19. – 24. februar 2024

Kursus nr. 8A

Standardpris kr. 5.050,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i februar 2025

 

Mens det endnu er mørkt og koldt derude, varmer vi os indendøre med spændende og humoristiske foredrag, hvor vi runder både filosofi, kunst og litteratur. Vitaminer i vinterlyset er kurset, der giver os ekstra krøller og perspektiver med hjem – og måske nye venskaber i bagagen?

Mød bl.a. Kasper Købke, der har tegnet H.C Andersens eventyr og iværksætter Nina Schriver, der hjælper kvinder til selvstændighed i Nepal.

Ugen inviterer på en tur til Aarhus med rundvisninger på Dokk1, i Aarhus Domkirke og på Aarhus Ø med Danmarks største boligbyggeri, Lighthouse.

Kurset her ligger parallelt med kurset Øje for velvære, som vi vil have morgensamlinger, foredrag og fællessang sammen med.

UDFLUGT
DOKK1 og Aarhus Ø

MEDVIRKENDE
• Nina Schriver, international programdirektør, WAWCAS International
• Jørgen Dencker, marinarkæolog og forfatter
• Søren Schelling, sanger
• Johst Schelling, harpenist
• Kasper Køpke, kunstner
• Malene Bjerre, journalist
• Kirsten Ørbæk, erhvervspsykolog
• Helen Eriksen, erhvervspsykolog og forfatter
• Søren Jensen, historiker og musiker
• Louise Brandstrup, højskolelærer
• Helge Teglgård, musiker og højskolelærer

KURSUSLEDERE
Helle Bak Holvad og Carsten Holvad

Program

MANDAG D. 19. FEBRUAR

Kl. 13–14 Ankomst og indkvartering
Kaffe, te og boller
Kl. 14.45 Præsentation og intro til ugen

Kl. 16.15 Hvad skal vi med kunsten?
v/ Helle Bak Holvad
I dette oplæg fabuleres over kunst. Hvad er kunst, og hvad er godt håndværk? Har kunst særlige funktioner for os som mennesker og samfund? Kan kunst forandre verden? De fleste kunstværker når kun til hornhinden, men er det så kunst? Kom med på opdagelse i rummet mellem kunstværket og mennesket.

Kl. 19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Helge Teglgård

TIRSDAG D. 20. FEBRUAR

Kl. 10.00 Foredrag ved forstanderen
v/ Carsten Holvad

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller SANS

Kl. 15.30 Women At Work, Children At School
v/ Nina Schriver


Nina fortæller om WAWCAS programmet, som nu kører på 13. år i Nepal. Mere end 5000 kvinder er blevet selvkørende økonomisk og socialt, og 12.000 børn har fået en stabil skolegang. “Women At Work, Children At School” er et 16 måne-ders iværksætter program i Nepal. WAWCAS stræber aktivt efter at bidrage til primært 4 af verdensmålene:
1: Afskaf fattigdom, 4: Kvalitetsuddannelse, 5: Ligestilling mellem kønnene og 10: Mindre ulighed.

Kl. 19.30 Sange fra dronning Margrethes regeringstid
v/ Søren Jensen

Vi ser tilbage på de 52 år, hvor Dronning Margrethe har været regent ved at synge en række af de danske sange, der er blevet skabt i de sidste 52 år. Sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange fra de højeste lag, men også sange hentet helt nede i folkedybet. Sange om klassekamp, parterapi, ny teknologi, national samling og meget, meget andet…

ONSDAG D. 21. FEBRUAR

Kl. 10.00 En verden under havet
v/ Jørgen Dencker

De sidste 3-4000 år af Ældre Stenalder/Jægerstenalderen lå de fleste bopladser i Danmark ved kysterne, hvor man til fulde forstod at udnytte havets rigdomme. På grund af stigende vandstand blev bopladserne overskyllet og befolkningen var nødt til at flytte højere og højere op i terrænet i takt med havstigningen. På mange af de undersøiske bopladser er bevaringsforholdene utroligt gode. Redskaber af organisk materiale (træ, ben, snor) er så velbevarede, at de bidrager til ny, spændende viden om vores forfædre.

