13. januar – 18. januar 2025
Kursus nr. 03
Standardpris kr. 5.350,-
KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelse så ring venligst 86 55 89 44)
Dette store, skønne og smukke land fuld af vilde, vidunderlige og voldsomme historier. På dette kursus vil vi søge større forståelse for – og indsigt i – de mange dilemmaer og udfordringer, der også er i dette komplekse samfund, hvor fortid og nutid smelter sammen på godt og ondt.
Hør oplæg og deltag i denne vigtige debat om, hvordan vi kan håndtere fortiden og samtidig sikre oprindelige folks demokratiske ret og måske kommende uafhængighed. Er det muligt at ændre verden og hele sår på samme tid?
Kom på højskole og mød ligesindede, der deler interessen for og nysgerrigheden på Grønland og Inuit. Mød bl.a. filmskaber Lin Alluna, forstander på Kofoeds skole, Robert Olsen, forsker Janne Flora og kunstner Aviaaja Ezekiassen.
Kurset er arrangeret i samarbejde med Det Grønlandske Hus i Aarhus.
UDFLUGT
Det Grønlandske Hus, Aarhus
MEDVIRKENDE
• Jette Rygaard, forfatter og forsker
• Janne Flora forsker ved Aarhus Universitet
• Robert Olsen, forstander Kofoeds skole
• Christoffer Karoff, forsker i astronomi ved Aarhus Universitet
• Heidi Zilmer, malermester og tapetkunstner
• Jonas Lage Roelsgaard, næstformand i Forening Norden
• Lise Andersen, forfatter
• Hanne Bjerre Lassen, Kommunikations- og kulturmedarbejder v. Det Grønlandske Hus, Aarhus
• Marie Kahlig, souschef og projektleder v. DetGrønlandske Hus, Aarhus
• Aviaaja Ezikiassen, kunstner
• Lin Alluna, fi lminstruktør
KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad
PROGRAM
MANDAG DEN 13. JANUAR
Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering – Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset
Kl. 16.00 Nyt fra Det Grønlandske Hus, Aarhus
Der bor ca. 4000 borgere med grønlandsk baggrund i Region Midtjylland. Det Grønlandske Hus ønsker at være et hjemsted for dem og skabe aktiviteter, hvor de kan være grønlandske uden spørgsmålstegn. Samtidig er huset et sted for læring, kulturudveksling, og åbenhed. I oplægget beskrives de aktuelle aktiviteter og projekter samt deres forbindelse til husets mission om at skabe et levende grønlandsk miljø og bedre rammer for grønlandske borgere i området.
Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård
TIRSDAG DEN 14. JANUAR
Kl. 10.00 Mellem mennesker og dyr
v/ Janne Flora
Antropologisk funderet foredrag med afsæt i feltarbejde i Ittoqqortoormiit og Qaanaaq, der fokuserer på fangst, ikke kun som en nødvendighed for økonomisk og fysisk overlevelse, men også som et udtryk for den komplekse viden, fangere og deres familier har om naturen og den verden, de lever i. Denne viden bunder i en anden opfattelse af forholdet mellem mennesker og dyr end den, man kender fra industri- og landbrugssamfund.
Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter
Kl. 15.30 Børns stemmer og billeder af deres Grønland
v/ Jette Rygaard
I projektet og bogen ”Børns stemmer og billeder af deres Grønland” præsenteres en samling fotografi er, produceret af en engageret gruppe studerende fra lokalsamfundene Illorsuit, Uummannaq, Sisimiut og Nuuk. Billederne er taget som en del af fotoworkshops afholdt i 2016-2017 og giver et indblik i livet for unge, der vokser op i Arktis i dag. De fortæller historien om fællesskab, hjem, venskab og nutidig inuitkultur set fra grønlandsk ungdoms perspektiv.
Kl. 19.30 Streetart i Sydgrønland
v/ Heidi Zilmer
Streetart-programmet Sanasa i Sydgrønland blev grundlagt i 2018 af Heidi Zilmer, som har rødder i Grønland. Sanasa tjener mange formål: at inspirere unge til at interessere sig for håndværk og billedkunst, at styrke samarbejdet mellem det lokale og nationale erhvervsliv, og at forskønne og fremme turismen i Sydgrønland. Vægmalerierne er resultatet af en række workshops, der blev tilbudt lokalt og ledet af Heidi Zilmer. Unge mellem 15 og 35 år blev inviteret til at indsende idéer til motiver til forskellige vægmalerier og gadekunstprojekter. Over 250 unge fra hele Grønland har deltaget i projektet siden 2018.
