8. – 13. januar 2024

Kursus nr. 2

Standardpris kr. 5.050,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelser så ring venligst 86 55 89 44)

”Begynd du da´en med en sang” – sådan skrev PH i 1937, og vi vil på dette kursus tage opfordringen op. Så vi vil synge alle dage i hele ugen, i vilden sky og hver med sit næb.

VI tager fat i fællessangen fra alle mulige vinkler og med hjælp fra de bedst mulige turledere til at guide os rundt i vores kære højskolesangbog.

Og der bliver sange fra nord, syd, øst og vest, sange til sjov og eftertanke, til morgen middag og aften – og forhåbentlig sange der går lige til hjertet!

MEDVIRKENDE
• Perry Stenbäck, svenskfødt multiinstrumentalist og komponist, siden 1999 medlem af Sebastians faste Band, årets Musiker/Artist 2009 og 2019
• Karen Johansen, musiklærer, fdm. f. Musiklærerforeningen
• Søren Jensen, organist, musiker og historiker
• Anne Vad, cand.mag. i dansk, kunsthistorie og kulturformidling, bl.a. underviser på Islands Universitet. sang- og salmedigter
• John Høybye, komponist og dirigent
• Zahra Annette Bellaoui, kulturformidler, arrangør og aktivist
• Marianne Søgaard, højskolelærer, sanger, forfatter og komponist
• Ole Kæmpe, tidligere højskoleforstander og efterskolelærer, musiklærer – og samsing
• Tom Nagel Rasmussen, trubadur, musiker og komponist
• Jens Nielsen, organist, højskolelærer og komponist

KURSUSLEDERE
Helge Teglgård og Louise Brandstrup

Program

MANDAG DEN 8. JANUAR

Kl. 13-14 Ankomst, kaffe te og boller.
Kl. 14.45 Intro til kurset

Kl. 16.15 Verdens bedste sang
v/ Helge Teglgård
”Nem at lære, svær at glemme – og med et skær af noget velkendt”. Det er ifølge tyskfødte J.A.P. Schultz opskriften på en udødelig klassiker. Men hvordan gør man – er det en blanding af held og dygtighed? Vi tager fat i en god håndfuld klassikere og holder dem op mod et sæt spritnye hits og gode påfund.

Kl. 19.30 Aftensalon
v/ Louise Brandstrup

TIRSDAG DEN 9. JANUAR

Kl. 10.00 Nordiske viser – og lidt folkemusik
v/ Perry Stenbäck


Vi vil pointere, at vores fælles nordiske sangskat er ligeså stærk som den engelsksprogede og Perry er på den mission at dele skatten med så mange som muligt. Hans pointe er, at hvis man er tryg i sin egen kultur, bliver man jo ikke bange for andres!
Der bliver primært lagt vægt på det svenske, men også andre sange fra Norden.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Husker du lyden af morgensang?
v/ Karen Johansen


Morgensang i skolen var obligatorisk indtil 1975 hvor den blev afskaffet og faget sang blev omdøbt til musik.
Karen fortæller om hvilken betydning morgensangen har haft for vores stærke sangtradition i Danmark, og så har hun et bud på om morgensangen er på vej tilbage på skoleskemaet? Undervejs skal vi synge nogle af morgensangene, de fleste kan huske fra deres skoletid før 1975. Og så giver Karen sit bud på, hvilke sange fra Højskolesangbogen børn og unge synger i dag.

Kl. 19.30 Vilden sky!
v/ Søren Jensen


Ønskekoncerten: Hér er der plads til dine egne ønsker fra højskolesangbogen, lige fra de gode gamle travere til de nyeste og mest moderne skud på stammen.

