til havnen. Herefter kører vi mod Besser Rev, hvor vi drikker kaffe. Her er der også mulighed for en kort gåtur (ca. 2 km.) ud på revet, inden vi vender næsen hjemad.

Kl. 20.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

 

TORSDAG DEN 13. JUNI

Kl. 07.20 Morgengåtur

Kl. 10.00 Vi er natur
v/ Simon Høegmark


Simon præsenterer hvor mange positive gevinster, der er ved at opholde sig mere i naturen. Naturen kan både fremme vores krop og trivsel, booste immunforsvaret og øge vores mentale sundhed. Med udgangspunkt i den nyeste forskning og viden om naturens gavnlige virkninger på vores krop, hjerne, følelser, sanser og immunforsvar, fortæller han om, hvordan sansninger og stemninger i naturen ligefrem kan have en helbredende effekt på os.
Kom med på en tidsrejse og få et inspirerende indblik i vores unikke krop og sind og de urinstinkter, vi har nedarvet fra vores tidlige forfædre, som levede i og af naturen. Der er nemlig meget, vi kan lære af jæger-/samlerkulturen og bruge i vores moderne, travle liv.
Simon fortæller, hvordan denne forståelse af vores egen natur kan hjælpe os til at få en større balance, nærvær og glæde ind i vores liv.

Kl. 13.30 SANS – sang med en dans
v/ Linn Trentel Busch
SANS betyder sang med en dans og er et koncept udviklet specielt til seniorer af DGI i samarbejde med Hjernesagen. SANS er indstudering af toner og trin til en kendt sang. I løbet en times SANS vil man lære både cha-cha-cha, wienervals og måske rock´n roll… og garanteret føle sig ret glad i låget!

Kl. 15.30 Træning i det fri
v/ Linn Trentel Busch
Vi skal træne alle de store muskelgrupper og få pulsen op ved hjælp af naturen fx. bevæge sig op og ned ad bakker, læne sig ind imod en træstamme, balancere på en pind eller løfte og svinge en gren fra side til side. Det bliver fedt, sjovt og svedigt på den gode måde.

Kl. 19.30 Landet Danmark dannede
v/ Louise Brandstrup
Salige Grundtvig ville revne af stolthed. Demokratisk dannelse efter ærkedanske forbilleder – og så langt ude i junglen! Kom med på rejse til et knaldgrønt og usædvanligt fredeligt land.

 

FREDAG DEN 14. JUNI

Kl. 07.20 Morgenpilates
v/ Louise Brandstrup

Kl. 10.00 Refleksioner på begrebet sundhed
v/ Linn Trentel Busch
I dette oplæg berører vi de mange sider af begrebet sundhed herunder fysisk, mental og social sundhed. En ting er teorier og anbefalinger, men hvordan implementere vi de gode råd i hverdagen?

Kl 13.30 Gåtur med opgaver
Vi går en rute på ca 3 km. med indlagte opgaver for krop, hjerne og hjerte.

Kl. 18.00 Hvidvin på terrassen
Herefter afslutningsmiddag og musikalt underholdning ved Jazzpop4.

 

LØRDAG DEN 15. JUNI

Kl. 09.00 Kort morgensamling – Herefter afrejse.