3. – 8. juni 2024

Kursus nr. 23

Kurset er afviklet.

Sammen vil vi fejre, at vi bor i et helt særligt lille land. Et land med demokratiske principper, frihed til at ytre sig og være den, man vil. Men også et land med en prægtig natur og ikke ret langt fra den ene dialekt til den anden.

Her er højskoleugen, der giver dig alt, hvad hjertet begærer af fællessang, højskoleånd, plads til debatter og de smukkeste solopgange. Grundlovsdag fejrer vi her på Rude Strand med både taler og fællessang.

Mød bl.a. kunstneren Kasper Købke, der har tegnet Danmarkshistorien, historiker Bertel Nygaard og tidl. minister Ole Sohn.

Og så skal vi høre korkoncert med Odder Voices – og på en heldagsudflugt til smukke Samsø.

UDFLUGT
Heldagstur til Samsø

MEDVIRKENDE
• Bertel Nygaard, professor i historie ved Aarhus Universitet
• Ole Sohn, konsulent og tidl. medlem af Folketinget
• Kasper Købke, tegner
• Aage Augustinus, tidl. højskoleforstander
• Joost og Søren Schelling, harpeist og sanger
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Odder Voices ved Catharina Bosæus
• Bodil Chemnitz, højskolelærer på Grundtvigs Højskole

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

Program:

MANDAG DEN 3. JUNI

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, the og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Grundloven, demokratiet og revolutionen
v/ Bertel Nygaard


Vi bryster os ofte af, at demokratiet har lange og solide traditioner i Danmark – ikke mindst i modsætning til så mange andre landes revolutioner og brydninger. Ikke mindst fremhæves den danske junigrundlov fra 1849 ofte som eksempel på en særligt dansk, hyggelig og fordragelig demokratisk udvikling. Men ser man grundlovens indhold og baggrund efter i sømmene, tegner der sig snart en ganske anden historie.
Grundloven og dens tvetydige arv tegnes op af Bertel Nygaard.

Kl. 19.30 Kend dine kvinder – i sangbogen
v/ Helge Teglgård


Højskolesangbogen har fået en mærkbar fornyelse med markant forøgelse af kvindelige tekstforfattere og komponister. Kvinderne sætter ny musikalsk dagsorden og skaber måske et andet poetisk rum. Hvem er de, og hvordan skriver de? Glæd dig til at synge både velkendte og helt nye fællessange af Sys Bjerre, Stine Pilgaard, Marianne Søgaard, Janne Mark, Anne Linnet, Tove Ditlevsen, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal – og mange, mange flere!

 

TIRSDAG DEN 4. JUNI

Kl. 10.00 12.000 års Danmarkshistorie
v/ Kasper Købke


Kasper Købke vil fortælle om sine seks håndtegnede historiske værker, som beskriver Danmarkshistorien i for­tællinger. Spændende, sjove, grumme, livsbekræftende, fantastiske, uforståelige og morderiske fortællinger fra vores fælles historie.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 På tidens bølger – fortælling om Hal Koch
v/ Aage Augustinus


Hal Koch (1904 – 63) var en af sin generations mest markante personligheder og pådrog sig som få andre både vrede og beundring. Han spændte vidt – politisk debattør, højskoleforstander, professor i kirkehistorie og redaktør. Han trådte ind på den politiske scene under besættelsen og fungerede som støtte for samlingspolitikken og samtidig som en af dens væsentligste kritikere.

Kl. 19.30 Dans for seniorer
v/ Helle Bak Holvad

 

ONSDAG DEN 5. JUNI

Kl. 10.00 Danmark – Gateway til Europa
v/ Ole Sohn


Foredraget tager fat på sammenhængen mellem konkurrenceevne, jobskabelse og velfærd I lyset af krige i Europa og Mellemøsten, er der ved at blive skabt en ny verdensorden, som også påvirker Danmark. Kan vi blive ved med at handle med Europa og resten af verden, selvom vi lige nu har højkonjunktur og mangel på arbejdskraft?
Hvad sker der i fremtiden? Er der overhovedet noget håb for, at vi kan opretholde en ordentlig velfærd, så vi og vores børn og børnebørn har adgang til god uddannelse, moderne sundhedsydelser og et værdigt otium?

Kl. 13.30 Grundlovsmøde på Rude Strand


Vi vil sammen fejre Grundloven, demokratiet og Danmark – med fællessange fra Højskolesangbogen og 2 grundlovstaler. En gæstetaler og Carsten Holvad, forstander på Rude Strand Højskole vil begge komme med deres refleksioner og input på denne nationale festdag.
Vi satser på, at vejret igen er med os, så vi kan sidde uden for og nyde vores skønne udsigt over Kattegat til Samsø og Tunø, mens sangene gjalder ud over strand og bugt.

Kl. 17.00 Mulighed for gåtur

Kl. 19.30 Koncert med far og søn


En stemningsfuld aften med solosang og harpe-musik, når sangeren Søren Schelling sammen med sin far, harpenisten Joost Schelling giver koncert. Her vil både være vokalværker med harpeakkompagnement og værker for soloharpe. Der vil også være lejlighed til at opleve den særlige barokharpe, som har hele tre rækker af strenge (i modsætning til den klassiske harpe, der kun har en enkelt række). Programmet rummer værker af bl.a. John Dowland, Carl Nielsen og Benjamin Britten.

 

TORSDAG DEN 6. JUNI

Kl. 08.45 Heldagsudflugt til Samsø


Bustur rundt på den dejlige ø med dets afvekslende landskaber. På turen rundt skal vi blandt andet besøge øens nordspids med gåtur ved Issehoved. Vi gør også ophold i Nordby, der er præget af gadekær, stråtækte bindingsværkhuse og stokroser i de små, kringlede gyder med hyggelige forretninger.

Kl. 19.30 »Altid har jeg længsel« – fortællekoncert
v/ Odder Voices – dirigent Catarina Bosæus
Fortællekoncerter er en koncertform, hvor kormusik og tekst danner én fortælling. I denne koncert er mennesket drevet af længsel. En sødmefuld og nådesløs kraft, som sender os ud i verden og hjem igen. Den sender os jublende i favnen på hinanden, men også derned, hvor døden kan være en befrielse. Vi længes efter nattens komme eller morgenens frembrud.

 

FREDAG DEN 7. JUNI

Kl. 10.00 OK zoomer – woke på højskole
v/ Bodil Chemnitz


Med dokumentarfilmen ”OK Zoomer – woke på højskole” kigger vi nærmere på wokekulturen i dagens Danmark. Bodil Chemnitz, der underviser på Grundtvigs Højskole i Hillerød, har undersøgt, hvad denne nye wokeisme egentlig går ud på. I foråret 2022 interviewede hun elever og lærere på Grundtvigs Højskole og lavede dokumentaren, der stiller en række spørgsmål om tidens tone, hensyn, humor, identitet etc. Er eleverne woke? Er lærerne? Skal de være det? Og ikke mindst: hvad er det egentlig dette begreb wokeismen?

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Født flokdyr
v/ Louise Brandstrup


Mennesker er helt igennem relationelle væsener, der kun udvikler sig i mødet med artsfæller. Følelsen af at tilhøre en flok er en betingelse for vores trivsel. Vi bliver klogere på, hvorfor det dog er sådan? Vi morer os med begreber som spejling og nudging i forskellige former for fællesskaber – også de digitale.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmidag og musikalsk underholdning med Butterfly Boys ved Søren Jensen og Helge Teglgård.

 

LØRDAG DEN 8. JUNI

Kl. 09.00 Kort morgensamling
Herefter afrejse