ONSDAG DEN 10. JANUAR

Kl. 10.00 Sangens rum – og skabelsesrum
v/ Anne Vad

Hvordan skaber man rum for den syngende i en sangtekst? Hvordan sikrer man, at den syngende kan finde sig selv ét eller andet sted i sangen? Hvad betyder genkendelse for fællessangen? Med udgangspunkt i sin egen digteriske proces, og sit samarbejde med forskellige komponister reflekterer Anne over tekst og musiks synergiske mulighed og fortæller om begreber som berøring, tidløshed, sproglig intensitet og konsekvens.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Hormonerne!
v/ John Høybye


Fællessangen blomstrer: Kulturministeren foreslår morgensang genindført i skolerne, mange firmaer starter møderne med en fællessang. Og det er Ikke så mærkeligt: Det er sundt at synge! Man siger at sang er som et sugerør ned til fø-lelserne, og sang kan fremkalde lykkehormonerne oxytocin og dopamin. Så lad os få gang i hormonerne!
John Høybye byder på lykkefølelsen med hjælp fra sine favoritter i Højskolesangbogen, samt nogle af sine egne sange, bl.a. en rytmisk børnesang, en rytmisk voksensang, en salme, en morgensang, en go’nat-sang, en økologisk sang og en sang til tekst af suveræne Inger Christensen.

Kl. 19.30 Sange fra nær og fjern
v/ Annette Bellaoui


Annette har i mere end 10 år arbejdet med at formidle dele af den danske sangskat i Danmark og internationalt – både på dansk og oversat. Herunder formidling af minoritetsbefolkningers sange og viser. Det har blandt andet afstedkom-met projektet “Alsang”, “Maroc Danissa” og Orkestret Radiant Arcadia, samt ”Tavse Stemmer” – Missing Voices.dk, som er en organisation for kvindelige kunstnere.

TORSDAG DEN 11. JANUAR

Kl. 10.00 Danmarkssange
v/ Marianne Søgaard


”Der er et yndigt land”, ”I Danmark er jeg født”, ”Hvor smiler fager den danske kyst” og sådan kunne vi blive ved, for Højskolesangbogen bugner med nationalromantiske sange om Danmark.
I de nyere udgaver er der optaget nye sange om Danmark, som nuancerer fortællingerne om og forholdet til fædrelan-det. Denne formiddag handler det om sange til og om Danmark! Men også om håb og kærlighed.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Skoleliv og Ø-liv
v/ Ole Kæmpe


Ole har været lærer 11 år på Efterskolen Smededal på Sjælland. En skole med et udgangspunkt I reformpædagogikken, hvor man i 80’erne begyndte at lave fortælletimer og morgensang, Derefter forstander på Samsø Højskole hvor højskolesangen var et dagligt åndedrag, og sidenhen folkeskole- og musiklærer på Samsø Skole – øens folkeskole – i de mindste klasser. Så det bliver sange med afsæt i 3 forskellige skoleliv – og et ø-liv!

Kl. 19.15 Halfdan og Tom
v/ Tom Nagel Rasmussen


Tom har sat melodier til en hel række af sin far, Halfdan Rasmussens digte – både nogle af de tidlige digte og et større udvalg fra digtsamlingen »og det var det« om Halfdans opvækst på Christianshavn i tyverne. Ud over det har Tom gen-nem årene selv skrevet en del sange, som bevæger sig i feltet mellem det fabulerende, det poetiske og det politisk en-gagerede.

FREDAG DEN 12. JANUAR

Kl. 10.00 Mit samarbejde med… Jens Rosendal
v/ Jens Nielsen


I 2022 fyldte Jens Rosendal 90 år og komponisten Jens Nielsen har været en fast musikalsk del af hans overdådige bag-katalog siden 1987. I bogen »Du kom med alt det, der var dig« fra 2019 er samarbejdet mellem den folkekære forfatter og Jens Nielsen beskrevet. I tillæg vil Jens servere en flok af sine egne favoritter og de sange, som gennem tiden har inspireret ham som komponist og højskolelærer.

Kl. 13.30 Tilbud om fysisk aktivitet

Kl. 15.30 Opsamling
v/ Helge Teglgård
Fik du set det du ville – fik du hørt din melodi? Vi samler op på alle de sange, som vi OGSÅ gerne vil have med i vores fælles repertoire og tager en snak om hvilke sange, der gik mest til hjertet.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag

Kl. 20.00 Fællessang med risiko for dans
v/ Andreas Birk Olesen

LØRDAG D. 13. JANUAR

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.