22. – 27. januar 2024

Kursus nr. 4

Standardpris kr. 5.050,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i januar 2025

 

Velkommen på højskole i scenekunstens tegn, hvor vi skal møde de store, som var – og de sprællevende, som stadig begejstrer os.

Vi skal bag om revyerne og foran tæppet med scenekunstnernes egne fortællinger. Vi skal grine og græde med stumfilm-pianisten, se den anmelderroste film ”Miss Viborg” og møde hovedrollen selv.

Vi skal i selskab med Reumert-pris vinder Hans Rønne med teatermonologe »Det begynder at blive lidt koldt om fødderne« i Lars Knutzons iscenesættelse.

Mød også revytekst-duoen Vase & Fuglsang, Dirch Passer-portrættør Lillian Hjorth-Westh, musiker og entertainer Carsten Knudsen, skuespillerne Ragnhild Kaasgaard og Anders Baggesen. Samt eventyreren og tryllekunstneren Jesper Grønkjær.

Det alt sammen selvfølgelig pakket ind i ægte højskolestemning med fællessang, fremragende mad og festlige indslag!

MEDVIRKENDE
• Jesper Grønkjær, eventyrer og forfatter
• Carsten Knudsen, entertainer og musiker
• Søren Schelling, sanger og operaformidler
• Søren Jensen, musiker og historiker
• Hans Rønne, skuespiller og instruktør
• Ragnhild Kaasgaard, skuespiller, Riddersalen
• Anders Baggesen, skuespiller, Aarhus Teater
• Lillian Hjort-Westh, tidligere højskoleforstander
• Eva Marie Bach, tidligere højskoleforstander
• Ernest Petersen, pianist
• Rene Vase, revy- og manuskriptforfatter
• Jannik Fuglsang, revy- og manuskriptforfatter

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård, Louise Brandstrup og Søren Jensen

Program

MANDAG DEN 22. JANUAR

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.00 Godt i gang med en sang
v/ Helge Teglgård

Kl. 19.30 En nattergal kvidrer videre
v/ Carsten Knudsen


Om en karriere der startede med et band der øvede mellem halmballerne i barndomshjemmet, om de tre drengerøve i de Nattergale, som først kørte rundt i en Mazda med trailer og til sidst fik deres grej kørt rundt med en truck. Om en musiker, der søger nye udfordringer og nye stilarter, men stadig spiller på sin mors gamle trædeorgel. Undervejs er der både blæsekursus i australsk didgeridoo og poetiske indslag på ukulele og guitar.

TIRSDAG DEN 23. JANUAR

Kl. 10.00 En tur i operaen
v/ Søren Schelling


En uhøjtidelig indføring i operaens fascinerende verden. Mød forførere og fuglefængere, vidunderbørn og verdensstjerner, og mærk suset fra mere end 400 års operahistorie. Foredraget kædes sammen af et live koncertprogram af populære operauddrag. Publikum inviteres også til selv at synge med og give den som operasangere.

Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter

Kl. 15.30 Dirch Passer
v/ Lillian Hjorth-Westh


Vi har alle grædt af grin, når Dirch Passer foldede sig ud på scenen, fordi han mestrede den ”lette” kunst, der er så svær. Han gjorde det med elegance og følsomhed, og han havde den medfødte sans for timing, som er så vigtig, når humor skal blive til kunst.

Kl. 19.30 Med skuespillet som håndværk
v/ Anders Baggesen


Anders Baggesen sprang ud fra Aarhus Teaters elevskole i 1980 og har herefter nærmest boet i Aarhus Teaters faste ensemble i hele sin karriere. Det er blevet til adskillige hovedroller i et væld af musicals, klassisk-  og nyskabende teater. Anders inviterer os med ind i skuespillerens værksted – fra den første læseprøve til premieren og til lysene slukkes efter sidste forestilling…

ONSDAG DEN 24. JANUAR

Kl. 10.00 PH – Ballademager, lysmand og arkitekt
v/ Helge Teglgård
Poul Henningsen er en gudsbenådet kreativ sjæl, som har sat stærke aftryk på det 20. århundredes danske arkitektur, åndsliv og pædagogik. Kritisk humanisme, forbrugeroplysning, folkelig revytradition og opfindelse af skånsom belysning er markører i PH’s politiske og poetiske landskab. Hvorfra kommer brændstoffet til et udfordrende og skabende liv? Det bliver belyst i anekdoter, billeder og sange.

Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter

Kl. 15.00 »Miss Viborg«
Filmeftermiddag i Pyramidesalen

Kl. 19.30 Mød Miss Viborg
v/ Ragnhild Kaasgaard


I foråret 2022 kom den nye danske film, Miss Viborg, op i de danske biografer. En sjov, socialrealistisk film, som hurtigt vandt både danske og internationale priser. I hovedrollen ses den filmdebuterende skuespiller Ragnhild Kaasgaard, som gav rollen opsigtsvækkende kant og nærvær. Og hvem er hun så, Ragnhild Kaasgaard – hvor kommer hun pludselig fra? Har mange spurgt. Men hun har arbejdet med børne- og voksenteater det meste af sit liv. Som Ragnhild siger om filmsuccesen: ”Jeg har jo været her hele tiden!”

TORSDAG DEN 25. JANUAR

Kl. 10.00 Med smilet med på rejse
v/ Jesper Grønkjær


Kom med forfatteren, tryllekunstneren og selveste livsglæden, Jesper Grønkjær, på en rejse til fjerne egne i verden. Oplev ham gøre afstanden mellem mennesker mindre ved brug af kærlig respekt og en rød næse. Tag med på hans rejse til Nordkorea.

Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter

Kl. 15.30 Nosferatu – en gyselig oplevelse helt uden ord!

Kl. 19.00 Det begynder at blive lidt koldt om fødderne
v/ Hans Rønne


En rørende fortælling om at forstå døden og om at forsone sig med tanken om at ophøre, så man med sindsro – og med humoren i behold – kan give sig hen til livets sidste kapitler. Med en god portion selvironi tilsat en lille, men snerrende, dødsangst, lufter Rønne ud i det rum vi alt for sjældent åbner. Hvad vil det sige at dø? Er det ren biologi og evig glemsel, eller er der mere derude, derinde eller deroppe?
Forestillingen er instrueret af Lars Knutzon.

FREDAG DEN 26. JANUAR

Kl. 10.00 Mændene bag morskaben
v/ Rene Vase og Jannik Fuglsang


Reklametegneren Rene Vase og skolelæreren Jannik Fuglsang påbegyndte deres samarbejde i forbindelse med Århusrevyen i 1995. På hobbyplan. Det kom der Danmarks mest succesfulde revytekst-forfattere ud af. Mød parret bag Danmarks allerstørste revyer og kom bl.a. med bag scenen på Cirkusrevyen.

Kl. 13.30 Mulighed for aktiviteter

Kl. 15.30 Revysange til tiden
v/ Søren Jensen
Revygenren har til tider haft et lidt blakket ry. På den ene side er den plat, anstrengt, morsom og fungerer bedst, når publikum er lidt småberusede. På den anden side er der også skrevet en lang række revyviser, der stadig holder i dag. Vi skal høre om revyens særpræg og synge med på de gode og sjove sange.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og fornøjeligt samvær

LØRDAG DEN 27. JANUAR

Kl. 09.00 Morgensamling herefter afrejse