Kl. 13.00 Udflugt til Aarhus

Turen begynder med en spændende rundvisning på DOKK1, som er det imponerende borger- og kulturhus på Aarhus havn. Herefter kører vi langs den nye havnefront og ender i den nye bydel, Aarhus Ø med skyskraberen ”Lighthouse”. Fortælling undervejs.

Kl. 19.30 Koncert med far og søn

En stemningsfuld aften med solosang og harpe-musik, når sangeren Søren Schelling sammen med sin far, harpenisten Joost Schelling giver koncert. Her vil både være vokalværker med harpeakkompagnement og værker for soloharpe. Der vil også være lejlighed til at opleve den særlige barokharpe. Programmet rummer værker af bl.a. John Dowland, Carl Nielsen og Benjamin Britten.

TORSDAG D. 22. FEBRUAR

Kl. 10.00 5.000 timer med H.C. Andersen
v/ Kasper Køpke

Her kommer du helt ind bag kunstneren Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, som gav ham H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016. I bogen har han i 67 minutiøse tegninger inkorporeret omkring 1.000 referencer til H.C. Andersens liv, virke og samtid. Omkring 5.000 tegnetimer på kun 13 måneder har Købke brugt på denne eventyrbog, der henvender sig både til børn, voksne og eksperter.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller SANS

Kl. 15.30 At tro er at læse livet som en roman
v/ Malene Bjerre

Skal det religiøse sprog være højtideligt og fyldt med traditionens ord? Affortrylles Bibelen, når den oversættes til nutidigt hverdagssprog? Eller giver det jævne sprog tværtimod mulighed for en ny og anderledes skønhed? Malene Bjerre har været med i oversættelsesarbejdet bag Bibelen på nudansk siden 2003. Hun stiller op til en diskussion om, hvordan poesi, sproglig stil og den religiøse dimension hænger sammen.

Kl. 19.30 Operafortælling: Carmencita
v/ Søren Schelling

Kom med til en unik kunstnerisk helhedsoplevelse, hvor musik, illustrationer og fortalte ord smelter sammen, når sanger og operaformidler Søren Schelling opfører sin operafortælling ’Carmencita’. Historien er en fri gendigtning af Bizets sprudlende opera Carmen. Operafortællingen er illustreret af den anerkendte kunstner Anne Marie Johansen og flettes sammen med Bizets berømte og elskede musik.

 

FREDAG D. 23. FEBRUAR

Kl. 10.00 Overgange i livet
v/ Kirsten Ørbæk

Foredraget giver bevidsthed og viden om de processer, vi gennemgår i løbet af en vigtig forandring i vores liv. Ved hjælp af denne viden kan vi mindske modstand, uro, forvirring og vores helt naturlige tendens til undgåelse ved store forandringer i vores liv. Når vi ikke kender vores egne reaktioner eller den modstand, vi ofte møder forandringer med, vil der ske det, at vi blot gentager os selv, til vi lærer af det – eller uden at lære af det og i stedet lærer at leve med det.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur eller pilates

Kl. 15.00 Giv mens du vokser
v/ Helen Eriksen

Med humor, varme, entusiasme og indsigt giver Helen os et tydeligt billede af, hvad vi sammen og hver især kan gøre for at få mere energi i livet. Og præsenterer os for vigtigheden af, at vi kan se en mening med det. For mere mening er den direkte vej til større forståelse og trivsel. Med sin store autoritet, viden og sit overskud, sender Helen Eriksen stærke beskeder til vores hjerte, hjerne og mave.

Kl. 18.00 Hvidvin i dagligstuen
Herefter afslutningsmiddag og festaften med musikalsk ­underholdning.

LØRDAG D. 24. FEBRUAR

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.