19 – 24. juni 2024

Kursus nr. 25

Standardpris kr. 5.800,-

VENTELISTE  (ring venligst 86 55 89 44)

 

Velkommen til midsommer på Rude Strand og til skønne dage med høj himmel og lyse nætter. Sammen vil vi tilføje livet et par nye perspektiver med gode samtaler og livsbekræftende foredrag. Vi vil synge fællessang både ude og inde, og så skal vi forkæles ud over det sædvanlige af højskolens herlige kokke.

Sankt Hans aften fejres med stort bål på stranden, båltale og højskolesang – sammen med de lokale beboere.

Ugens udflugt går til Søhøjlandet med Himmelbjerget, Den Genfundne Bro og Ejer Baunehøj.

UDFLUGT
Heldagsudflugt til Søhøjlandet

MEDVIRKENDE
• Henrik Dahlin, sognepræst
• Mia Korsholm, sygeplejeske og coach
• Rasmus Bak, Bach. Scient i Idræt og friluftsliv
• Bodil Chemnitz, højskolelærer og dokumentarist
• Rune Engelbrecht Larsen, idèhistoriker og naturfotograf
• Søren Schelling, cand.mag., sanger og operaformidler
• Joost Schelling, harpenist
• Lise Faurskou, kostvejleder og daglig leder af Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter
• Louise Brandstrup, journalist og højskolelærer
• Hanne Odgaard, pianist
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

 Program:

ONSDAG DEN 19. JUNI

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, the og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

Kl. 16.15 Mine helte
v/ Henrik Dahlin

Hvordan kunne det ske, at en helt kirkefremmed, kulturkristen dreng fra Odder skulle ende med at blive sognepræst i Den Danske Folkekirke? Foredraget er en skildring af en vej ind i troen, som nok er Henrik Dahlins egen personlige, men den vedkommer også andre, for det handler om, hvordan vi træffer troen, erfarer Gud eller snarere, hvor og hvordan Han kommer os I møde, og hvad dét betyder, når det sker? Foredraget går bl.a. over Søren Kierkegaards forfatterskab, Tidehvervsbevægelsen, Johannes Sløk og ikke mindst eventyrforfatteren J.R.R. Tolkien.

Kl. 19.30 Sommersange fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

 

TORSDAG DEN 20. JUNI

Kl. 10.00 Operafortællinger
v/ Søren Schelling

Scenen er sat i Spanien, hvor en navnløs fortæller leder efter en kvinde, der har besat hans tanker. Hans søgen fører ham til byens fængsel, hvor forbryderen Don José afventer sin henrettelse. I løbet af hans besøg udrulles en kærligheds-historie, hvor den navnløse fortæller også selv spiller en rolle. Carmencita er en fri fortælling over Bizets berømte opera Carmen og romanen bag af Prosper Mérimée, fortalt af Søren Schelling, og med den stærke, billedskabende musik fra operaen som et lydtæppe der fl etter sig ind og ud af fortællingen. Billedkunstner og illustrator Anne Marie Johansen har skabt en serie farveillustrationer, der smelter sammen med musikken og fortællingen og danner en unik kunstnerisk helhedsoplevelse.

Kl. 13.30 Find dine skjulte ressourcer
v/ Mia Korsholm og Rasmus Bak

Glæd dig til en spændende og underholdende eftermiddag, hvor vi sammen skal gå på opdagelse i alt det, vi også er.

Gennem leg, refleksion og konkurrence har du mulighed for at sætte sider af dig selv i spil, sider du sandsynligvis ikke besøger ofte eller måske helt har glemt.

Hvad kan vi, når vi tør bringe os selv lidt i spil i ukendte kontekster, og hvad opdager vi, når vi giver os selv lob til at træde uden for vores komfortzone.

Kl. 19.30 Det mageløse makkerpar
v/ Louise Brandstrup og Hanne Odgaard

Poul Henningsen kaldte de københavnske revyer for indholdsløse og unaturlige. Men det var før, han fandt sit livs formidler i frk. Olivia Olsen. Lyt og syng med fra deres enestående samarbejde.

FREDAG DEN 21. JUNI

Kl. 09.00 Heldagstur til Søhøjlandet

En dejlig bustur gennem det smukke Østjylland med fortællinger undervejs og flere stop med mulighed for kortere gåture. Vi kører til Vestbirk, hvor vi går en kort tur til den smukke Genfundne bro. Herefter kører vi Slåen Sø, hvor vi går en fin lille tur i skoven med udsigt over søen. Turen fortsætter til Himmelbjerget, hvor vi bl.a. oplever den storslåede udsigt ud over Julsø. På vej tilbage til højskolen gøres stop ved Ejer Baunehøj.

