4. – 9. marts 2024

Kursus nr. 10A

Standardpris kr. 5.050,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i februar 2025

Tag med på en rejse ind i kunstens verden, hvor kunstkendere, kunstkritikere og kunstnere selv vil belyse deres eget og andres arbejde. Vi ser på maleriets udvikling og forskellige former for kunst. Og så spørger vi os selv og hinanden: Skal kunst være smuk, inspirerende, politisk, nødvendig, helende eller provokerende? Eller blot en investering?

Vi besøger Horsens Kunstmuseum med Michael Kvium, Christian Lemmerz, Rose Eken og Bjørn Nørgaard. Og vi møder værkerne ude i det fri – på en guidet strøgtur.
Vi besøger Randers Kunstmuseum og ser L.A. Rings »Sommerdag ved Roskilde Fjord«, og Sparekassen Kronjylland med deres samling af Trondur Patursson. På Hotel Randers oplever vi Erik A. Frandsens Scagliola-sal, og undervejs ser vi hans helt nye værk »Bar Roma« – den væltede statue. Alt sammen kunst der gør en forskel og har et perspektiv.

Mød bl.a. kunstnerne Rose Eken og Peter Land og ­museumsleder Christian Kortegaard.

Kurset ligger parallelt med kurset Malekursus og højskole, som vi undervejs vil dele vores glæde ved kunsten med.

MEDVIRKENDE
• Anne Valbjørn Odgaard, forfatter
• Rose Eken, kunstner
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Christian Kortegaard Madsen, museumsleder
• Peter Land, kunstner
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Helle Bak Holvad, forstander
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

KURSUSLEDERE
Carsten Holvad og Peter Flejsborg

Program

MANDAG DEN 4. MARTS

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Skandaler i kunsten
v/ Anne Valbjørn Odgaard

Vi skal på en rejse i kunstens skandaler, og se på alt lige fra kunst der ufrivilligt kom til at skabe skandale, til kunst der rigtig gerne vil provokere og sende et budskab. Hvad er kunstens mening med at provokere? Hvad provokerede førhen, hvad provokerer nu? Skal kunsten provokere for at berøre os? Kan kunsten overhovedet provokere mere, eller har vi set alt? Ville det mest provokerende i kunsten lige nu faktisk være et smukt maleri med solnedgang?

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG DEN 5. MARTS

Kl. 10.00 En Verden imellem
v/ Rose Eken

Rosen Eken vil fortælle om sin kunstneriske praksis.

Hun arbejder i mange materialer, men er fortrinsvis kendt for sit arbejde i keramik, hvor hun genskaber hverdagens genstande.

Hun har desuden lavet en del værker med afsæt i musikbranchen, hvor hun f.eks. har formgivet kopier i ler af alt indholdet fra et øvelokale eller alt, hvad der ligger tilbage efter en koncert, som for eksempel installationen Aftermath. Her iscenesætter Eken et mennesketomt rum, fastfrosset i netop det øjeblik, hvor en koncert er slut – der hvor musikerne har forladt scenen og publikum er gået hjem. Installationen Aftermath består af omkring 2.000 keramiske dele skabt i papirler og er en del af samlingen på Horsens Kunstmuseum.
I de seneste år har Ekens praksis taget en drejning mod et mere mytisk, mørkt og surreelt univers…

Kl. 13.15 Afgang til Horsens Kunstmuseum

Vi besøger Horsens Kunstmuseum og dets store samling af Michael Kvium, Christian Lemmerz, Rose Eken og Bjørn Nørgaard. Vi møder herefter værkerne ude i det fri – på en guidet strøgtur ved Peter Flejsborg.

Kl. 19.30 Aftenarrangement

ONSDAG DEN 6. MARTS

Kl. 10.00 Helende kunst
v/ Peter Flejsborg

Et foredrag der udfolder en prisvindende udsmykning af Erik A. Frandsen på regionshospitalet i Gødstrup, og derudfra udfordrer og diskuterer hvad det nye begreb helende kunst kan bruges til. Har det relevans at tale­ om helende farver, helende arkitektur, helende kunst eller ligger værdien et helt andet sted. Men er al god kunst ikke helende?

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller hjernegymnastik
v/ Helle Bak Holvad


Kl. 15.30 Malerne og musikken
v/ Søren Jensen

 

Hvilken musik hørte de store malere? Havde musik nogen betydning for den kunst, der blev frembragt? Og hvad er egentlig sammenhængen mellem musik og billede? Musik taler jo til øret, mens billeder taler til øjet. Disse spørgsmål bliver besvaret, mens vi hører en masse god og spændende musik og ser på nogle dejlige og interessante billeder fra kunstens brogede verden.

Kl. 19.30 Quiz
v/ Peter Flejsborg og Carsten Holvad
En hyggeaften med quiz – blandt andet om kunst.

TORSDAG DEN 7. MARTS

Kl. 09.15 Afgang til Randers Kunstmuseum
Rundvisning ved Peter Flejsborg

Vi besøger Randers Kunstmuseum og ser blandt andet L.A. Rings »Sommerdag ved Roskilde Fjord«. Herefter besøger vi Sparekassen Kronjylland og ser deres flotte samling af Trondur Patursson. Vi går videre gennem byen mod Hotel Randers, hvor vi skal opleve Erik A. Frandsens Scagliola-sal, og undervejs skal vi se hans helt nye og markante værk »Den Væltede Statue«. Alt sammen kunst der gør en forskel og har et perspektiv.

Kl. 19.30 Landet Danmark dannede
v/ Louise Brandstrup

Salig Grundtvig ville revne af stolthed. Demokratisk dannelse efter ærkedanske forbilleder – og så langt ude i junglen! Kom med på rejse til et knaldgrønt og usædvanligt fredeligt land.

FREDAG DEN 8. MARTS

Kl. 10.00 Det evige og det forgængelige i kunsten
v/ Christian Kortegaard Madsen

Museumsleder og kunsthisto­riker Christian Kortegaard Mad­sen fortæller om kunstens skildringer af det evige og det forgængelige. Han tager afsæt i eksempler fra kunsthistorien og skildrer et bredspektret billede af kunstens forhold til livet og ikke mindst døden.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller SANS (sang med en dans)
v/ Louise Brandstrup

Kl. 15.00 Virkeligheden til forhandling
v/ Peter Land

Kunsten, bredt forstået, kan formidle åbne spørgsmål med en egen præcision hinsides det rent verbale. Det er vigtigt at stille disse spørgsmål og derved holde diskussionen af ’virkeligheden’ åben og i gang. Der er så mange, der gerne vil fortælle os, hvad ’meningen’ er. Kunsten tilbyder et frirum, hvor vi selv kan overveje det. Det er dette, Peter Land ønsker at gøre med sine egne arbejder og gerne vil fortælle om. Undervejs i foredraget vises og tales desuden om værker af andre samtidskunstnere.

Kl. 17.45 Fernisering
Herefter festmidag og underholdning ved Butterfly Boys.

LØRDAG DEN 9. MARTS

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.