19. – 24. februar 2024

Kursus nr. 8A

Standardpris kr. 5.050,-

KUN DOBBELT-VÆRELSER ER LEDIGE
(Ønsker du at komme på venteliste til enkeltværelser så ring venligst 86 55 89 44)

Mens det endnu er mørkt og koldt derude, varmer vi os indendøre med spændende og humoristiske foredrag, hvor vi runder både filosofi, kunst og litteratur. Vitaminer i vinterlyset er kurset, der giver os ekstra krøller og perspektiver med hjem – og måske nye venskaber i bagagen?

Mød bl.a. Kasper Købke, der har tegnet H.C Andersens eventyr og iværksætter Nina Schriver, der hjælper kvinder til selvstændighed i Nepal.

Ugen inviterer på en tur til Aarhus med rundvisninger på Dokk1, i Aarhus Domkirke og på Aarhus Ø med Danmarks største boligbyggeri, Lighthouse.

Kurset her ligger parallelt med kurset Øje for velvære, som vi vil have morgensamlinger, foredrag og fællessang sammen med.

UDFLUGT
DOKK1 og Aarhus Ø

MEDVIRKENDE
• Nina Schriver, international programdirektør, WAWCAS International
• Jørgen Dencker, marinarkæolog og forfatter
• Søren Schelling, sanger
• Johst Schelling, harpenist
• Kasper Køpke, kunstner
• Malene Bjerre, journalist
• Kirsten Ørbæk, erhvervspsykolog
• Helen Eriksen, erhvervspsykolog og forfatter
• Latin´n´Nielsen: Søren Alstrup (klaver), Kim Jacobus Paulsen (percussion) og Jesper Vinther (klaver)
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

Program

MANDAG D. 19. FEBRUAR

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til ugen

Kl. 16.15 Mulighed for gåtur

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG D. 20. FEBRUAR

Kl. 10.00 Foredrag ved forstanderen
v/ Carsten Holvad

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller SANS

Kl. 15.30 Women At Work, Children At School
v/ Nina Schriver


Nina fortæller om WAWCAS programmet, som nu kører på 13. år i Nepal. Mere end 5000 kvinder er blevet selvkørende økonomisk og socialt, og 12.000 børn har fået en stabil skolegang. “Women At Work, Children At School” er et 16 måne-ders iværksætter program i Nepal. WAWCAS stræber aktivt efter at bidrage til primært 4 af verdensmålene:
1: Afskaf fattigdom, 4: Kvalitetsuddannelse, 5: Ligestilling mellem kønnene og 10: Mindre ulighed.

Kl. 19.30 Latin´n´Nielsen – Carl Nielsen i latinsporet
v/ Søren Alstrup, og Jesper Vinther og Kim Jacobus Paulsen


Vi byder indenfor til en festlig syng-med-koncert, hvor der vil blive jongleret musikalsk med nogle af Carl Nielsens med kendte melodier. Til syng-med-koncerten er tilhørerne en del af koncert-oplevelsen.
Carl Nielsen bliver udsat for to pianister og en percussionist, som vil udforske kompositionerne ved at bringe dem ind i latinamerikansk-inspirerede rytmer som Bossa Nova, Cha-cha-cha, Samba og Rumba.
Musikken vil blive krydret med små fortællinger om Carl Nielsen og hans musik.

ONSDAG D. 21. FEBRUAR

Kl. 10.00 En verden under havet
v/ Jørgen Dencker


De sidste 3-4000 år af Ældre Stenalder/Jægerstenalderen lå de fleste bopladser i Danmark ved kysterne, hvor man til fulde forstod at udnytte havets rigdomme. På grund af stigende vandstand blev bopladserne overskyllet og befolkningen var nødt til at flytte højere og højere op i terrænet i takt med havstigningen. På mange af de undersøiske bopladser er bevaringsforholdene utroligt gode. Redskaber af organisk materiale (træ, ben, snor) er så velbevarede, at de bidrager til ny, spændende viden om vores forfædre.

Kl. 13.00 Udflugt til Aarhus


Turen begynder med en spændende rundvisning på DOKK1, som er det imponerende borger- og kulturhus på Aarhus havn. Herefter kører vi langs den nye havnefront og ender i den nye bydel, Aarhus Ø med skyskraberen ”Lighthouse”. Fortælling undervejs.

Kl. 19.30 Koncert med far og søn


En stemningsfuld aften med solosang og harpe-musik, når sangeren Søren Schelling sammen med sin far, harpenisten Joost Schelling giver koncert. Her vil både være vokalværker med harpeakkompagnement og værker for soloharpe. Der vil også være lejlighed til at opleve den særlige barokharpe. Programmet rummer værker af bl.a. John Dowland, Carl Nielsen og Benjamin Britten.

TORSDAG D. 22. FEBRUAR

Kl. 10.00 5.000 timer med H.C. Andersen
v/ Kasper Køpke


Her kommer du helt ind bag kunstneren Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, som gav ham H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016. I bogen har han i 67 minutiøse tegninger inkorporeret omkring 1.000 referencer til H.C. Andersens liv, virke og samtid. Omkring 5.000 tegnetimer på kun 13 måneder har Købke brugt på denne eventyrbog, der henvender sig både til børn, voksne og eksperter.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller SANS

Kl. 15.30 At tro er at læse livet som en roman
v/ Malene Bjerre


Skal det religiøse sprog være højtideligt og fyldt med traditionens ord? Affortrylles Bibelen, når den oversættes til nutidigt hverdagssprog? Eller giver det jævne sprog tværtimod mulighed for en ny og anderledes skønhed? Malene Bjerre har været med i oversættelsesarbejdet bag Bibelen på nudansk siden 2003. Hun stiller op til en diskussion om, hvordan poesi, sproglig stil og den religiøse dimension hænger sammen.

Kl. 19.30 Aftenarrangement

FREDAG D. 23. FEBRUAR

Kl. 10.00 Overgange i livet
v/ Kirsten Ørbæk


Foredraget giver bevidsthed og viden om de processer, vi gennemgår i løbet af en vigtig forandring i vores liv. Ved hjælp af denne viden kan vi mindske modstand, uro, forvirring og vores helt naturlige tendens til undgåelse ved store forandringer i vores liv. Når vi ikke kender vores egne reaktioner eller den modstand, vi ofte møder forandringer med, vil der ske det, at vi blot gentager os selv, til vi lærer af det – eller uden at lære af det og i stedet lærer at leve med det.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller pilates

Kl. 15.00 Giv mens du vokser
v/ Helen Eriksen


Med humor, varme, entusiasme og indsigt giver Helen os et tydeligt billede af, hvad vi sammen og hver især kan gøre for at få mere energi i livet. Og præsenterer os for vigtigheden af, at vi kan se en mening med det. For mere mening er den direkte vej til større forståelse og trivsel. Med sin store autoritet, viden og sit overskud, sender Helen Eriksen stærke beskeder til vores hjerte, hjerne og mave.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk ­underholdning.

LØRDAG D. 24. FEBRUAR

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.