ONSDAG DEN 15. JANUAR
Kl. 10.00 Grønland, unge og det nordiske samarbejde
v/ Jonas Lage Roelsgaard
Hvad mener Foreningen NORDEN om Danmarks forhold til Grønland og om samarbejdet i Rigsfællesskabet? Hvad er foreningens tilgang til det nordiske samarbejde? Og hvordan gør man samarbejdet i både Norden og Rigsfællesskabet interessant for unge? Med krigen i Ukraine og Sverige og
Finland som medlemmer af NATO er det nordiske samarbejde igen blevet aktuelt. Men mens samarbejdet mellem de nordiske lande i disse år styrkes, slår samarbejdet i Rigsfællesskabet revner. Hvad skal der til for at styrke samarbejdet i Rigsfællesskabet, og hvad betyder den nye sikkerhedspolitiske situation for det nordiske samarbejde?
Kl. 13.30 Twice Colonized
v/ Lin Alluna
Filminstruktør Lin Alluna fortæller om sine overvejelser omkring filmen Twice Colonized, som hun selv har instrueret. Det er en barsk fi lm, der sætter temaerne om Grønlands oprindelige folks rettigheder og uafhængighed på spidsen. Linn vil lægge op til fi lmen, som vi skal se sammen.
Kl. 15.30 Se filmen Twice Colonized Den grønlandske menneskerettighedsaktivist, Aaju Peter har dedikeret sit liv til kampen for inuit i hele Arktis. Da en tragedie rammer blandt Aajus nærmeste, begiver hun sig ud på en personlig rejse for at konfrontere sin fortid og samtidig sikre oprindelige folks demokratiske
ret og uafhængighed. Efterfølgende er der mulighed for at debattere filmen med Lin Alluna.
Kl. 19.30 Dans for seniorer v/ Helle Bak Holvad
Herefter hyggeaften med mulighed for anekdoter fra kursister.
TORSDAG DEN 16. JANUAR
Kl. 10.00 Uummat – fortællinger fra hjertet
v/ Lise Andersen
Bogen ’Uummat- fortællinger fra hjertet’ udkom i 2016. (Uummat betyder hjerte på grønlandsk). Lise Andersen har interviewet ti unge/voksne grønlændere, der har fortalt om deres liv og opvækst, både før de kom på børnehjem og om tiden på børnehjemmet i Uummannaq.. Lise vil desuden fortælle lidt om den pædagogik, der bruges på børnehjemmet, og hvordan det er lykkedes de unge at komme videre i livet trods svære odds.
Kl. 11.15 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård
Kl. 13.15 Udflugt til Det Grønlandske Hus i Aarhus
Èn af husets faste medarbejdere vil kort fortælle om det daglige arbejde i huset. Herefter er der mulighed for at kigge sig omkring og måske shoppe lidt i husets lille butik.
Kl. 15.15 Aviaaja Ezekiassen fortæller om sine værker, der er en del af den permanente udsmykning i Det Grønlandske Hus. Aviaaja Ezekiassen, der er kendt fra DR1-programmet “Danmarks næste klassiker” har designet og produceret værkerne, som nu kan opleves i det smukke hus. Processen har været i gang siden oktober 2021, og Ezekiassen har arbejdet tæt sammen med husets brugere og medarbejdere for at inkorporere husets funktioner og behov i værkerne. Værkerne lægger op til formidling af grønlandsk kulturarv, og medarbejderne ser det som en stor mulighed for at videreudvikle husets formidlingstilbud til skoler, gymnasier, foreninger etc. Herefter kører vi tilbage til højskolen.
Kl. 19.30 Hvad er nordlys?
v/ Christoffer Karoff
Ind i mellem kan man opleve nordlys over store dele af Danmark. Dette fænomen skyldtes kraftige eksplosioner på Solens overfl ade, og vi befi nder os i øjeblikket i en periode med mange af disse eksplosioner. I foredraget vil vi undersøge, hvordan disse eksplosioner opstår og hvordan de skaber nordlys.
FREDAG DEN 17. JANUAR
Kl. 10.00 Kofoed skole
v/ Forstander Robert Olsen
Kofoeds Skole har arbejdet med udsatte grønlændere i over 50 år i Danmark og de sidste 8 år også i Sermersooq kommune i Grønland. Mennesker som kommer fra Grønland er overrepræsenteret i stort set alle statistikker om socialt udsatte. Mange i denne grupper har svært ved at få den nødvendige hjælp på grund af sociale problemer, sprog, kultur, sociale bureaukratiske systemer og regler mellem Grønland og Danmark. De havner, som det ofte formuleres mellem stolene og helt uden for. Oplægget vil bidrage til forståelse af denne problemstilling med viden, historier, erfaringer og anekdoter.
Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter
Kl. 15.00 Foredrag
Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen, festmiddag og musikalsk underholdning
LØRDAG DEN 18. JANUAR
Kl. 8.45 Morgensamling og afrejse