Kl. 19.30 Sange fra Dronning Margrethes regeringstid
v/ Søren Jensen

Vi ser tilbage på de 52 år, hvor Dronning Margrethe har været regent ved at synge en række af de danske sange, der er blevet skabt i de sidste 52 år. Sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange fra de højeste lag, men også sange hentet helt nede i folkedybet. Sange om klassekamp, parterapi, ny teknologi, national samling og meget, meget andet…

LØRDAG DEN 22. JUNI

Kl. 9.00 OK zoomer – woke på højskole
v/ Bodil Chemnitz

Med dokumentarfilmen »OK Zoomer – woke på højskole« kigger vi nærmere på wokekulturen i dagens Danmark. Bodil Chemnitz, der underviser på Grundtvigs Højskole i Hillerød, har undersøgt, hvad denne nye wokeisme egentlig går ud på.

I foråret 2022 interviewede hun elever og lærere på Grundtvigs Højskole og lavede dokumentaren, der stiller en række spørgsmål om tidens tone, hensyn, humor, identitet etc. Er eleverne woke? Er lærerne? Skal de være det? Og ikke mindst: hvad er det egentlig dette begreb wokeismen?

Kl. 13.00 Mulighed for gåtur eller et spil krolf
Og der laves heks.

Kl. 15.30 Danmark får 15 naturnationalparker – hvor og hvorfor?
v/ Rune Engelbrecht Larsen

Naturen er i krise, men det er besluttet at etablere 15 NATURnationalparker med store dyr, bl.a. vildheste, elge og bisoner på arealer fra 5 til 50 kvadratkilometer. Hvor skal de placeres, hvad er meningen med de store dyr, og hvordan kan det egentlig gavne naturen? Begrebet ”naturnationalpark” stammer fra Rune Engelbreths bøger, og foredraget fokuserer på planerne og debatten om store dyr bag hegn.

Kl. 19.30 Koncert med far og søn
v/ Søren og Joost Schelling

En stemningsfuld aften med solosang og harpemusik, når sangeren Søren Schelling sammen med sin far, harpenisten Joost Schelling giver koncert. Her vil både være vokalværker med harpeakkompagnement og værker for soloharpe. Der vil også være lejlighed til at opleve den særlige barokharpe, som har hele tre rækker af strenge (i modsætning til den klassiske harpe, der kun har en enkelt række). Programmet rummer værker af bl.a. John Dowland, Carl Nielsen og Benjamin Britten.

SØNDAG DEN 23. JUNI

Kl. 10.00 Kl. 10.00 Hvem skal jeg egentlig stemme på?
v/ Carsten Holvad

Ved du ikke hvilket parti du skal stemme på? Så er du ikke alene. Aldrig har de danske vælgere været så meget i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Ved folketingsvalget i 2022 stemte over halvdelen således på et andet parti end ved forrige valg. Samtidig er ældre dårligt repræsenteret i Folketinget. Kun ca. ni procent af medlemmerne er i dag over 60 år. Hvilken betydning har det for vores demokrati og samfundsudvikling, at så mange er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds? Hvordan sikrer vi, at den ældre generation bliver mere synlig og får lov at spille en større rolle i samfundet end i dag? Disse spørgsmål og mange andre reflekterer forstander Carsten Holvad over i dette foredrag – på vanlig veloplagt vis – serveret med et humoristisk glimt i øjet.

Kan du huske den intense oplevelse, når du som barn lyttede til din bedstemor, din lærer eller en anden god fortæller, der sugede dig ind i sin fortælling, så du glemte alt omkring dig? Lad dig gribe af fortællingens kraft, sådan som den har grebet mennesker helt tilbage fra de tidligste tider, når musikeren og forfatteren Søren Schelling fortæller historier inspireret af verdenslitteraturen, af det virkelige liv, det opdigtede liv, og det midt imellem. Fortællingerne krydres af et stemningsfuldt udvalg af fællessange fra Højskolesangbogen.

Kl. 13.30 Mulighed for et spil krolf i parken eller SANS – (sang med en dans v/ Louise Brandstrup)

Kl. 15.30 Foderplan for mennesker
v/ Lise Faurskou

Med en humoristisk vinkel holder Lise Faurschou Hastrup et seriøst oplæg om madvaner. Om at spise sig til godt humør. Om sammenhængen mellem blodsukkerbalance og verdensfred. Om lightprodukter og snyde-youghurt. Om forskellen på det livsnødvendige fedt, – og det der bare feder. Om det, der sker i tarmen – og på toilettet! Få sjove og lette forklaringer, som man kan tage med sig og bruge i dagligdagen.

Kl. 18.00 Vi fejrer Sankt Hans
Med tre retters afslutningsmiddag og efterfølgende Sankt Hans fest sammen med vores områdes lokale beboere. Vi tænder bål på stranden og sender heksen af sted med Sankt Hans tale, fællessang og musikalsk underholdning ved pianisten Niels Erichsen.

MANDAG DEN 24. JUNI

Kl. 09.00 Kort morgensamling
Herefter afrejse